Στα καυτά ορόσημα για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρο Κασσελάκη  συγκαταλέγεται η απόφαση για το ποιος θα πάρει την έδρα του Όθωνα Ηλιόπουλου.

Η πρόσφατη παραίτηση άνοιξε ένα κύκλο συζητήσεων για την είσοδο του Στέφανου Κασσελάκη στη Βουλή, εφόσον δεν κρατήσουν την έδρα οι επιλαχόντες, και ως εκ τούτου  η εν λόγω εξέλιξη δημιουργεί ζυμώματα ενόψει και του Συνεδρίου.

Οι νομαρχιακές ΣΥΡΙΖΑ αρχίζουν να πραγματοποιούν ψηφίσματα και η μία μετά την άλλη παίρνουν θέση για την έδρα στον Στέφανο Κασσελάκη

Μέλη της Κουμουνδούρου, βουλευτές και φυσικά από την πλευρά του προέδρου έχουν θέσει ηθικό και πολιτικό ζήτημα στους επιλαχόντες του ψηφοδελτίου Επικρατείας, καλώντας τους στην ουσία να παραιτηθούν, προκειμένου η έδρα να περάσει στον Στέφανο Κασσελάκη πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ο οποίος είναι στην 9η θέση του ψηφοδελτίου.

Οι νομαρχιακές

Οι νομαρχιακές ΣΥΡΙΖΑ αρχίζουν να πραγματοποιούν ψηφίσματα και η μία μετά την άλλη παίρνουν θέση για την έδρα στον Στέφανο Κασσελάκη. Δίνοντας έτσι ένα πάτημα στην προεδρική φρουρά και στην Κουμουνδούρου να επικαλεστεί την απόφαση των μελών.

Μετά την Νομαρχιακή Επιτροπή Α’ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ, έρχονται και άλλα ψηφίσματα που επικροτούν την απόφαση του Όθωνα Ηλιόπουλου να παραιτηθεί από τη βουλευτική του θέση υπέρ του προέδρου του κόμματος, Στέφανου Κασσελάκη.

Οι επιλαχόντες που θα πρέπει με τη σειρά τους να παραιτηθούν για να μπει στη Βουλή ο Στέφανος Κασσελάκης και εν ολίγοις  μία άλλη εξέλιξη θα παραβίαζε τη βούληση των μελών και των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.

Ετσι, το ψήφισμα της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Νοτίου Τομέα  Αττικής  κινείται επίσης σε αυτή τη λογική και τονίζει μεταξύ άλλων “η ενέργεια του Όθωνα Ηλιόπουλου να παραιτηθεί της έδρας του, ως βουλευτής Επικρατείας, υπέρ του ετέρου απόδημου Έλληνα του ψηφοδελτίου μας, δηλαδή του Προέδρου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.–Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανου Κασσελάκη, όχι μόνο αντανακλά τη βούληση των χιλιάδων ψηφοφόρων του κόμματος μας, αλλά συνιστά κορυφαία πράξη πολιτικού θάρρους και ενσυναίσθησης, της επιθυμίας της βάσης μας.

Αποτελεί επίσης και πράξη με «διδακτικό» χαρακτήρα, η οποία πραγματοποιήθηκε έχοντας ως γνώμονα την προτεραιότητα της «αυθεντικής» – δια του εκλεγμένου Προέδρου μας – εκπροσώπησης του κόμματος μας στο πεδίο της κοινοβουλευτικής αντιπαράθεσης.

Εκεί όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις για το σήμερα και το αύριο μίας κοινωνίας που δοκιμάζεται από τις πράξεις μίας κοινωνικά ανάλγητης Κυβέρνηση”.

Η  ΝΕ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΥΡΙΖΑ ΑΤΤΙΚΗΣ  αναφέρει ότι η δήλωση παραίτησης του κ. Ηλιόπουλου αντικατοπτρίζει πλήρως και τη δική μας βούληση, καθώς κρίνουμε αναγκαία την εκπροσώπηση του προοδευτικού κόσμου που στηρίζει το κόμμα μας, από τον ίδιο τον Πρόεδρο του μέσα στη Βουλή.

Στη λίστα των θετικών ψηφισμάτων είναι: Η Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ ΛΕΣΒΟΥ,  η Νομαρχιακή Επιτροπή ΔΕΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, η Νομαρχιακή Επιτροπή της Σάμου, η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Χανίων, Νομαρχιακή Επιτροπή Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ , Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Λασιθίου, η Νομαρχιακή επιτροπή Ανατολικής Αττικής, ΝΕ Αθηνών, Κυκλάδων, Πέλλας, Μεσσηνίας κ.α.

Αντιδράσεις και δηλώσεις

Εξάλλου ο Όθων Ηλιόπουλος στη δήλωση παραίτησής του σημείωσε ότι παραιτείται υπέρ του έτερου απόδημου του ψηφοδελτίου και εκλεγμένου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να συνεχιστεί η εκπροσώπηση των Ελλήνων του εξωτερικού.

Αντιδράσεις προκάλεσε και η πρόσφατη δήλωση της Ζωρζέττας Λάλη πως θα κρατήσει την έδρα του Όθωνα Ηλιόπουλου, αν κατά την διαδικασία φτάσει στην ίδια που κατέχει την 8η θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι απαντήσεις ήρθαν από Νίνα Κασσιμάτη η οποία χαρακτηρίζει την Ζωρζέττα Λάλη «αντι – ΣΥΡΙΖΑ» – εξαιτίας του ότι έχει μετακινηθεί προς τη Νέα Αριστερά, και όχι μόνο – και της καταλόγισε έλλειψη αξιοπρέπειας για το ότι θέλει να γίνει βουλευτής «κλέβοντας μία έδρα απ’ το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ».

Σε ανάρτησή της η Θεοδώρα Τζάκρη  μιλά για βιασύνη στην κίνηση της επιλαχούσας να δηλώσει από τώρα τι θα κάνει «αν συντρέξουν οι προϋποθέσεις» όταν έρθει η ώρα και της αποδίδει μεθόδευση για να δώσει επιχειρήματα στους άλλους επιλαχόντες.