Ο Τζόναθαν Μπλούμερ, πρόεδρος της Morgan Stanley International και πρώην διευθύνων σύμβουλος της Prudential Plc, επιβεβαιώθηκε ως ένας από τους νεκρούς του ναυαγίου πολυτελούς γιοτ στις 19 Αυγούστου στα ανοικτά της Ιταλίας, όπως αναφέρει το Bloomberg. Πέθανε σε ηλικία 70 ετών. Η σύζυγός του, Τζούντι, ήταν επίσης μεταξύ των νεκρών.

«Οι γονείς μας ήταν απίστευτοι άνθρωποι και αποτέλεσαν έμπνευση για πολλούς, αλλά πρωτίστως επικεντρώνονταν και αγαπούσαν την οικογένειά τους και το να περνούν χρόνο με τα νέα τους εγγόνια», ανέφεραν τα παιδιά του ζεύγους Μπλούμερ σε ανακοίνωσή τους την Πέμπτη. «Μαζί για πέντε δεκαετίες, η μόνη μας παρηγοριά είναι ότι είναι ακόμα μαζί τώρα. Αυτό είναι ένα αφάνταστο πένθος που πρέπει να επωμιστούμε. Το μόνο που ζητάμε είναι να γίνει σεβαστή η ιδιωτική ζωή της οικογένειάς μας αυτή τη στιγμή».

Ποιος ήταν ο Μπλούμερ

Ο Μπλούμερ ήταν πρόεδρος της ευρωπαϊκής επιχείρησης της Morgan Stanley από το 2018. Πέρυσι διορίστηκε επικεφαλής του διοικητικού συμβουλίου της βρετανικής ασφαλιστικής εταιρείας Hiscox Ltd.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Morgan Stanley Τεντ Πικ ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι «η ηγεσία και η εμπειρία του Μπλούμερ βοήθησαν την εταιρεία να διαχειριστεί μια περίοδο πολύπλοκων αλλαγών για τις διεθνείς επιχειρήσεις μας». Ο διευθύνων σύμβουλος της Hiscox Άκι Σουσέιν δήλωσε ότι ήταν προνόμιο να συνεργαστεί με τον Μπλούμερ.

Αφού υπηρέτησε ως εταίρος στην Arthur Andersen για 20 χρόνια, ο Μπλούμερ  κατείχε ανώτερους ρόλους στην Prudential Plc μεταξύ 1995 και 2005, πρώτα ως επικεφαλής των οικονομικών της εταιρείας και αργότερα ως διευθύνων σύμβουλος. Έφυγε από τη διαχειρίστρια περιουσιακών στοιχείων μετά από σύγκρουση με τους μετόχους για την απόφασή της να αντλήσει χρήματα μέσω προσφοράς δικαιωμάτων προτίμησης για να χρηματοδοτήσει την επέκταση στο Ηνωμένο Βασίλειο αντί για την Ασία.

Ο Μπλούμερ, ο οποίος ήταν επικεφαλής της επιτροπής ελέγχου της Autonomy, κατέθεσε ως μάρτυρας του Λιντς. Στο εδώλιο, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Telegraph, ο Μπλούμερ κατέθεσε ότι ο Λιντς δεν είχε δώσει ιδιαίτερη προσοχή στα λογιστικά της Autonomy, εστιάζοντας αντ’ αυτού στη «στρατηγική, τα νέα προϊόντα, τους νέους τομείς που έπρεπε να εξεταστούν, τις πιθανές εξαγορές».

Αν και ο Λιντς επικράτησε στην ποινική δίκη, μια προηγούμενη αστική υπόθεση στο Ηνωμένο Βασίλειο κατέληξε, το 2022, στην απόφαση ότι ο Λιντς είχε αυξήσει με δόλο την αξία της εταιρείας και η αποζημίωση που θα κατέβαλλε έμελλε να διευκρινιστεί.

Ένας άνθρωπος ιδεών

Ως επικεφαλής της Prudential, ο Μπλούμερ είχε ένα «χαλαρό» στυλ και ήταν «καλός ακροατής, άνθρωπος των ιδεών και σπουδαίος ηγέτης», δήλωσε ο Μαρκ Μπάτεργουορθ, ο οποίος εκείνη την εποχή ήταν διαχειριστής κινδύνου ομαδικών ασφαλίσεων στην εταιρεία. Είπε ότι το ανοιχτό στυλ διαχείρισης βοήθησε στην επέκταση και τον εκσυγχρονισμό της εταιρείας.

Ο Μπλούμερ πραγματοποίησε μια «ριζική αναθεώρηση του επιχειρηματικού σχεδίου της Prudential» που βοήθησε στη διασφάλιση του μέλλοντος της εταιρείας, δήλωσε ο Μαρκ Γουντ, πρόεδρος της PensionBee Ltd. Ο Γουντ προσελήφθη από τον Μπλούμερ από τη γαλλική ασφαλιστική εταιρεία Axa SA το 2001 για να επιβλέψει τις δραστηριότητες της Prudential στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη.

Από το 2006 έως το 2012, ο Μπλούμερ ήταν επιχειρησιακός εταίρος στην Cerberus Capital Management LP, τον αμερικανικό επενδυτή ιδιωτικών κεφαλαίων και εναλλακτικών επενδύσεων. Στη συνέχεια ακολούθησε καριέρα χαρτοφυλακίου και ηγήθηκε των διοικητικών συμβουλίων εταιρειών όπως η Arrow Global Group Ltd. και η DWF Group Ltd.

Ο Μπλούμερ ανακηρύχθηκε μέλος του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας το 2017 για τις υπηρεσίες του ως διαχειριστής και επίτιμος ταμίας της NSPCC, μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης για παιδιά.

Πηγή: ΟΤ