Σε τεράστιο κίνδυνο φαίνεται να βρίσκονται οι καλλιέργειες σε αρκετά μέρη της χώρας εξαιτίας της παρατεταμένης λειψυδρίας, δημιουργώντας μεγάλο πρόβλημα στην παραγωγή τοπικών προϊόντων όπως είναι η πατάτα Νάξου.

Οι παραγωγοί πατάτας στη Νάξο εκφράζουν την αγωνία τους καθώς λόγω της λειψυδρίας βλέπουν τις παραγωγές τους να είναι πια αρκετά πιο κοστοβόρες και πιο μειωμένες.

«Τεράστια τα θέματα, εδώ τα νησιά υποφέρουμε από το νερό με αυτήν την ανομβρία που επικρατεί», λέει ο Σπύρος Σκάρκος, καλλιεργητής πατάτας, τονίζοντας ότι η παραγωγή της αναμένεται να είναι μειωμένη.

«Η παραγωγή της πατάτας θα είναι μειωμένη, όποιος έχει λίγο νερό μόνο θα φυτέψει λίγες πατάτες. Όποιος θέλει το ναξιώτικο προϊόν θα το βρει αυξημένο (σ.σ. στην τιμή) γιατί θα είναι πολύ λίγο» προσθέτει.

Όπως εξήγησε, η τιμή στην οποία θα πουλήσουν την πατάτα της Νάξου υπολογίζει ότι θα φτάσει το 1 ευρώ διότι τα κόστη για τους παραγωγούς ώστε να σκάψουν βαθιά και να βγάλουν το λιγοστό νερό που απαιτείται για την καλλιέργειά της θα είναι πολύ αυξημένα. Αυτό σημαίνει ότι στο ράφι, η πατάτα Νάξου αναμένεται να φτάσει σίγουρα τα 2 με 2,5 ευρώ.

Δραματική μείωση της παραγωγής

Ο ίδιος λέει ότι έχει ήδη αρχίσει να φυτεύει την καινούργια παραγωγή, ωστόσο είναι κατά πολύ μειωμένη. «Εκεί που φύτευα 30 – 40 στρέμματα, θα φυτέψω μόνο τα 10».

Ο κ. Σκάρκος στη συνέχεια επιβεβαίωσε ότι η Νάξος έκανε εισαγωγή πατάτας καθώς οι τουριστικές ανάγκες ήταν μεγάλες. «Πού να βρει να καλυφθεί;» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για να συλλάβουμε το πρόβλημα αρκεί να αναλογιστούμε ότι καθ’ όλη την τουριστική περίοδο, η Νάξος πάντα κάλυπτε όχι μόνο τις εσωτερικές της ανάγκες αλλά «και των γύρω νησιών και της Αθήνας».

Ακολούθως, ο κ. Σκάρκος απαντώντας σε σχετικό σχόλιο για τι θα γίνει σε περίπτωση κι άλλου άνυδρου χειμώνα είπε ότι «θα έχουμε τεράστιο θέμα, χρειάζονται να γίνουν κάποια έργα. Να γυρίσει το νερό του βιολογικού, να γίνει και άλλη επεξεργασία, να γίνει αρδεύσιμο. Αν δε γίνει αυτό, τα νησιά μας τελειώσανε, δεν θα υπάρχει παραγωγή».