Μέσα στο κτίριο του Δημοτικού Καταστήματος Πεντέλης, στη σύσκεψη των υπουργών και των δημάρχων των πυρόπληκτων περιοχών υπό τον Πρωθυπουργό, παρουσιάστηκε το κυβερνητικό «σχέδιο των 10 σημείων για την επόμενη ημέρα στην Αττική». Στους δρόμους της Πεντέλης, από την άλλη, είχαν συγκεντρωθεί διαμαρτυρόμενοι για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση διαχειρίστηκε τη μεγάλη φυσική καταστροφή της προηγούμενης εβδομάδας.
Την ώρα, λοιπόν, που οι δεύτεροι φώναζαν πως απαιτούν «το δάσος να ξαναγίνει δάσος», οι πρώτοι υπόσχονταν ότι μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα ολοκληρωθούν οι καθαρισμοί όλων των δημόσιων χώρων (πάρκα, άλση, δρόμοι, πεζόδρομοι) εντός των οικισμών που εισέβαλε η φωτιά. Αλλά και ότι μέχρι το τέλος του μήνα, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα ανακοινώσει – σε συνεργασία με τους δήμους – τις λεπτομέρειες του ειδικού προγράμματος «Πρασινίζω τον κήπο μου – πρασινίζω την Πεντέλη» για τον άμεσο καθαρισμό και την ανάπλαση των ιδιωτικών κήπων που έχουν καεί με fast-track διαδικασίες και σε συνεργασία με τις δασικές υπηρεσίες.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πάντως, δεν συναντήθηκε με τους συγκεντρωμένους, αφού πριν από τη σύσκεψη έκανε αυτοψία στο κλειστό γυμναστήριο του Γυμνασίου – Λυκείου Νέας Πεντέλης, τη Μονή Πεντέλης – όπου συνομίλησε με κλιμάκια της Πυροσβεστικής και τους εθελοντές πυροσβέστες που βρίσκονται εκεί – και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.
Ωστόσο, επέμεινε στην κυβερνητική γραμμή υπεράσπισης των προηγούμενων ημερών δηλώνοντας στη σύσκεψη ότι «έχουμε κάνει βήματα προόδου, αλλά προφανώς ποτέ δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι όταν οι ίδιες οι εξελίξεις μας ξεπερνούν», συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση οφείλει να κάνει μια αντικειμενική αποτύπωση του τι πήγε καλά και τι όχι ώστε να βρει που πρέπει να βελτιωθεί ο κρατικός μηχανισμός.
Τι προβλέπεται
Σύμφωνα με όσα αποφασίστηκαν προτού ξεκινήσει το χθεσινό μίνι υπουργικό, η κυβέρνηση ανέθεσε στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) και τις δασικές υπηρεσίες να εκπονήσουν και να παρουσιάσουν ως τα τέλη Σεπτεμβρίου ένα ειδικό σχέδιο για την αντιπυρική προστασία και την ανάταξη των δασών και των ρεμάτων της Αττικής. Οπως δε ανακοινώθηκε, συμβασιοποιούνται αναδασώσεις σε 58.340 στρέμματα στην Αττική μέσω του προγράμματος Antinerο με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης και φορέα υλοποίησης το ΤΑΙΠΕΔ.
Μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να παρουσιαστούν και οι διαχειριστικές μελέτες για όλα τα δάση και τους ορεινούς όγκους της Αττικής, συνολικής επιφάνειας 1,4 εκατ. στρεμμάτων, προκειμένου την επόμενη αντιπυρική περίοδο να οριστούν δασικοί συνεταιρισμοί ως διαχειριστές των δασών – ενώ οι παριστάμενοι ενημερώθηκαν ότι αντιπυρικές μελέτες για ολόκληρη την επικράτεια βρίσκονται στη φάση της εκπόνησης. Μια ακόμη εξαγγελία ήταν η εκπόνηση τοπικών πολεοδομικών σχεδίων, τα οποία θα ενσωματώνουν ειδικές προβλέψεις για την προστασία των οικιστικών ζωνών οι οποίες γειτνιάζουν με δάση. Τέλος, θα δοθεί περίπου 1 δισ. ευρώ επιπλέον από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους για την προστασία και διαχείριση των δασών.
Πλατφόρμα δηλώσεων
Ως δηλωτική της αποφασιστικότητάς τους να εξασφαλίσουν πως θα τρέξουν γρήγορα όλες οι απαραίτητες διαδικασίες, οι κυβερνώντες επικαλούνται την πλατφόρμα για την υποβολή δηλώσεων πρώτης αρωγής από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιές σε κατοικίες και επαγγελματικούς χώρους, η οποία άνοιξε χθες. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ένα ενδιαφέρον εύρημα που προέκυψε από τον συνδυασμό των στοιχείων τα οποία συνέλεξαν τα αρμόδια υπουργεία κατά τη διάρκεια της διαδικασίας προσδιορισμού των καμένων εκτάσεων και καταγραφής των ζημιών ήταν πως 8 στις 10 κατοικίες που κρίθηκαν ακατάλληλες προς χρήση δεν είχαν δηλωθεί ως καθαρισμένες. Βάση των ίδιων στοιχείων, οι καθαρισμένες εκτάσεις είχαν σαφώς μικρότερες ζημιές. Τη σημασία της πρόληψης ανέδειξαν και οι αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης. Κατά πληροφορίες, οι δήμαρχοι Ωρωπού και Βριλησσίων επεσήμαναν πως «βοήθησαν σε μεγάλο βαθμό οι καθαρισμοί, οι έμφορτες περιπολίες των εναέριων μέσων και το Αntinero».
ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ
- Πρώτη αρωγή (η σχετική πλατφόρµα για τις αιτήσεις άνοιξε χθες) έναντι στεγαστικής συνδροµής για κτίρια: 5.000 ευρώ για προσωρινά ακατάλληλα προς χρήση κτίρια («κίτρινα») και 10.000 ευρώ για ακατάλληλα προς χρήση κτίρια («κόκκινα»).
- Πρώτη αρωγή προς επιχειρήσεις και αγροτικές εκµεταλλεύσεις: 2.000 ευρώ για µεσαίου µεγέθους ζηµιές, 4.000 ευρώ για µεγάλου µεγέθους ζηµιές.
- Στεγαστική συνδροµή και στήριξη νοικοκυριών: Δωρεάν κρατική αρωγή (80%) και άτοκο δάνειο (20%) µε την εγγύηση του Ελληνικού Δηµοσίου. Χορηγείται στους ιδιοκτήτες των κτιρίων και έως το µέγιστο όριο των 150 τ.µ., για κύρια ή όχι κατοικία και µε ανώτατο όριο τις 150.000 ευρώ. Χορηγείται µέσω του δήµου ενίσχυση 600 ευρώ για πρώτες ανάγκες νοικοκυριού που επλήγη (προσαυξηµένο για περιπτώσεις πολυτέκνων και ΑµεΑ), καθώς και ενίσχυση έως 6.000 ευρώ για κάλυψη οικοσκευής ή τις πρώτες επισκευαστικές ανάγκες. Μηνιαία επιδότηση ενοικίου ή συγκατοίκησης από 300 ευρώ έως 500 ευρώ, µε διάρκεια δύο ετών για ιδιοκτήτες και έξι µηνών για ενοικιαστές.
- Κρατική αρωγή προς επιχειρήσεις και αγροτικές εκµεταλλεύσεις: Ανέρχεται στο 70% της εκτιµηθείσας ζηµιάς, µε ανώτατο όριο επιχορήγησης ανά επιχείρηση τις 500.000 ευρώ. Η κρατική αρωγή καλύπτει όλες τις ζηµιές σε εξοπλισµό, µηχανήµατα, εµπορεύµατα και λοιπά πάγια. Προβλέπεται ακόµη αναστολή καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων, τριετής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, καθώς και ρύθµιση και αναστολή ασφαλιστικών εισφορών.