Νέα στοιχεία έρχονται στο φως για τη «δράση» του ιδιοκτήτη του μοιραίου λούνα παρκ στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής, που λειτουργούσε χωρίς άδεια και με ασυντήρητα παιχνίδια και στο οποίο βρήκε τραγικό θάνατο ο 19χρονος Γιάννης, όταν έσπασε μέρος παιχνιδιού με αποτέλεσμα να εκσφενδονιστεί και να τραυματιστεί θανάσιμα.
Για το συγκεκριμένο λούνα παρκ έχει ήδη αποκαλυφθεί ότι ήταν ανοιχτό από τις 15 Μαΐου χωρίς γνωστοποίηση και λειτουργούσε έτσι για τρεις μήνες, μέχρι τις 19 Αυγούστου, χωρίς να έχουν κινηθεί οι προβλεπόμενες διαδικασίες, ενώ καταγγέλλεται ότι οι έλεγχοι ήταν επιδερμικοί έως ανύπαρκτοι. Τα περισσότερα μηχανήματα, που καθημερινά έπαιζαν δεκάδες παιδιά, ήταν μεταχειρισμένα από το εξωτερικό, τουλάχιστον 15ετίας.
Μάλιστα λειτούργησε και το καλοκαίρι του 2023 χωρίς άδεια, ενώ το ίδιο ισχύει και για τον δεύτερο χώρο αναψυχής που διατηρούσε ο επιχειρηματίας στην ίδια περιοχή.
Αρνιόταν να φύγει από την Περαία
Ο 58χρονος ιδιοκτήτης του μοιραίου λούνα παρκ είχε απλώσει τα «δίχτυα» του και στη Θεσσαλονίκη, εγκαθιστώντας παιχνίδια στο Χριστουγεννιάτικο χωριό του δήμου Θερμαϊκού, όπως μεταδίδει το Thesstoday.gr.
Σύμφωνα με το τοπικό μέσο, ενώ η επιχείρηση υπέγραψε με τον δήμο συμφωνητικό μίσθωσης διάρκειας 60 ημερών, χρειάστηκε ένα κρυφτοκυνηγητό με αστυνομία και αυτοδιοίκηση κι έπειτα μια δικαστική διαμάχη με τον δήμο, ώσπου να αποχωρήσει τελικά δυόμιση μήνες μετά.
Όλα ξεκίνησαν στις 15 Δεκεμβρίου του 2021 όταν ο δήμος Θερμαϊκού υπέγραψε συμφωνητικό μίσθωσης διάρκειας 60 ημερών για να εγκαταστήσει παγοδρόμιο και μηχανήματα λούνα παρκ σε δημοτικό οικόπεδο στην Περαία. Αν και στα χαρτιά η συγκεκριμένη εταιρεία ήταν στο όνομα της συζύγου του, ο 58χρονος φαίνεται ότι ήταν αυτός που ανέλαβε τη διαχείρισή της και εμφανιζόταν ως υπεύθυνος στον δήμο.
Αρμόδιες πηγές του δήμου Θερμαϊκού αποκαλύπτουν, στο τοπικό μέσο, πως παρόλο που η διάρκεια μίσθωσης έληξε στις 12 Φεβρουαρίου του 2022, ο 58χρονος όχι μόνο δεν αποχώρησε -όπως προβλέπεται από το συμφωνητικό και παρά τις επανειλημμένες συστάσεις της δημοτικής αρχής από την πρώτη στιγμή-, αλλά λειτουργούσε αυθαίρετα μέχρι το Πάσχα του ίδιου έτους.
Κρυφτό με τις αρχές
Ο δήμος ζήτησε τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας για την απομάκρυνση του Λούνα παρκ, η οποία όμως ήταν επεισοδιακή: Από τη μία η τοπική αυτοδιοίκηση κατέβαζε τους διακόπτες ρεύματος ώστε να διακόπτει την παροχή ηλεκτροδότησης και από την άλλη ο 58χρονος τους σήκωνε αυθαίρετα, συνεχίζοντας κανονικά τη λειτουργία του.
Σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα ακόμη κι όταν εκπρόσωποι του δήμου έφεραν ηλεκτρολόγο για να κόψει τα καλώδια, ο 58χρονος επιστράτευσε δική του γεννήτρια στο οικόπεδο για να λειτουργεί τα παιχνίδια!
Ο δήμος Θερμαϊκού δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια, αλλά ακολούθησε τη νομική οδό για να διασφαλίσει την αποχώρηση του Λούνα παρκ από το οικόπεδο. Όπως φαίνεται από τα πρακτικά που έχουν αναρτηθεί στο πρόγραμμα «Διαύγεια», όρισε δικαστικό επιμελητή για να επιδώσει διοικητική αποβολή στην εταιρεία.
Παράλληλα, οι αρμόδιοι προχώρησαν στη βεβαίωση προστίμου για κατάληψη κοινόχρηστου χώρου ύψους 2.500 ευρώ αλλά και για την αυθαίρετη επανασύνδεση ρεύματος που μάλιστα, αναμένεται να εκδικαστεί τον προσεχή Σεπτέμβριο.
Αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι μετά την διοικητική αποβολή η επιχείρηση όχι μόνο δεν αποχώρησε, αλλά έφτασε μάλιστα στο σημείο να καταθέσει προσφυγή και ασφαλιστικά μέτρα κατά του δήμου Θερμαϊκού.
Σάπια μηχανήματα
Χθες ο πατέρας του 19χρονου Γιάννη, πήγε ξανά στον τόπο της τραγωδίας με δικό του πραγματογνώμονα, τον Αναστάσιο Δέδε, ο οποίος χαρακτήρισε την όλη κατάσταση «απαράδεκτη» λέγοντας ότι σε καμία των περιπτώσεων το συγκεκριμένο λούνα παρκ δεν θα μπορούσε να πάρει άδεια λειτουργίας καθώς όλα τα παιχνίδια είναι σάπια.
Ο πραγματογνώμονας θα συντάξει τεχνική έκθεση την οποία θα καταθέσει για να συμπεριληφθεί στη δικογραφία.
«Είδα μία απαράδεκτη κατάσταση, δεν υπάρχει άρτια τεχνικό κατασκεύασμα τίποτα. Και πέραν αυτού, το συγκεκριμένο μηχάνημα και όλες οι καρέκλες, οι οποίες υπάρχουν απάνω γιατί υπάρχουν τέσσερα σετ από καρέκλες στα σημεία έδρασης και στήριξης είναι όλα σάπια και αυτό δεν έγινε σήμερα ή χθες προϋπήρχε», είπε ο κ. Δέδες.
Η ελλιπής συντήρηση των μηχανημάτων και περισσότερο του παιχνιδιού όπου βρήκε τον θάνατο ο 19χρονος φαίνεται με γυμνό μάτι στις φωτογραφίες που τράβηξε ο πατέρας του Γιάννη. Σύμφωνα με πληροφορίες οι προδιαγραφές του crazy dance ήταν για βάρος μόλις 60 κιλών σε κάθε κάθισμα, ενώ ο 19χρονος Γιάννης και ο 16χρονος αδερφός του που ανέβηκαν ζύγιζαν μαζί τουλάχιστον 180 κιλά.
Σημαντικές παραλείψεις – Ληγμένο πιστοποιητικό
Όπως είπε στον ΑΝΤ1, ο δικηγόρος της οικογένειας, Ιωάννης Μανδράου, «κατατέθηκε στο Α.Τ. Κασσάνδρας η δήλωση προς υποστήριξη κατηγορίας και διορίσαμε έναν πραγματογνώμονα για λογαριασμό της οικογένειας. Άτυπα μπορώ να πω ότι υπάρχουν σημαντικές παραλείψεις που φαίνονται ακόμα και με γυμνό μάτι. Μηχανήματα σκουριασμένα, με κάποια παλαιότητα που σίγουρα δεν θεωρούνται κατάλληλα για τη συγκεκριμένη χρήση τους».
Βάσει των όσων έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, ο ιδιοκτήτης του λούνα παρκ δεν είχε άδεια χρήσης του οικοπέδου, ενώ για το αν διέθετε άδεια για τη χρήση των μηχανημάτων, ο δικηγόρος ανέφερε τα εξής:
«Υπάρχει στη δικογραφία ένα πιστοποιητικό που είχε προσκομίσει, φαντάζομαι στο πλαίσιο μιας αίτησης που είχε κάνει, δεν είχε λάβει προφανώς την άδεια για την χρήση της επιχείρησης, αλλά αυτό που έχει προσκομίσει είναι ένα ληγμένο πιστοποιητικό, προφανώς από την προηγούμενη τουριστική περίοδο, ληγμένο από τον Απρίλιο του ’24. Ένα χαρτί του οποίου η χρονική διάρκεια είχε λήξει. Αντιλαμβάνεστε ότι ξεκίνησε η λειτουργία του λούνα παρκ, χωρίς να υπάρχει πιστοποιητικό καταλληλότητας των μηχανημάτων».
Ερωτήματα
Αναφορικά με την ευθύνη του Δήμου Κασσάνδρας, ο δικηγόρος της οικογένειας του 19χρονου είπε: «Ο δήμος είχε ενημερωθεί από την Αστυνομία στις αρχές του Ιουλίου σε επιτόπιο έλεγχο που είχε γίνει ότι η επιχείρηση δεν πληροί τον φάκελο, ούτε έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία της αδειοδότησης.
Αυτό που εξοργίζει κι εμάς και την οικογένεια είναι ότι με έγγραφη ενημέρωση ο δήμος έλαβε όλα τα απαραίτητα στοιχεία που έπρεπε να έχει στην κατοχή του για να εκκινήσεις τις διαδικασίες εποπτείας και ενδεχομένως, να διαπιστώσει τις παραβάσεις, ακόμα και να σφραγίσει τον χώρο».
Αναφορικά με την ηλεκτροδότηση της επιχείρησης, ο κ. Μανδράου δήλωσε ότι «αυτή είναι και η δική μας απορία. Είναι ένα από τα κύρια ερωτήματα που έχουμε υποβάλει και επίσημα. Πώς δηλαδή μια επιχείρηση χωρίς άδεια λειτουργίας, έλαβε από τον ΔΕΔΔΗΕ πρόσβαση στην ηλεκτροδότηση.