Η παρουσίαση από τον Στέφανο Κασσελάκη του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για την πολιτική προστασία εξανεμίστηκε σχεδόν αμέσως με την ανακοίνωσή της.

Και γι’ αυτό δεν έφταιγαν οι δημοσιογράφοι, τους οποίους ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε ότι αποσιωπούν τις παρεμβάσεις του. Eφταιγαν οι εξελίξεις στο κόμμα του που η χθεσινή μέρα το βρήκε, ακόμα μια φορά, σε μεγάλη ταραχή.

Eφταιγε η αποχώρηση από τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας οκτώ κορυφαίων στελεχών, μέλη της λεγόμενης «ομάδας των 87» που φέρονται να πρόσκεινται στον προηγούμενο πρόεδρο, τον Αλέξη Τσίπρα.

Και ιδίως, έφταιγε η ανακοίνωση από τον Παύλο Πολάκη της υποψηφιότητάς του για την ηγεσία του κόμματος. «Θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ», είπε ο προσφάτως διαγραφείς από την Κοινοβουλευτική Ομάδα βουλευτής αλλά πάντα μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, αναγγέλλοντας την υποψηφιότητά του.

Ο Παύλος Πολάκης, χθες, έκανε μια απροσδόκητα διαφορετική εμφάνιση. Αντί να καβγαδίζει, χρησιμοποίησε την κομματική ιδιόλεκτο.

Ετσι ειδοποίησε τον πρόεδρο ότι «πρέπει να περάσουμε από την ηθικολογία της συμπεριφοράς και τη θεωρητικολογία της απογειωμένης ιδεολογικοποίησης επί παντός επιστητού και επί οποιουδήποτε δικαιώματος, […] σε μια σαφή πολιτική γραμμή για να ρίξουμε την κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Είπε δηλαδή στον Κασσελάκη ότι αυτός ηθικολογεί και θεωρητικολογεί. Ενώ η αφεντιά του ο Σφακιανός θα κάνει πολιτική. Υψηλή πολιτική.

Ο Πολάκης υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ! Θα μπορούσε να είναι τίτλος επιθεώρησης. Ή τίτλος κινηματογραφικής κωμωδίας που θα πήγαινε κατευθείαν στα Οσκαρ, να μην τσακώνονται για τις επιτροπές.

Ο «αψύς από τα Σφακιά» που ήθελε να θάψει δημοσιογράφους δυο μέτρα κάτω από τη γη.

Ο πολιτικός που ζητούσε από τον Τσίπρα να βάλουν φυλακή μερικούς πολιτικούς αντιπάλους για να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές.

Ο κατά δήλωσή του αριστερός που μιλάει και φέρεται σαν χρυσαυγίτης έχει βάλει ρότα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Για να κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ κόμμα εξουσίας!

Νομίζω ότι ο Πολάκης μόλις έκανε ένα δώρο στον Κασσελάκη. Του δίνει τη δυνατότητα να κάνει μια πολιτική και ιδεολογική κόντρα με πρόσημο αριστερό.

Να μάθει να χρησιμοποιεί κι αυτός τσιτάτα του Λένιν, του Γκράμσι και του Αγκάμπεν όπως ο προκάτοχός του.

Να μην είναι πια αριστερός επί χάρτου αλλά να γίνει και στην πράξη.

Τι κάνει έναν πρόεδρο αριστερό της πράξης; Μια ιδεολογική νίκη στο κόμμα απέναντι σε οργανωμένες φατρίες και ιδεολογικά ρεύματα.

Αν μάλιστα με την «ομάδα των 87» και τον Τσίπρα ο πρόεδρος δεν μπορεί να τα βάλει χωρίς να απειληθεί η συνοχή του κόμματος, είναι εύκολο να αντιπαρατεθεί με τον Πολάκη και όσους βρεθούν να τον στηρίξουν.

Θα είναι μια μάχη εύκολη και θεαματική. Θα προσφέρει θέαμα και μπορεί να αποφέρει στον πρόεδρο Κασσελάκη μια καθαρή νίκη.

Το θέμα είναι μόνο ένα: τι να την κάνει τέτοια νίκη σε ένα κόμμα που σταθερά, εδώ και πολύ καιρό, βαδίζει προς την ανυπαρξία.