Πάνε χρόνια, πολλά, είχαμε πάει στην Ολυμπία. Κάναμε τα συνήθη –μουσείο, στάδιο, Άλτι, και τα λοιπά– μετά αποφασίσαμε να περιπλανηθούμε λίγο στην κοίτη του Αλφειού, στο γαλήνιο, πράσινο τοπίο που δημιουργούν οι θηλυκοί λόφοι του ποταμού. Δεν προχωρήσαμε πολύ: 3-4 χιλιόμετρα παρακάτω φθάσαμε στη Παλιά Γέφυρα του Αλφειού και αντικρύσαμε δυστοπικό τοπίο: τεράστιες ντάνες σκουπιδιών δεμένες να μεταφερθούν κάπου αλλού γιατί ο γειτονικός Πύργος δεν διέθετε ΧΥΤΑ.
Υποθέτω έχει εκλείψει πλέον αυτό το αίσχος· μου το θύμισαν οι έντονες διαμαρτυρίες των Ολυμπίων επειδή η σύνοδος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας θα γίνει στην Πύλο, στο Costa Navarino, και όχι στην Ολυμπία. Τι να κάνουμε; Οι «αθάνατοι» δεν είναι τρίτης κατηγορίας τουρίστες να αντέχουν τη σύγχρονη κατάντια – όπως στη Σαντορίνη οι επισκέπτες της, όσοι βγαίνουν από τα πολυτελή ξενοδοχεία, αντέχουν τους απίστευτους βρωμερούς σκουπιδότοπους που υπάρχουν πίσω από την Οία και τα Φηρά.
Η σύνδεση των Ολυμπιακών Αγώνων με την Ελλάδα είναι ότι πολυτιμότερο διαθέτουμε σε πολιτιστικό κεφάλαιο, όπως φάνηκε από τις τιμές που επιφύλαξαν στη χώρα μας οι Γάλλοι οργανωτές – με τους όρους που νοείται και παράγει αγαθά αυτό το κεφάλαιο σήμερα.
Εμείς, αντί να επενδύουμε σε αυτό, αντί π.χ. να οργανώνουμε σε κάθε Ολυμπιακούς εκθέσεις σε συνεργασία με το Brtitish Museum, το Louvre, το Pergamonmuseum και δρώμενα για τους Ολυμπιονίκες, Πυθιονίκες, Νεμεονίκες με παγκόσμιας απήχησης καλλιτέχνες, συνεχίζουμε τον –αντιιμπεριαλιστικής εμπνεύσεως του τότε ΠαΣοΚ– επαρχιωτικό αγώνα να έρθουν πίσω τα Ελγίνεια. Ώσπου να αναλάβει τη σχετική πρωτοβουλία η Τουρκία, που δεν της λείπουν αρχαιότητες, και η Ελλάδα να πάθει εθνικιστική υστερία, σαν την τοπικιστική έξαρση των Ολυμπίων κατά των Μεσσηνίων.
Ήδη οι Ολυμπιακοί Αγώνες τείνουν να υποβιβαστούν σε «θερινούς», σε ισότιμους με τους «χειμερινούς» – ας φροντίσουμε να κάνουμε κάτι γιατί σε λίγα χρόνια την αφή της ολυμπιακή φλόγας θα την ανάβουν Λαπωνίδες ιέρειες με τη βοήθεια του βορείου σέλαος και θα την μεταφέρουν τάρανδοι που θα τους οδηγεί ο Santa Claus.
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, μετά τα μείζονα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί για τους Ολυμπιακούς της Μόσχας του 1980, είχε προτείνει να γίνονται μόνιμα στην Ελλάδα – ευκολότερα θα αποκτήσει 200 μίλια ΑΟΖ το Καστελόριζο και η Χιμάρα δήμαρχο τον κ. Μπελέρη, που είναι οι ευγενείς στόχοι της διπλωματίας μας.
Αλλά ας προσπαθήσουμε να σημαίνουν «Ελλάδα» οι Ολυμπιακοί Αγώνες – όχι όμως με τον τρόπο που οι νεοπλουτικής φτηνής ανάπτυξης «σηπτικές δεξαμενές» σημαίνουν «πισίνες».