Συναντάς ακόμα ανθρώπους που αμφισβητούν την κλιματική αλλαγή. Πάντα έκανε ζέστη το καλοκαίρι, σου λένε. Πάντα είχαμε φωτιές. Ολες αυτές οι θεωρίες για την αύξηση της θερμοκρασίας είναι αναπόδεικτες. Οι επιστήμονες που τις υποστηρίζουν είναι ή άσχετοι ή ύποπτοι. Το διοξείδιο του άνθρακα είναι αθώο του αίματος. Συμφέροντα παιδί μου, παντού κρύβονται συμφέροντα. Μην τσιμπάτε! Οχι μόνο δεν έχει σημειωθεί θέρμανση του πλανήτη, αλλά σε σχέση με την εποχή του «θερμού μεσαίωνα» είμαστε πιο ψυχροί!
Η αλήθεια όμως είναι ότι οι αρνητές σιγά-σιγά μειώνονται. Και ο λόγος είναι ο πολλαπλασιασμός των ερευνών που δείχνουν με εξαντλητικές λεπτομέρειες τις επιπτώσεις που έχει και θα έχει η κλιματική αλλαγή όχι γενικά κι αόριστα, αλλά πάνω μας και δίπλα μας. Από το «η υπερθέρμανση του πλανήτη θα πολλαπλασιάσει και θα εντείνει τα ακραία καιρικά φαινόμενα» έχουμε περάσει πλέον στο «η κλιματική κρίση σκοτώνει σήμερα τόσους και αν δεν λάβουμε τα μέτρα μας αύριο θα σκοτώνει τόσο περισσότερους».
Τελευταίο παράδειγμα είναι η μελέτη που δημοσιεύτηκε χθες στο Lancet και προβλέπει, για διάφορα σενάρια αύξησης της θερμοκρασίας, την εξέλιξη των θανάτων από τους καύσωνες στην Ευρώπη μέχρι το 2100. Δύο είναι τα βασικά συμπεράσματα. Πρώτον, η αύξηση των θανάτων από τη ζέστη θα είναι πολύ μεγαλύτερη από τη μείωση των θανάτων από το κρύο. Δεύτερον, λαμβανομένης υπόψη και της γήρανσης του πληθυσμού, τη νύφη θα την πληρώσουν σε μεγάλο βαθμό οι άνω των 85 ετών. Το υποπτευόμασταν, το φοβόμασταν, το βλέπουμε τώρα και σε γραφικές παραστάσεις.
Τα στοιχεία για την Ελλάδα είναι εντυπωσιακά: αν την περίοδο 1990-2020 πέθαιναν κατά μέσο όρο ετησίως από τη ζέστη 1.730 άνθρωποι, ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί σε 2.203 αν η θερμοκρασία αυξηθεί κατά 1,5 βαθμό, σε 2.928 για αύξηση 2 βαθμών, σε 4.767 για αύξηση 3 βαθμών και σε 8.032 για αύξηση 4 βαθμών. Στο εφιαλτικό δηλαδή, αλλά διόλου απίθανο, σενάριο της αύξησης της θερμοκρασίας κατά 3 βαθμούς μέχρι το τέλος του αιώνα, οι θάνατοι από καύσωνες θα αυξηθούν στη χώρα μας κατά 175%.
Οι αριθμοί αυτοί είναι συντηρητικοί: μια άλλη μελέτη που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από μια εβδομάδα ανέφερε ότι πέθαναν πέρυσι στην Ελλάδα από τη ζέστη 393 άνθρωποι ανά εκατομμύριο, δηλαδή 4.100 άνθρωποι. Στην έρευνα του Lancet, όπως και σε οποιαδήποτε τέτοια έρευνα, δεν αποτυπώνεται επίσης η γενικότερη υποβάθμιση της ζωής λόγω των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής: οι κάτοικοι της Αττικής γνωρίζουν στο πετσί τους τι σημαίνει ότι έχει καεί τα τελευταία οκτώ χρόνια το 37% των δασών του Λεκανοπεδίου. Αγνωστες παραμένουν επίσης οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης σε μια άλλη ευάλωτη κατηγορία του πληθυσμού, τα παιδιά.
Eλα μωρέ, σου λέει ο άλλος. Δεν βλέπεις ότι προχθές δρόσισε;