Το Astribot S1 ανοίγει ένα μπουκάλι κρασί, μαγειρεύει και μετά σιδερώνει και διπλώνει ένα μπλουζάκι. Λίγο αργότερα σκουπίζει με ηλεκτρική σκούπα, ποτίζει ένα φυτό εσωτερικού χώρου και βάζει μια λάμπα στην πρίζα προτού την ανάψει. Ολη αυτή την ώρα περιγράφει τι «βλέπει» και μπορεί να ταξινομήσει πράγματα στα σωστά κουτιά. Το ρομπότ – βοηθός τεχνητής νοημούνης επόμενης γενιάς Astribot S1 παρουσιάστηκε στη Διεθνή Διάσκεψη για τα Ρομπότ που εγκαινιάστηκε χθες στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Beiren Yichuan στη Ζώνη Οικονομικής και Τεχνολογικής Ανάπτυξης του Πεκίνου. Φέτος ο αριθμός των εταιρειών αλλά και των ερευνητικών πανεπιστημιακών κέντρων που εκθέτουν ανθρωποειδή ρομπότ ξεπερνά τις 60. Το μέλλον έχει ήδη φτάσει.

Η Stardust Intelligence, η κινεζική startup με έδρα το Σενζέν που δημιούργησε το Astribot S1, λέει ότι έχει δεσμευτεί να φέρει τέτοιους βοηθούς ρομπότ σε «δισεκατομμύρια» ανθρώπους, αρχίζοντας το συντομότερο δυνατόν, ακόμα και φέτος. Το Astribot S1 είναι ρομπότ νέας γενιάς με τεχνητή νοημοσύνη που μπορεί να αναπαράγει την τεχνογνωσία του παιχνιδιού guzheng, της καλλιγραφίας και της ζωγραφικής μέσα σε λίγες ώρες, ερμηνεύοντας και αλληλεπιδρώντας με το κοινό που βρίσκεται στον χώρο. Αυτή η ικανότητα εκμάθησης και λειτουργίας μπορεί να αναπαραχθεί σε διάφορες εργασίες και σενάρια, επιδεικνύοντας κορυφαίες στη βιομηχανία γενικές επιχειρησιακές ικανότητες σε πολλαπλά περιβάλλοντα και θέτοντας ένα νέο πρότυπο στον κλάδο.

«High tech, High life»

Το σλόγκαν του Astribot είναι «High tech, High life», αφιερωμένο στη δημιουργία βοηθών ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης για δισεκατομμύρια ανθρώπους. Το S1 είναι ένα ανθρωποειδές ρομπότ για όλες τις χρήσεις που, κατά την πρώτη του τεχνική επίδειξη τον Απρίλιο, εκτέλεσε πολλές σύνθετες εργασίες, όπως δίπλωμα ρούχων, ταξινόμηση αντικειμένων, μαγείρεμα ταυτόχρονα σε πολλαπλά σκεύη και σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα, προσελκύοντας ευρεία προσοχή στη βιομηχανία. Αυτή τη φορά, το S1 παρουσιάστηκε στην πλήρη του μορφή, συνεχίζοντας να υποστηρίζει την ιδέα του προϊόντος «Naturally Yours», αναδεικνύοντας τις δυνατότητες του «δυνατότερου βοηθού ρομπότ AI» σε μια σειρά απαιτητικών, γενικών εργασιών.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το S1 μπορεί να περιγραφεί ως έξυπνο και ευέλικτο, επιδεικνύοντας έξυπνο σχεδιασμό και ανώτερη λειτουργία σε εργασίες που απαιτούν μια σειρά από λειτουργίες όπως η προετοιμασία φαγητού, η παρασκευή τσαγιού και το παίξιμο οργάνων. Επιδεικνύει ευελιξία, επιδεξιότητα και ομαλότητα επιπέδου ειδικού σε δεξιότητες όπως η μίμηση της κινεζικής πολεμικής τέχνης Wing Chun και η σκοποβολή, διευρύνοντας σημαντικά τις εφαρμογές στα ρομπότ.

Επισκέπτες της Διεθνούς Διάσκεψης Ρομπότ στο Πεκίνο περιεργάζονται ανθρωποειδή μηχανήματα νέας γενιάς

Μιμείται στενά τους ανθρώπους μαθαίνοντας

Το προϊόν S1 βασίζεται στην ολοκληρωμένη αρχιτεκτονική συστήματος υλικού και λογισμικού για τεχνητή νοημοσύνη που επιτρέπει στο ρομπότ να μιμείται στενά τους ανθρώπους μαθαίνοντας, να σκέφτεται και να εργάζεται σαν άτομο, αλληλεπιδρώντας ευφυώς και αρμονικά με τους ανθρώπους και χρησιμοποιώντας ανθρώπινα εργαλεία και συσκευές. Επίσης μπορεί να βοηθά στην ολοκλήρωση κουραστικών, δύσκολων ή επικίνδυνων εργασιών. Αυτό καθιερώνει τη θεμελιώδη τεχνολογία για την ενσωματωμένη νοημοσύνη και ένα βασικό τεχνολογικό πλεονέκτημα.

Οσον αφορά την τεχνητή νοημοσύνη, το S1 έχει τον «πιο ισχυρό εγκέφαλο», εξοπλισμένο με αντίληψη, γνώση, ικανότητες λήψης αποφάσεων σε πραγματικό χρόνο σε πολύπλοκα περιβάλλοντα, καθώς και κατανόηση και πολύτροπων, διαδραστικών δυνατοτήτων. Επίσης το ρομπότ αυτό μπορεί να χρησιμοποιήσει δεδομένα βίντεο καθώς και δεδομένα καταγραφής ανθρώπινης κίνησης, συλλέγοντας έτσι στοιχεία υψηλής ποιότητας σε πολλαπλές διαστάσεις όπως η αφή, η δύναμη, η όραση και η ακοή από την οπτική γωνία ενός προσώπου. Με την ενσωμάτωση αυτών των δεδομένων για πιο αποτελεσματική εκπαίδευση μεγάλης κλίμακας, μειώνει το κόστος, τον όγκο και τη δυσκολία εκπαίδευσης της συλλογής δεδομένων υψηλής ποιότητας για ρομπότ, ενισχύοντας τη δυνατότητα γενίκευσης. Είναι πρωτοποριακό όσον αφορά και τη δύναμη που μπορεί να χρησιμοποιήσει, καθώς ανιχνεύει το μέγεθος της δύναμής του, σαν άνθρωπος, γεγονός που βελτιώνει σημαντικά τη λειτουργική ακρίβεια. Το S1 μπορεί να κατανοεί και να παίρνει αποφάσεις σαν άνθρωπος, να αλληλεπιδρά ομαλά με τους ανθρώπους, να μαθαίνει και να εξελίσσεται συνεχώς μέσα από αλληλεπιδράσεις με τον πραγματικό κόσμο, ενισχύοντας σταθερά τις ικανότητες ευφυΐας και γενίκευσης πολλαπλών εργασιών.