Για ακόμα μια μέρα βρέθηκε στον τόπο της τραγωδίας, συντετριμμένος, αποφασισμένος να πάρει απαντήσεις. Ο λόγος για τον πατέρα του Γιάννη, ψάχνει ανάμεσα στα μηχανήματα του κλειστού λούνα παρκ τα παπούτσια του γιου του. Εντοπίζει το ένα, κοντά στο μοιραίο παιχνίδι που προκάλεσε τον θάνατο του 19χρονου. Το καθαρίζει και συνεχίζει για να βρει το δεύτερο. Έχει υποσχεθεί στην μητέρα του παιδιού τους ότι θα επιστρέψει σπίτι με τα αγαπημένα παπούτσια του Γιάννη.

«Μας λείπει γενικά το παιδί, πιστεύω ότι δε θα μου ξεφύγουν. Από πάρα πολύ ψηλά μέχρι πάρα πολύ χαμηλά. Θα χάσουν τον ύπνο τους όπως τον χάσαμε και εμείς μέχρι να πάμε κοντά του», είπε ο πατέρας του 19χρονου. Ο τραγικός πατέρας βρέθηκε στο λούνα παρκ στο Πευκοχώρι με δικό του πραγματογνώμονα. Θέλει να σιγουρευτεί πως θα ελεγχθούν τα πάντα και πως θα λάμψει η αλήθεια για την επιχείρηση που λειτουργούσε χωρίς άδεια και με μηχανήματα χωρίς συντήρηση, πολλά χαλασμένα.

«Είδα μία απαράδεκτη κατάσταση, δεν υπάρχει άρτια τεχνικό κατασκεύασμα τίποτα. Και πέραν αυτού, το συγκεκριμένο μηχάνημα και όλες οι καρέκλες, οι οποίες υπάρχουν απάνω γιατί υπάρχουν τέσσερα σετ από καρέκλες στα σημεία έδρασης και στήριξης είναι όλα σάπια και αυτό δεν έγινε σήμερα ή χθες. Προϋπήρχε», είπε ο πραγματογνώμονος Αναστάσιος Δέδες.

Η ελλιπής συντήρηση των μηχανημάτων και περισσότερο του παιχνιδιού όπου βρήκε τον θάνατο ο 19χρονος φαίνεται με γυμνό μάτι στις φωτογραφίες που τράβηξε ο πατέρας του Γιάννη. Σύμφωνα με πληροφορίες οι προδιαγραφές του crazy dance ήταν για βάρος μόλις 60 κιλών σε κάθε κάθισμα, ενώ ο 19χρονος Γιάννης και ο 16χρονος αδερφός του που ανέβηκαν ζύγιζαν μαζί τουλάχιστον 180 κιλά.

«Είναι ντροπή όλα αυτά που βλέπω μαζί με τους ανθρώπους αυτούς και γενικά προσπαθώ να καταλάβω και επιμένω σε αυτό όλες τις μέρες αυτές, σε τι τόπο ζούμε», είπε ο πατέρας του 19χρονου.

Τα ερωτήματα-«φωτιά» της οικογένειας

Νωρίτερα ο πατέρας του Γιάννη με τους δικηγόρους δήλωσαν υποστήριξη κατηγορίας στα δικαστήρια Πολυγύρου και κατέθεσαν υπόμνημα ζητώντας απαντήσεις:

-Πότε ηλεκτροδοτήθηκε το λούνα παρκ;

-Τι έγγραφα κατατέθηκαν για την ηλεκτροδότηση;

-Πού γνωστοποιήθηκαν;

-Ποιος έβγαλε άδεια για το συγκεκριμένο παιχνίδι;

-Πότε εκδόθηκε η άδεια και με ποια χρονική ισχύ;

-Υπάρχει τιμολόγιο αγοράς κτήσης του επίμαχου παιχνιδιού;

Τα κενά και οι διαφορετικές ερμηνείες του νόμου

Και το μπαλάκι των ευθυνών συνεχίζεται, όπως και οι διαφορετικές ερμηνείες του νόμου. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Κοζάνης που είχε κόψει το συγκεκριμένο λούνα παρκ καθώς διαπίστωσε ότι δεν είχε κανένα απαιτούμενο έγγραφο, δεν ήταν υποχρέωση του δήμου να κλείσει την επιχείρηση. Ενώ άλλη διαδικασία ακολουθείται, όπως λέει, αν είναι δημοτικός ο χώρος και άλλη αν είναι ιδιωτικός.

Ιδιοκτήτης λούνα παρκ περιγράφει στο MEGA όσα οφείλει να κάνει μία τέτοια επιχείρηση για να πάρει άδεια αν είναι εποχική η λειτουργία του έχει ισχύ 4 μήνες, με όλα τα δικαιολογητικά να κατατίθενται στον δήμο. «Αφού τα πάμε στο δήμο πρέπει να έρθει ο δήμος η τεχνική υπηρεσία του δήμου να ελέγξει τα βιβλία, τα χαρτιά που τους έχουμε δώσει, τις πιστοποιήσεις που τους έχουμε δώσει. Εάν είναι γνήσιες με τα παιχνίδια», δήλωσε ο ιδιοκτήτης λούνα παρκ.

«Αυτή τη στιγμή ο δήμος λειτουργεί και έχει ως ελεγκτικό μηχανισμό την αστυνομία. μας έχουν εγκρίνει από την προηγούμενη διοίκηση, έντεκα δημοτικούς αστυνόμους, περιμένουμε να τελειώσει η διαδικασία του ΑΣΕΠ για να έρθουν», είπε η δήμαρχος Κασσάνδρας.

Κάθε παιχνίδι οφείλει να είναι πιστοποιημένο και να περάσει από έλεγχο

Όλα τα παιχνίδια πρέπει να έχουν πάνω τους αυτό το ταμπελάκι με μοναδικό αριθμό που αποδεικνύει αν και πότε έχει περάσει από έλεγχο. «Δε φοβόμαστε κανένα, αυτοί πρέπει να μας φοβούνται», ήταν τα συγκλονιστικά λόγια του πατέρα του Γιάννη, στην συνέντευξη που έδωσε στο χθεσινό κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega.

«Δεν έχουμε φόβο και αυτό θα το νιώσουν και θα το καταλάβουν. Αυτή τη φορά δεν θα περάσει. Το διαμελισμένο κρανίο του δύο μέτρα παλικαριού μου… Θα μου δώσουν λόγο, στα αδέρφια του και στη μάνα τους. Δε θα ξεφύγουν αυτή τη φορά. Μόνο τον Θεό φοβόμασταν και τώρα τον αγαπάμε γιατί έχει το παιδί μας», είπε.

Kαι το δεύτερο λούνα παρκ του 58χρονου έχει πλέον σφραγιστεί. Στη περίφραξη υπάρχουν κάγκελα και κορδέλες της αστυνομίας. Με γυμνό μάτι μπορεί να δει κανείς ότι και εδώ τα μηχανήματα είναι παλιά και σε πολλά σημεία σκουριασμένα. Και το δεύτερο λούνα παρκ, λειτουργούσε με την ίδια ανύπαρκτη άδεια, μηχανήματα φθαρμένα, εικόνα πλήρους εγκατάλειψης.

Τα πρώτα συμπεράσματα – Έφυγαν κατευθείαν μετά το δυστύχημα

Η έρευνα του πραγματογνώμονα που όρισε η αστυνομία έχει ολοκληρωθεί. Εφόσον λάβει κάποια έγγραφα που έχει ζητήσει από αρμόδιες υπηρεσίες, θα στείλει το πόρισμα στην αστυνομία για να συμπεριληφθεί στη δικογραφία. Αυτό αναμένεται να γίνει μέσα στις επόμενες 15 ημέρες.

Αίσθηση προκάλεσε η κατάθεση της συζύγου του 58χρονου ιδιοκτήτη του λούνα παρκ, καθώς φαίνεται πως εκτός από τον χειριστή του μηχανήματος, έφυγε και ο 58χρονος από το σημείο της τραγωδίας.

«Είδα έναν νεαρό άνδρα αιμόφυρτο και αναίσθητο δίπλα στο μηχάνημα. Ο χειριστής του μηχανήματος και ο σύζυγος μου έφυγαν από τον χώρο του λούνα παρκ αμέσως μόλις έγινε το δυστύχημα», αναφέρει στην κατάθεσή της η σύζυγος του 58χρονου.

Και δεύτερος Δήμος αρνήθηκε να δώσει άδεια στο λούνα παρκ του «τρόμου»

Εκτός από τον Δήμο Κοζάνης, και ο Δήμος Άργους Ορεστικού, δεν έδωσε άδεια στο συγκεκριμένο λούνα παρκ, γεγονός που επαναφέρει το ερώτημα, για το πώς αυτή η επιχείρηση, εξασφάλισε άδεια λειτουργίας στην Κασσάνδρα. Ο 58χρονος ιδιοκτήτης του μοιραίου λούνα παρκ εκτός από την Κοζάνη είχε αποκλειστεί και από τον Δήμο Άργους Ορεστικού το 2019, για να συμμετέχει στο πανηγύρι επειδή δεν έδειξε κανένα πιστοποιητικό για την ασφάλεια των παιχνιδιών.

«Δεν είχε κανένα δικαιολογητικό, γι’ αυτό και απορρίφθηκε», είπε ο Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου, δήμαρχος Άργους Ορεστικού.

Αυτό είναι το έγγραφο φωτιά που έχει δημοσιευτεί στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ με τον Δήμο Αργους Ορεστικού να απορρίπτει την αίτηση του ιδιοκτήτη του μοιραίου λούνα παρκ επειδή δεν κατατέθηκαν πιστοποιητικά των μηχανημάτων, ούτε πιστοποιητικά για την ασφάλεια αυτών, ενώ κατατέθηκαν στοιχεία για 11 μηχανήματα ενώ η προκήρυξη ζητούσε τουλάχιστον 12. Σχεδόν πάντα, μπροστά έβαζε την σύζυγό του κάνοντάς της εξουσιοδότηση…

«Εμείς κάθε χρόνο στην εμποροπανήγυρη που γίνεται τέλος του Σεπτέμβρη βγαίνει μία διακήρυξη, για το ποιος θα συμμετέχει στο λούνα-παρκ, αλλά με συγκεκριμένους όρους και από κει και πέρα έχει και κάποιες συγκεκριμένες προδιαγραφές θα πρέπει να αποδεικνύεται ότι το συγκεκριμένο παιχνίδι με το συγκεκριμένο αριθμό πλαισίου έχει την απαιτούμενη πιστοποίηση», συμπλήρωσε ο δήμαρχος Άργους Ορεστικού.

Πώς έπαιρνε άδειες από τον Δήμο Κασσάνδρας;

Εύλογα είναι τα ερωτήματα πώς ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης ενώ σχεδόν ποτέ δεν έφερε μαζί του τις πιστοποιήσεις για την ασφάλεια των μηχανημάτων του, πώς κατάφερνε να λαμβάνει τις άδειες από τον Δήμο Κασσάνδρας μέχρι και το 2023 για να λειτουργεί το λούνα παρκ. Είχε πιστοποιητικά;

«Το σπουδαιότερο όλων είναι ο τεχνικός έλεγχος του εξοπλισμού των παιχνιδιών να το πω έτσι. Αυτή τη στιγμή είναι δύο οι εταιρείες που υπάρχουν. Δεν ελέγχει την ασφάλεια του μηχανήματος ελέγχει αν το μηχάνημα πληροί τις προδιαγραφές του κατασκευαστή», είπε ο πραγματογνώμονας Γιώργος Περιβολιώτης και συνέχισε:

«Στο συγκεκριμένο περιστατικό μιλάμε για κάποια αποκοπή καθίσματος, συνεπώς έχουμε να κάνουμε με το ότι ο μηχανισμός που συγκρατούσε στο σκελετό του παιχνιδιού σημαίνει ότι είχε κάποιο πρόβλημα ο μηχανισμός συγκράτησης».

Καταγγελίες για το ίδιο λούνα παρκ

Μια διακοπή ρεύματος στο λούνα παρκ στο παρελθόν ήταν η αφορμή για 2 αγοράκια να εγκλωβιστούν μέσα σε μια τεράστια πλαστική κατασκευή, η οποία ξεφούσκωσε, καταγγέλλει ο πατέρας του ενός παιδιού στο MEGA.

«Όταν σβήνει αυτός ο συμπιεστής αυτό το κάστρο σιγά-σιγά ξεφουσκώνει και έπεσε και τα πλάκωσε εγώ εν τω μεταξύ δεν πήρα χαμπάρι γιατί καθόμασταν οι γονείς εγώ καθόμουν πλάτη το πήρε χαμπάρι ο γαμπρός μου και πήγε και έβγαλε τον ανιψιό μου και τον γιο μου ο μαγαζάτορας ούτε πήρε χαμπάρι. Παλιατζούρες είχε αυτός πάντα. Παλιά, παλιά μεταχειρισμένα παλιά», ανέφερε σε καταγγελία του γονέας.

«Ο χρόνος και η θάλασσα που βρίσκεται δίπλα από τις εγκαταστάσεις στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής, ρήμαζε τον ήδη παλαιό στόλο των παιχνιδιών. Τα σίδερα που στήριζαν τα καθίσματα ήταν σάπια και σκουριασμένα. Δεν τα είδε κανείς;» συμπλήρωσε.

Πηγή: Megatv.com