Οριστικό τέλος μπαίνει μετά τις 31 Αυγούστου στη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ Αγιος Δημήτριος 1 και 2 που βρίσκονται στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, σηματοδοτώντας ένα μεγάλο ορόσημο στην πορεία της απολιγνιτοποίησης της χώρας. Πλέον, οι δύο αυτές μονάδες, εγκατεστημένης ισχύος 574 MW, θα πάψουν να συμπεριλαμβάνονται στο διαθέσιμο εγχώριο θερμοηλεκτρικό δυναμικό και στο λιγνιτικό χαρτοφυλάκιο της επιχείρησης.

Με την παράταση που είχε δοθεί με υπουργική απόφαση στο τέλος του 2021, είχαν εκχωρηθεί στις συγκεκριμένες μονάδες του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου 1.500 ώρες λειτουργίας, ως ετήσιος κυλιόμενος μέσος όρος 5ετίας, από την 1η Ιουλίου 2020 έως την 30ή Ιουνίου 2025, ωστόσο εδώ και αρκετό καιρό συμμετείχαν ελάχιστα στην κάλυψη της ζήτησης σε ηλεκτρική ενέργεια και – σύμφωνα με πληροφορίες – τους απέμεναν ελάχιστες ώρες λειτουργίας. Ετσι, ο ΑΔΜΗΕ έδωσε το «πράσινο φως» να αποσυρθούν από τη λήξη της τρέχουσας θερινής περιόδου.

Ο σχεδιασμός

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της ΔΕΗ, εντός του τρέχοντος έτους προβλέπεται να «σβήσουν τα φουγάρα» και των μονάδων Μελίτη και Μεγαλόπολη 4 και μέσα στο 2025 αναμένεται να αποσυρθούν οι μονάδες 3, 4 και 5 του Αγίου Δημητρίου που έχουν τη δυνατότητα παροχής τηλεθέρμανσης στην πόλη της Κοζάνης. Το ίδιο χρονοδιάγραμμα απόσυρσης προβλέπεται και στο τελικό προσχέδιο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ).

Παράλληλα, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο πλάνο απολιγνιτοποίησης, το 2026 πρόκειται να αποσυρθεί και η Πτολεμαΐδα 5, η τελευταία λιγνιτική μονάδα που βρίσκεται σε εμπορική λειτουργία. Σημειώνεται πως στην περίπτωση της Πτολεμαΐδας 5, η ΔΕΗ αναφέρει ότι με βάση τις ισχύουσες τιμές φυσικού αερίου και εκπομπών CO2 έχει δρομολογηθεί η διακοπή της εντός του 2026, καθώς τα οικονομικά της ηλεκτροπαραγωγής με αέριο είναι τέτοια που δεν ευνοούν τη μετατροπή της νέας μονάδας σε φυσικό αέριο για να συνεχίσει να λειτουργεί.

Οι επιδοτήσεις

Την ίδια ώρα, με φόντο την ενεργειακή μετάβαση, αναμένεται να προκηρυχθούν πέντε νέες δράσεις επιδοτήσεων από κοινοτικά κονδύλια αξίας 200 εκατ. ευρώ. Τα δύο πιο μεγάλα προγράμματα αφορούν εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις λεγόμενες περιοχές απολιγνιτοποίησης (από το πρόγραμμα της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, ύψους 1,6 δισ. ευρώ).

Οι προσκλήσεις από το πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από κοινοτικά κονδύλια ανέρχονται ήδη στο 44,41% του συνολικού προϋπολογισμού, με στόχο το ποσοστό αυτό να φτάσει το 70% στο τέλος του 2025. Στηρίζουν την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στη Δυτική Μακεδονία και στους δήμους Μεγαλόπολης, Τρίπολης, Γορτυνίας και Οιχαλίας.