Η γηραιότερη γυναίκα στον κόσμο, η Μαρία Μπράνγιας Μορέρα, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 117 ετών και το μυστικό της μακροζωίας μας λέει πως είναι ένα: «Μείνετε μακριά από τοξικούς ανθρώπους».

H κυρία Μαρία είχε σίγουρα δίκιο, καθώς ενώ η διατήρηση κοινωνικών σχέσεων είναι καλή για την ψυχική υγεία, το «διαπροσωπικό στρες» μπορεί να είναι παράγοντας κατάθλιψης, υψηλής αρτηριακής πίεσης και παχυσαρκίας. Δεν είμαστε σίγουροι για το πώς ακριβώς συμβαίνει αυτό, αλλά θα μπορούσε να είναι ότι το στρες που προκαλείται από την έκθεση σε τοξικούς ανθρώπους πυροδοτεί τη μακροχρόνια ενεργοποίηση της συντηρημένης μεταγραφικής αντίδρασης του εγκεφάλου στις αντιξοότητες, οδηγώντας σε χρόνια φλεγμονή και κόπωση των επινεφριδίων, σύμφωνα με την εφημερίδα Τhe Guardian.

Με απλά λόγια, για να καταφέρουμε να μακροημερεύσουμε θα πρέπει να κάνουμε ένα και μόνο πράγμα κι αυτό είναι η αποτοξίνωση. Όταν λέμε αποτοξίνωση εδώ εννοούμε βεβαίως και τα πιτόγυρα και τις μπύρες, αλλά κυρίως τις τοξικές σχέσεις. Αυτό επιτυγχάνεται μόνο με έναν τρόπο κι αυτός είναι να θέσετε όρια σε αυτές, αλλάζοντας τον τρόπο που αντιδράτε όταν σας «τσιγκλάνε». Ένας ακόμη πιο αποτελεσματικός τρόπος βέβαια είναι η πλήρης αφαίρεσή τους από τη ζωή σας.

Αν δεν μπορείτε να εντοπίσετε τους τοξικούς ανθρώπους στη ζωή σας, η καμπάνα χτυπάει για εσάς, μας λέει η ίδια πηγή. Αν δεν μπορείς να αναγνωρίσεις το τοξικό άτομο στην παρέα σου, λέει, τότε, μάλλον, το τοξικό άτομο είσαι εσύ. Αν λοιπόν βλέπετε φίλους να σας αποφεύγουν, μάλλον κάτι θα πρέπει να κάνετε για να αλλάξει αυτό. Ίσως το κυριότερο θα είναι να παραδεχτείτε στον εαυτό σας πως καλή η δίαιτα, καλή και η άσκηση, αλλά το θεμέλιο για μια καλή ζωή τελικά δεν είναι άλλο από τις καλές σχέσεις. Βέβαια, είναι άξιο απορίας… Πόσο ζουν οι τοξικοί άνθρωποι;

*Πηγή: Τhe Guardian