Μια σειρά από «απερίγραπτα, παράλογα λάθη» του πληρώματος οδήγησαν στη βύθιση του Bayesian, στο ναυάγιο στη Σικελία.

Στο ναυάγιο έχασαν τη ζωή τους ο Βρετανός επιχειρηματίας τεχνολογίας Μάικ Λιντς και άλλοι έξι στις αρχές της εβδομάδας, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της κατασκευάστριας εταιρείας σκαφών αναψυχής σε συνέντευξή του.

Το υπό βρετανική σημαία Bayesian, ένα σούπερ γιοτ μήκους 56 μέτρων (184 ποδιών) με 22 άτομα στο σκάφος – 12 επιβάτες και 10 μέλη του πληρώματος – ανατράπηκε και βυθίστηκε τη Δευτέρα μέσα σε λίγα λεπτά αφού χτυπήθηκε από μια καταιγίδα πριν από την αυγή, ενώ ήταν αγκυροβολημένο στα ανοικτά της της βόρειας Σικελίας.

Το αδύνατο συνέβη στο Bayesian

«Το σκάφος υπέστη μια σειρά από απερίγραπτα, παράλογα λάθη, το αδύνατο συνέβη σε αυτό το σκάφος… αλλά βυθίστηκε επειδή πήρε νερό. Από πού, θα το πουν οι ερευνητές», δήλωσε ο Giovanni Costantino σε συνέντευξή του, σύμφωνα με το Reuters.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος απέκλεισε τυχόν σχεδιαστικά ή κατασκευαστικά λάθη, τα οποία χαρακτήρισε απίθανα μετά από 16 χρόνια απρόσκοπτης πλοήγησης, ακόμη και σε πιο δύσκολες καιρικές συνθήκες από ό,τι τη Δευτέρα.

To παρακάτω βίντεο δείχνει το superyacht «Bayesian» που βυθίστηκε χθες στη Σικελία εν μέσω άγριας καταιγίδας να εξαφανίζεται από τον ορίζοντα μέσα σε 60 δευτερόλεπτα!

Το γιοτ βυθίστηκε μετά από 16 λεπτά, είπε ο CEO της κατασκευάστριας εταιρείας υπογραμμίζοντας ότι με βάση αυτό θα έπρεπε το πλήρωμα να είχε χρόνο να απομακρύνει τους επιβάτες.

«Το μαρτύριο διήρκεσε 16 λεπτά. Βυθίστηκε όχι σε ένα λεπτό, όπως είπαν κάποιοι επιστήμονες. Βυθίστηκε σε 16 λεπτά»

Κατηγόρησε το πλήρωμα του Bayesian για το «απίστευτο λάθος» να μην είναι προετοιμασμένο για την καταιγίδα, η οποία είχε προαναγγελθεί στις ναυτιλιακές προβλέψεις. «Αυτό είναι το λάθος που φωνάζει για εκδίκηση», είπε.

Ο Costantino είπε ότι οι επιβάτες έπρεπε να είχαν κληθεί από τις καμπίνες τους και να συγκεντρωθούν σε ένα σημείο ασφαλείας, ενώ το πλοίο προετοιμάστηκε για την καταιγίδα, με το τράβηγμα της άγκυρας, το κλείσιμο των θυρών και των καταπακτών, το χαμήλωμα της καρίνας για να αυξηθεί η σταθερότητα και άλλα μέτρα.

«…όλοι οι επιβάτες θα είχαν ξανακοιμηθεί μετά από μία ώρα»

Έξι από τους 12 επιβάτες έχασαν τη ζωή τους στο ναυάγιο και πέντε πτώματα βρέθηκαν μέσα στο ναυάγιο. Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης εξακολουθούν να προσπαθούν να εντοπίσουν τη σορό του τελευταίου αγνοούμενου, της κόρης του Lynch, Hannah.

Αν είχαν ακολουθηθεί οι σωστές διαδικασίες, αν είχε γίνει αυτό, όλοι οι επιβάτες θα είχαν ξανακοιμηθεί μετά από μία ώρα «και το επόμενο πρωί θα συνέχιζαν ευτυχισμένοι την υπέροχη κρουαζιέρα τους», δήλωσε ο Costantino.

Ένα άλλο σκάφος που ήταν αγκυροβολημένο κοντά στο Bayesian διέφυγε σώο και αβλαβές. Ο καπετάνιος της βυθισμένης θαλαμηγού και άλλα μέλη του πληρώματος δεν έχουν σχολιάσει δημοσίως την καταστροφή, ενώ οι Ιταλοί εισαγγελείς που τη διερευνούν πρόκειται να παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου το Σάββατο.