Εκτός της επιδότησης ηλεκτρικού ρεύματος του Αυγούστου θα μείνουν ορισμένα «κίτρινα» τιμολόγια, με απόφαση του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, η οποία βασίζεται στο γεγονός ότι χρεώσεις στα εν λόγω κυμαινόμενα τιμολόγια είναι ήδη χαμηλές από τους προμηθευτές ενέργειας και κάτω από τα 14 λεπτά/kWh.

Ειδικότερα, η έκτακτη επιδότηση ανέρχεται σε 1,6 λεπτά του ευρώ/kWh και 5 λεπτά/kWh για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ). Ωστόσο, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του ΥΠΕΝ, τα μεικτά «κίτρινα» τιμολόγια – που συνδυάζουν έως 5 μήνες σταθερής χρέωσης και κυμαινόμενη χρέωση στη συνέχεια – δεν θα λάβουν επιδότηση τον Αύγουστο αν η τελική τιμή τους είναι μικρότερη από 14 λεπτά/kWh, έπειτα από τυχόν εκπτώσεις που παρέχουν οι προμηθευτές. Η επιδότηση δηλαδή δεν θα καλύψει συμβάσεις οι οποίες έχουν σταθερή τιμή για ένα ολιγόμηνο διάστημα αρχικά (μικρότερο από 6 μήνες) και κυμαινόμενη χρέωση στη συνέχεια.

Αντιθέτως, η στήριξη θα παρασχεθεί σε όλα τα «πράσινα» τιμολόγια και στα υπόλοιπα «κίτρινα». Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναρτώνται στην ειδική ιστοσελίδα της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), τέσσερα προϊόντα μένουν εκτός, με τις τιμές να ξεκινούν από τα  9,3 λεπτά/kWh και να φτάνουν στα 11 λεπτά/kWh.

Κόντρα

Στο μεταξύ, ξέσπασε κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ για τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, με το αρμόδιο υπουργείο να απαντά στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι από το φθινόπωρο του 2021 έως και σήμερα έχουν χορηγηθεί επιδοτήσεις που ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ, ενώ υπογραμμίζεται ότι «η κυβέρνηση είναι παρούσα και θα παρεμβαίνει δυναμικά, όπως το έπραξε και αυτόν τον μήνα, όποτε είναι αναγκαίο για την προστασία των καταναλωτών». Δυστυχώς, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, «γίνεται θλιβερή η συστηματική προσπάθεια της αντιπολίτευσης να διαστρεβλώνει για μικροπολιτικό όφελος την πραγματικότητα, όπως αυτή αποτυπώνεται στη χονδρική και τη λιανική αγορά ηλεκτρισμού της Ελλάδας και της Ευρώπης και όπως επιβεβαιώνεται, συστηματικά, από ευρωπαίους και διεθνείς αναλυτές».