Οι γυναίκες που περνούν πολύ χρόνο στο TikTok αισθάνονται χειρότερα για την εμφάνισή τους, υποστηρίζουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Charles Sturt.

Σύμφωνα με τη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης PLOS ONE, η υπερβολική έκθεση στο περιεχόμενο της πλατφόρμας θα μπορούσε να βλάψει την ψυχική μας υγεία, ρίχνοντας την αυτοπεποίθηση και αυξάνοντας τον κίνδυνο ανάπτυξης διατροφικών διαταραχών.

Η ερευνητική ομάδα παρατήρησε ότι λιγότερα από 10 λεπτά χρήσης του TikTok είχε άμεσες αρνητικές συνέπειες για την ικανοποίηση από την εικόνα του σώματος των συμμετεχόντων.

Οι γυναίκες που χρησιμοποιούσαν το TikTok περισσότερες από δύο ώρες την ημέρα ανέφεραν περισσότερες προβληματικές διατροφικές συμπεριφορές.

«Υπάρχουν τρέχοντα μέτρα που λαμβάνονται για τη διαγραφή επικίνδυνου περιεχομένου, συμπεριλαμβανομένου του αποκλεισμού αναζητήσεων όπως «#anorexia» ή βίντεο που προωθούν επικίνδυνες δίαιτες, ωστόσο υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους οι χρήστες παρακάμπτουν αυτούς τους ελέγχους και απαιτείται περαιτέρω ρύθμιση», υπογραμμίζουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Το 30% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δοκίμασε ένα TikTok trend παρά τους πιθανούς κινδύνους.

TikTok και διατροφικές διαταραχές

Πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας έδειξε ότι όσο μεγαλύτερη ήταν η αλληλεπίδραση των συμμετεχόντων με περιεχόμενο σχετικό με την εξωτερική εμφάνιση ή την διατροφή τόσο πιο συχνή ήταν και η έκθεση των ατόμων σε παρόμοιο περιεχόμενο από την πλατφόρμα του TikTok.

Αυτό με τη σειρά του συνδέθηκε με μεγαλύτερη συχνότητα συγκρίσεων εμφάνισης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το οποίο συνδέθηκε με πιο σοβαρά συμπτώματα διατροφικής διαταραχής.

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό International Journal of Eating Disorders, μόνο η αλληλεπίδραση με βίντεο σχετικά με τη διατροφή και την εικόνα του σώματος συνδέθηκαν με διατροφικές διαταραχές, ενώ ο συνολικός χρόνος μπροστά από την οθόνη για παράδειγμα δεν συνδέθηκε με συμπτώματα διατροφικών διαταραχών ή σύγκριση του σώματος.

Οι γυναίκες που χρησιμοποιούσαν το TikTok περισσότερες από δύο ώρες την ημέρα ανέφεραν περισσότερες προβληματικές διατροφικές συμπεριφορές.

Μόνο το 2% των διατροφικών τάσεων είναι ακριβείς

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Δουβλίνου επισημαίνουν ότι, από τους 2.000 millennial και gez z χρήστες που ερωτήθηκαν, το 57% δήλωσε ότι έχει επηρεαστεί ή ότι συνηθίζει να δοκιμάζει τις διατροφικές τάσεις που βλέπει στην πλατφόρμα.

Επιπλέον το 30% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δοκίμασε ένα TikTok trend (τάση του TikTok) παρά τους πιθανούς κινδύνους και το 31% ανέφερε ότι αισθάνθηκε μια αρνητική επίδραση από τις εκάστοτε διατροφικές τάσεις.

Στην συνέχεια αναλύθηκαν περισσότερα από 67.000 βίντεο με διατροφικό περιεχόμενο που αντλήθηκαν από την εφαρμογή, χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη και οι ερευνητές τα συνέκριναν με τις συστάσεις των ειδικών για την υγεία και τη διατροφή.

Τα προκαταρκτικά ευρήματα έδειξαν ότι μόνο το 2,1% του περιεχομένου ταίριαζε με αυτές τις συστάσεις.

Το 97,9% του περιεχομένου που δεν συμπεριλήφθηκε ταξινομήθηκε ως ανακριβές, εν μέρει ακριβές ή αβέβαιο λόγω έλλειψης επιστημονικών στοιχείων που να υποστηρίζουν τον εκάστοτε ισχυρισμό.

Πηγή: Vita