Το χλώριο αποτρέπει την ανάπτυξη μικροβίων και τη συρροή λοιμώξεων. Παρ’ όλα αυτά, όσοι βουτάνε σε πισίνες μπορεί να διαπιστώνουν πως το δέρμα και τα μαλλιά τους μοιάζουν ξερά και τα μάτια τους ερεθισμένα. Γι’ αυτό και οι ειδικοί σημειώνουν πως οι λάτρεις των υδάτινων πάρκων θα πρέπει να παίρνουν τα μέτρα τους.
«Το χλώριο είναι πολύ χρήσιμο στις πισίνες, διότι απολυμαίνει το νερό, διατηρεί χαμηλά τα επίπεδα των βακτηρίων και βοηθά το νερό να είναι καθαρό και υγιεινό» αναφέρει η δερματολόγος-δερματοχειρουργός Dr. Jennifer Lucas από την κλινική Cleveland στο Οχάιο και μέλος ΔΣ της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας (AAD).
Το χλώριο εντούτοις δεν παύει να είναι μια ερεθιστική ουσία που μπορεί να προκαλέσει ερεθιστική δερματίτιδα εξ επαφής (εκδηλώνεται με δερματικό εξάνθημα). Επίσης, δύναται να αφαιρέσει το φυσικό σμήγμα και λίπος από το δέρμα και από τα μαλλιά. Μοιραία αναπτύσσεται έντονη ξηρότητα, που κάνει τα μαλλιά σκληρά και θαμπά. Τα καθιστά επίσης εύθραυστα, ενώ το ίδιο μπορεί να συμβεί και στα νύχια, όπως εξηγεί η Dr. Lucas.
Χρήση αντηλιακού και μάσκας. Για τους παραπάνω λόγους είναι συνεπώς κρίσιμο οι λουόμενοι να φροντίζουν το δέρμα τους, αλείφοντάς το με άφθονο αντηλιακό πριν μπουν στην πισίνα. Και αυτό διότι το αντηλιακό θα χρησιμεύσει και ως φραγμός έναντι του χλωρίου εκτός από την προστασία που προσφέρει έναντι της υπεριώδους ακτινοβολίας.
Η προστατευτική μάσκα στα μαλλιά αλλά και η κολύμβηση με σκουφάκι αποτελούν επίσης έξτρα μέτρα προστασίας από το χλώριο. Μια ακόμα χρήσιμη συμβουλή που δίνει η ειδικός είναι οι κολυμβητές να βρέχουν τα μαλλιά και το δέρμα τους με γλυκό νερό πριν ετοιμαστούν για μια δροσερή βουτιά. Η αιτία; Με αυτόν τον τρόπο δεν θα απορροφούν πολύ χλώριο. Το ντους όμως θα πρέπει να γίνεται ρουτίνα και κάθε φορά που βγαίνουν από την πισίνα.
«Οσο το χλώριο μένει στο δέρμα σας, θα προκαλεί ερεθισμούς» προσθέτει η Dr. Lucas. «Επομένως, αμέσως μετά την επίσκεψη στην πισίνα να κάνετε ντους, χρησιμοποιώντας ένα ήπιο καθαριστικό για το σώμα και τα μαλλιά. Ωφέλιμο είναι επίσης να ενυδατώσετε έπειτα καλά το δέρμα σας. Η υδατική κρέμα πρέπει να περιέχει συστατικά που αναπληρώνουν το σμήγμα (λίπος) που έχει “στραγγίσει” το χλωριωμένο νερό. Προτιμήστε κάποια που περιέχει κεραμίδια ή άλφα-υδροξυοξέα. Θα σας βοηθήσει να μειώσετε τον ερεθισμό και την ξηρότητα» καταλήγει.
Ερεθισμός και ερυθρότητα. Το καθαρό χλωριωμένο νερό μπορεί να βλάψει και τα μάτια, και μάλιστα με πολλούς τρόπους. «Κατ’ αρχάς, η επιφάνεια των ματιών καλύπτεται από ένα λεπτό στρώμα δακρύων, το οποίο τα διατηρεί υγρά και καθαρά» εξηγεί από την πλευρά του ο δρ Αναστάσιος-Ιωάννης Κανελλόπουλος, MD, χειρουργός-οφθαλμίατρος και καθηγητής Οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.
Και συνεχίζει: «Το χλώριο και τα άλλα χημικά που χρησιμοποιούνται για την απολύμανση του νερού στην πισίνα αφαιρούν αυτή την προστατευτική στοιβάδα, προκαλώντας ερεθισμό και ερυθρότητα στα μάτια». Ετσι, εάν ένας κολυμβητής κάνει μακροβούτια με ανοιχτά τα μάτια κάτω από το νερό, κινδυνεύει να αναπτύξει ξηροφθαλμία – δηλαδή τα μάτια δεν παράγουν πια αρκετά ή/και καλής ποιότητας δάκρυα. Μπορεί επίσης να εκδηλώσει φωτοφοβία, δηλαδή ευαισθησία των ματιών στο φως, η όρασή του να θολώσει λίγο, ενώ δεν αποκλείεται να νιώθει και πόνο.
Γυαλιά κολύμβησης. Ιδιαίτερα προσεκτικοί οφείλουν, δε, να είναι όσοι φορούν φακούς επαφής. «Οσο καλό κι αν είναι το σύστημα απολύμανσης στην πισίνα ή σε άλλον υδάτινο χώρο αναψυχής, υπάρχει πάντοτε το ενδεχόμενο να διαφύγει κάποιο παθογόνο από τη δράση του. Τα παθογόνα αυτά μπορεί να μολύνουν τον φακό επαφής και να αρχίσουν να πολλαπλασιάζονται. Αν το μάτι έχει ήδη κάποιον ερεθισμό, η κατάληξη μπορεί να είναι σοβαρά προβλήματα που φτάνουν μέχρι το έλκος (πληγή) του κερατοειδούς».
Η σύσταση που κάνει ο ειδικός για τη βέλτιστη προστασία των ματιών είναι η χρήση σφικτών γυαλιών κολύμβησης. Επίσης, συμβουλεύει εκείνους που φοράνε φακούς επαφής να τους αφαιρούν προτού βάλουν τα γυαλιά κολύμβησης. «Αν οπωσδήποτε θέλετε να τους φοράτε, προτιμότερο είναι να προμηθευτείτε φακούς μιας χρήσεως, ώστε να τους πετάξετε μόλις τελειώσετε το κολύμπι σας. Αν οι φακοί σας είναι πολλαπλών χρήσεων, πρέπει να τους καθαρίζετε και να τους απολυμαίνετε σχολαστικά ύστερα από κάθε χρήση».
Μία ακόμα καλή συνήθεια είναι το ξέπλυμα του προσώπου (με κλειστά τα μάτια) με γλυκό νερό μετά το κολύμπι, ώστε να απομακρύνονται το χλώριο και οι άλλες χημικές ουσίες από τα φρύδια και την περιοχή γύρω από τα μάτια.