Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επισκέφθηκε πρόσφατα την Τσετσενία για πρώτη φορά από το 2011, κάνοντας μια σημαντική εμφάνιση στο Γκρόζνι, την πρωτεύουσα της Τσετσενικής Δημοκρατίας.

Ένα βίντεο με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να φιλάει το Ιερό Κοράνι έχει γίνει viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκαλώντας ένα κύμα θετικών αντιδράσεων στα αραβικά social media.

Στο βίντεο, ο Πούτιν φαίνεται να κρατά το Κοράνι και να φωτογραφίζεται δίπλα στον Τσετσένο ηγέτη Ραμζάν Καντίροφ, στενό σύμμαχο που κυβερνά την περιοχή από το 2007.

Η επίσκεψη του Πούτιν στην Τσετσενία έρχεται σε μια περίοδο κλιμάκωσης των στρατιωτικών εντάσεων, καθώς ο ουκρανικός στρατός συνεχίζει τις επιχειρήσεις στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας.

Σε μια αιφνιδιαστική επίθεση στις 6 Αυγούστου, οι ουκρανικές δυνάμεις κατέλαβαν δεκάδες κοινότητες στην περιοχή. Τσετσενικές δυνάμεις, πιστές στον Καντίροφ, έχουν αναπτυχθεί μαζί με τον ρωσικό στρατό για να αντιμετωπίσουν την ουκρανική προέλαση.

Ο σκοπός του απρογραμμάτιστου ταξιδιού στη χώρα με την πλειοψηφία των μουσουλμάνων ήταν να ενθαρρύνει εθελοντές στρατιώτες να εκπαιδεύονται εκεί πριν σταλούν στην ουκρανική πρώτη γραμμή, καθώς η Ρωσία συνεχίζει να υφίσταται τρομακτικές απώλειες.

Αν και η Ρωσία δεν δημοσιοποιεί στοιχεία για το θέμα, δυτικοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι 1.200 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώνονται ή τραυματίζονται κάθε μέρα τον Μάιο και τον Ιούνιο, το υψηλότερο ποσοστό από την έναρξη της εισβολής του Πούτιν στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.