Η έντονη τουριστική κινητικότητα των τελευταίων εβδομάδων σε συνδυασμό με τις συναθροίσεις του Δεκαπενταύγουστου σε χωριά, όπου έως τότε δεν είχε «ταξιδέψει» ή δεν είχεκυκλοφορήσει πολύ ο κορωνοϊός, φαίνεται πως είναι μερικές από τις αιτίες που συντηρούνται οι λοιμώξεις σε υψηλά επίπεδα. «Κάτι παρόμοιο είχε συμβεί και πέρυσι, αλλά και σε άλλες χρονικές περιόδους, ακόμη και μέσα στην πανδημία όταν ήταν σε ισχύ περιοριστικά μέτρα. Δεδομένου, άλλωστε, ότι οι μολύνσεις εξαρτώνται από τον αριθμό επαφών του καθενός, σε περιόδους αυξημένης κινητικότητας και συγχρωτισμού έχουμε αυξημένη κυκλοφορία», σημειώνει στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρης Παρασκευής. Μάλιστα, οι ειδικοί αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο η εικόνα αυτή να συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, καθώς η επιστροφή των παραθεριστών και η έναρξη των δραστηριοτήτων των μαθητών λειτουργούν επίσης τα τελευταία χρόνια ως οχήματα μεταδόσεων.
Σε κάθε περίπτωση, εντούτοις, η υψηλή κυκλοφορία του ιού δεν συνεπάγεται μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ. Αναλυτικότερα, όπως υπογραμμίζεται στη χθεσινή έκθεση του ΕΟΔΥ, «η θερινή αύξηση στη δραστηριότητα του ιού ξεκίνησε νωρίτερα φέτος από ό,τι το καλοκαίρι του 2023 και μέχρι του παρόντος φαίνεται να χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερο αριθμό εισαγωγών για νοσηλεία, αλλά από μικρότερο αριθμό διασωληνώσεων και θανάτων σε σχέση με πέρυσι».
Επιπλέον, τα ίδια στοιχεία δείχνουν πως οι εισαγωγέςασθενών κατά το χρονικό διάστημα 12-18 Αυγούστου σε τμήματα Covid των νοσοκομείων έφτασαν τις 771, έναντι817 την προηγούμενη εβδομάδα. Κατά την ίδια περίοδο καταγράφηκαν επιπλέον 29 θάνατοι. Μία ακόμη σημαντική λεπτομέρεια είναι πως «η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα», γεγονός που μαρτυρά πως η ύφεση αργεί. Είναι, άλλωστε, αξιοσημείωτο πως μόνο τα τελευταία τρία 24ωρα (19-21 Αυγούστου) πραγματοποιήθηκαν επιπλέον 409 νέες εισαγωγές πανελλαδικά, ενώ έως και την περασμένη Τετάρτη νοσηλεύονταν σε απλές κλίνες Covid 517 ασθενείς και σε ειδικές κλίνες (ΜΕΘ και ΜΑΦ) 145 επιπλέον – εκ των οποίων 37 διασωληνωμένοι.
Εν τω μεταξύ, από τα τέλη της άνοιξης, το στέλεχος ΒΑ.2.86 που φέρει έστω μία από τις μεταλλάξεις F456L και R346T έχει επικρατήσει στις ανιχνεύσεις, με τους επιστήμονες να τονίζουν ότι «η κατηγορία αυτή παραλλαγμένων στελεχών δεν έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσου».
Συστάσεις από γιατρούς
Υπό τα δεδομένα αυτά, πάντως, οι ειδικοί του Οργανισμού συνιστούν στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα) τη σχολαστική τήρηση των μέτρων πρόληψης κατά των λοιμώξεων αναπνευστικού και την έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής συμβουλής. Παράλληλα, στον γενικό πληθυσμό συστήνεται επί παρουσία συμπτωμάτων ο περιορισμός των επαφών με άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες.