Μια σειρά από βαβυλωνιακές πινακίδες ηλικίας 4.000 ετών αποκρυπτογράφησαν οι ερευνητές. Τα μηνύματα των πινακίδων αυτών δεν αφορούν φωτεινές ελπίδες για το μέλλον, αλλά είναι σχεδόν όλα θάνατος, καταστροφή και κατήφεια.

Οι τέσσερις πήλινες πινακίδες που έχουν σφηνοειδή γραφή πάνω τους, προβλέπουν το θάνατο βασιλιάδων και την πτώση πολιτισμών, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Cuneiform Studies.

Τα αρχαία αντικείμενα ανακαλύφθηκαν πριν από 100 και πλέον χρόνια στο σημερινό Ιράκ και αποτελούν μέρος της συλλογής του Βρετανικού Μουσείου, αλλά μόλις τώρα έχουν μεταφραστεί στη σύγχρονη γλώσσα.

Που βασίζεται η μαντεία στις πινακίδες

Η μαντεία από τους λαούς της νότιας Μεσοποταμίας βασιζόταν στην κίνηση της σελήνης και συγκεκριμένα στις σεληνιακές εκλείψεις – όταν η σελήνη πέφτει πίσω από τη σκιά της Γης.

«Αποτελούν τα αρχαιότερα παραδείγματα συλλογών προφητειών της σεληνιακής έκλειψης που έχουν ανακαλυφθεί», έγραψαν οι συγγραφείς της έκθεσης Andrew George και Junko Taniguchi.

Οι Βαβυλώνιοι ανέλυαν τις εκλείψεις με βάση την ώρα της νύχτας, την κίνηση της σκιάς, τη διάρκεια και τις ημερομηνίες, τις οποίες στη συνέχεια χρησιμοποιούσαν για να προβλέψουν τι επρόκειτο να συμβεί, σύμφωνα με τη μελέτη.

Πίστευαν ότι τα «γεγονότα στον ουρανό» ήταν σημάδια από θεούς που προειδοποιούσαν για το μέλλον των λαών και των ηγεμόνων που ήταν προσκολλημένοι στη Γη.

Τι προβλέπουν

Οι οιωνοί που αναγράφονται στις πινακίδες περιλαμβάνουν «ένας βασιλιάς θα πεθάνει, καταστροφή του Ελάμ», μιας περιοχής στη Μεσοποταμία, στο σημερινό Ιράν, αν «μια έκλειψη σκοτεινιάσει από το κέντρο της ταυτόχρονα [και] διαφανεί ταυτόχρονα», ανέφερε το Live Science.

Μια άλλη προβλέπει την «καταστροφή της Σουμπάρτου και της Ακκάδ», δύο άλλων περιοχών της εποχής, αν «μια έκλειψη ξεκινήσει από το νότο και στη συνέχεια καθαρίσει».

Άλλοι σχετικοί οιωνοί αναφέρουν ότι «θα υπάρξει επίθεση στη γη από σμήνος ακριδών», «θα υπάρξουν απώλειες βοοειδών» και ότι «θα πέσει ένας μεγάλος στρατός».

Ορισμένοι από τους οιωνούς μπορεί να βασίζονταν σε προηγουμένως παρατηρηθείσες συμπτώσεις μεταξύ του χρονισμού των εκλείψεων και σημαντικών γεγονότων, σύμφωνα με τον George, ομότιμο καθηγητή Βαβυλωνιακών στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.

«Η προέλευση ορισμένων από τους οιωνούς μπορεί να έγκειται στην πραγματική εμπειρία – παρατήρηση προφητείας που ακολουθείται από καταστροφή», δήλωσε στο Live Science.

Παρόλα αυτά, οι περισσότεροι μάλλον βασίζονταν σε θεωρίες παρά σε πραγματικά στοιχεία.

Από πού προέρχονται

Σύμφωνα με τον καθηγητή, οι πινακίδες προέρχονται πιθανότατα από τη Σιπάρ, μια αρχαία βαβυλωνιακή πόλη νοτιοδυτικά της σημερινής Βαγδάτης.

Χρησιμοποιούνταν από τους συμβούλους του βασιλιά για να προβλέψουν το μέλλον.

«Εκείνοι που συμβούλευαν τον βασιλιά παρακολουθούσαν τον νυχτερινό ουρανό και ταίριαζαν τις παρατηρήσεις τους με το ακαδημαϊκό σώμα κειμένων ουράνιων οιωνών», έγραψαν οι συγγραφείς στη μελέτη.

Για να πάρουν μια δεύτερη γνώμη σχετικά με την πιθανότητα οι οιωνοί να γίνουν πραγματικότητα, οι σύμβουλοι μελετούσαν τα εντόσθια θυσιασμένων ζώων «για να διαπιστώσουν αν ο βασιλιάς βρισκόταν σε πραγματικό κίνδυνο», σύμφωνα με τους ερευνητές.

Θα εκτελούσαν επίσης τελετουργίες για να αποτρέψουν τον κακό οιωνό και να αποτρέψουν την πραγματοποίηση των προβλέψεων, έγραψαν οι George και Taniguchi.

Ή οι Βαβυλώνιοι διόριζαν έναν υποκατάστατο βασιλιά πριν από τον επερχόμενο κίνδυνο, ώστε το άτομο αυτό να φέρει το κύριο βάρος της οργής των θεών – και τελικά να σκοτωθεί – ενώ ο πραγματικός βασιλιάς θα παρέμενε σώος, σύμφωνα με τη NASA.

Οι Βαβυλώνιοι αστρονόμοι κατέστησαν ικανοί να προβλέπουν τις σεληνιακές εκλείψεις με «αρκετή ακρίβεια», σημείωσε η διαστημική διοίκηση.

YouTube video player