Την ίδια στιγμή που γίνονται αναφορές στον πόλεμο στη Γάζα, οι οποίες εστιάζουν στις δυνατότητες των αντιπάλων στρατών, γιγαντώνει ένας άλλος «στρατός», αυτός των παιδιών Παλαιστινίων που δεν θα ξαναδούν ποτέ τους γονείς, που θανατώθηκαν από ισραηλινά πυρά.
Μέσα στους βομβαρδισμούς, τις συνεχείς εκκενώσεις από σκηνή σε σκηνή και από διαμέρισμα σε νοσοκομείο ή καταφύγιο, κανείς δεν μπορεί να πει πόσα παιδιά έχουν χάσει τα ίχνη των γονιών τους και πόσα τα έχουν χάσει οριστικά.
Σύμφωνα με τους New York Times, ο πόλεμος στη Γάζα, δημιουργεί τόσα πολλά ορφανά σε τέτοιο χάος που καμία υπηρεσία ή ομάδα βοήθειας δεν μπορεί να τα μετρήσει.
Ωστόσο, ειδικοί του ΟΗΕ, χρησιμοποιώντας μια στατιστική μέθοδο που προέρχεται από την ανάλυση άλλων πολέμων, εκτιμούν ότι τουλάχιστον 19.000 παιδιά στη Λωρίδα της Γάζας επιβιώνουν τώρα χωριστά από τους γονείς τους, είτε με συγγενείς ή κηδεμόνες είτε μόνα τους.
Όπως αναφέρουν οι New York Times, όμως, ο πραγματικός αριθμός είναι πιθανώς υψηλότερος. Οι άλλες πολεμικές συγκρούσεις δεν αφορούσαν τόσους βομβαρδισμούς και τόσυς εκτοπισμούς πληθυσμών σε ένα τόσο μικρό και πυκνοκατοικημένο μέρος, με τόσα πολλά παιδιά, δήλωσε ο Τζόναθαν Κρικξ, εκπρόσωπος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τα παιδιά.
Το ιατρικό προσωπικό λέει ότι τα παιδιά αφήνονται να περιφέρονται στους διαδρόμους του νοσοκομείου και να φροντίζουν τα μόνα τους αφού μεταφέρονται εκεί αιμόφυρτα και μόνα. Οι μονάδες νεογνών φιλοξενούν μωρά που κανείς δεν έχει έρθει να διεκδικήσει, ενώ ένα παιδία που περιφέρονται τραυματισμένα μόνα τους θεωρείται πολύ πιθανό να σκοτώθηκε η οικογένειά του.
Στο Χαν Γιουνίς, μια εθελοντική κατασκήνωση έχει δημιουργηθεί για να φιλοξενήσει περισσότερα από 1.000 παιδιά που έχουν χάσει τον έναν ή και τους δύο γονείς.
Μια ενότητα είναι ειδικά μόνο για επιζώντες, παιδιά που έχουν χάσει ολόκληρες τις οικογένειές τους, εκτός ίσως από έναν αδερφό. Υπάρχει μεγάλη λίστα αναμονής.
Τον Απρίλιο, το 41% των οικογενειών που συμμετείχαν στην έρευνα του πρακτορείου του Τζόναθαν Κρικξ στη Γάζα φρόντιζαν παιδιά και όχι δικά τους.
Μερικά παιδιά γεννήθηκαν ορφανά, αφού οι πληγωμένες μητέρες τους πέθαναν κατά τη διάρκεια του τοκετού, είπε η Δρ Ντέμπορα Χάρινγκτον, Βρετανίδα εθελόντρια μαιευτήρας που είδε δύο μωρά να γεννιούνται με αυτόν τον τρόπο.
Πολύ πιο συχνά, παιδιά και γονείς χωρίζονται όταν οι ισραηλινές δυνάμεις συλλαμβάνουν τους γονείς τους ή μετά από αεροπορική επιδρομή τα παιδιά έσπευσαν στα νοσοκομεία μόνα τους μέσα στη σύγχυση.
Οι γιατροί λένε ότι έχουν περιθάλψει πολλά πρόσφατα ορφανά παιδιά, πολλά από αυτά ακρωτηριασμένα.
«Δεν υπήρχε κανένας εκεί για να τους κρατήσει το χέρι, κανένας εκεί για να τους παρηγορήσει» κατά τη διάρκεια των οδυνηρών εγχειρήσεων, είπε ο Αμερικανός πλαστικός χειρούργος Δρ Ιρφάν Γκαλάρια, που εργάζεται εθελοντικά σε νοσοκομείο της Γάζας από τον Φεβρουάριο.
Οι εργαζόμενοι στην αρωγή προσπαθούν να εντοπίσουν τους γονείς, αν είναι ζωντανοί, ή συγγενείς, αλλά ο κυβερνητικός μηχανισμός που θα μπορούσε να βοηθήσει έχει καταρρεύσει. Οι επικοινωνίες δεν λειτουργούν καλά και οι εντολές εκκένωσης χώρισαν τις οικογένειες εκτοπίζοντας μέλη τους σε σε διάφορα μέρη.
Μερικά μικρά παιδιά είναι τόσο τραυματισμένα που σιωπούν και δεν μπορούν να πουν τα ονόματά τους, καθιστώντας την αναζήτηση σχεδόν αδύνατη, σύμφωνα με το SOS Children’s Villages, μια ομάδα βοήθειας που διαχειρίζεται ένα ορφανοτροφείο στη Γάζα.
Ανάμεσα στα μωρά που γεννήθηκαν πρόωρα και έφτασαν στο νοσοκομείο Emirati στη νότια πόλη της Ράφα τον Νοέμβριο ήταν ένα κοριτσάκι 3 εβδομάδων του οποίου η οικογένεια ήταν άγνωστη. Ο φάκελος της ανέφερε ότι είχε βρεθεί δίπλα σε ένα τζαμί στην πόλη της Γάζας μετά από αεροπορική επιδρομή που σκότωσε δεκάδες ανθρώπους.
Σημειώνεται ότι η υιοθεσία στις ισλαμικές χώρες μπορεί να είναι κάπως περίπλοκη. Για πολλούς λόγους, είναι λιγότερο κοινό στις μουσουλμανικές κοινωνίες από ό,τι στη Δύση καθώς ο νόμος της Σαρία θέτει ορισμένους περιορισμούς στη μεταχείριση ορφανών και εγκαταλελειμμένων παιδιών που, φυσικά, σχετίζονται με την υιοθεσία. Το Κοράνι, ωστόσο, ενθαρρύνει τους οπαδούς να φροντίζουν τα ορφανά και να καλωσορίζουν τα παιδιά στα σπίτια τους.
Το ίδιο συμβαίνει και στη Λωρίδα τη Γάζας.
Την ίδια στιγμή όμως, πολλά παιδιά είναι πεπεισμένα ότι θα επιστρέψουν στην πόλη της Γάζας, όπου μεγάλωσαν. «Ο Μπάμπα και η μαμά θα μας περιμένουν εκεί», λένε στη θεία τους, τέσσερα παιδιά ορφανά, παρά το γεγονός ότι τους ενημέρωσαν ότι… οι γονείς τους χάθηκαν εδώ και μήνες.