Ο Πάβελ Ντούροφ, ο ρωσικής καταγωγής και γαλλικής υπηκοότητας δισεκατομμυριούχος ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, συνελήφθη στο αεροδρόμιο Bourget έξω από το Παρίσι το βράδυ του Σαββάτου, ανέφεραν τα γαλλικά τηλεοπτικά δίκτυα TF1 TV και BFM TV.

Ο Ντούροφ ταξίδευε με το ιδιωτικό του τζετ, ανέφερε το TF1 στην ιστοσελίδα του, προσθέτοντας ότι είχε γίνει στόχος εντάλματος σύλληψης στη Γαλλία στο πλαίσιο προκαταρκτικής αστυνομικής έρευνας για διάφορα αδικήματα μέσω του Telegram (απάτη ως διακίνηση ναρκωτικών, διαδικτυακή παρενόχληση, οργανωμένο έγκλημα, ακόμη και προώθηση της τρομοκρατίας).

Ο Ντούροφ, ο οποίος πλέον διατηρεί την έδρα του στο Ντουμπάι, ταξίδευε από το Αζερμπαϊτζάν και συνελήφθη γύρω στις 8 μ.μ. (τοπική ώρα).

Τα γαλλικά τηλεοπτικά δίκτυα ανέφεραν επίσης ότι η έρευνα επικεντρώθηκε στην έλλειψη συντονιστών στο Telegram και ότι η αστυνομία θεώρησε ότι αυτή η κατάσταση επέτρεπε την εγκληματική δραστηριότητα να συνεχιστεί απτόητη στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων.

Σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ, στον Ντούροφ ενδέχεται να απαγγελθούν κατηγορίες ακόμη και σήμερα, Κυριακή. Στην πράξη, κατηγορείται πως έμεινε άπρακτος (απουσία κάθε ελέγχου, έλλειψη συνεργασίας με τις διωκτικές αρχές) παρά την παράνομη χρήση της πλατφόρμας από συνδρομητές της.

Η εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, με σχεδόν ένα δισεκατομμύριο χρήστες, έχει ιδιαίτερη απήχηση στη Ρωσία, την Ουκρανία και τις δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Κατατάσσεται ως μία από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες κοινωνική δικτύωσης μετά το Facebook, το YouTube, το WhatsApp, το Instagram, το TikTok και το Wechat.

Η ίδρυση του Telegram

Ο Ντούροφ ίδρυσε την Telegram μαζί με τον αδελφό του το 2013. Έφυγε από τη Ρωσία το 2014 αφού αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τις κυβερνητικές απαιτήσεις να κλείσει τις κοινότητες της αντιπολίτευσης στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης VKontakte, την οποία πούλησε.

«Προτιμώ να είμαι ελεύθερος παρά να παίρνω εντολές από οποιονδήποτε», είπε ο Ντούροφ στον Αμερικανό δημοσιογράφο Τάκερ Κάρλσον τον Απρίλιο σχετικά με την έξοδό του από τη Ρωσία και την αναζήτηση νέας έδρας για την εταιρεία του, όπως το Βερολίνο, το Λονδίνο, τη Σιγκαπούρη και το Σαν Φρανσίσκο.

Αφού η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της στην Ουκρανία το 2022, το Telegram έγινε η κύρια πηγή αφιλτράριστης -και μερικές φορές και παραπλανητικού- περιεχομένου και από τις δύο πλευρές σχετικά με τον πόλεμο και την πολιτική γύρω από τη σύγκρουση.

Για το λόγο αυτό η πλατφόρμα έχει γίνει αυτό που ορισμένοι αναλυτές αποκαλούν «εικονικό πεδίο μάχης» για τον πόλεμο, σύμφωνα με το Reuters, που χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό από τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμρ Ζελένσκι και τους αξιωματούχους του, καθώς και από τη ρωσική κυβέρνηση.

Το Telegram –το οποίο επιτρέπει στους χρήστες να αποφεύγουν τον επίσημο έλεγχο– έχει γίνει επίσης ένα από τα λίγα μέρη όπου οι Ρώσοι μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ανεξάρτητες ειδήσεις σχετικά με τον πόλεμο, αφού το Κρεμλίνο αύξησε τους περιορισμούς στα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης μετά την εισβολή του στην Ουκρανία.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι η πρεσβεία του στο Παρίσι διευκρινίζει την κατάσταση γύρω από τον Ντούροφ και κάλεσε τις δυτικές μη κυβερνητικές οργανώσεις να απαιτήσουν την απελευθέρωσή του.

Η Ρωσία άρχισε να μπλοκάρει το Telegram το 2018, αφού η εφαρμογή αρνήθηκε να συμμορφωθεί με δικαστική απόφαση για την παροχή πρόσβασης στις υπηρεσίες κρατικής ασφάλειας στα κρυπτογραφημένα μηνύματα των χρηστών της. Η ενέργεια διέκοψε πολλές υπηρεσίες τρίτων, αλλά είχε μικρή επίδραση στη διαθεσιμότητα του Telegram στη χώρα. Η απαγόρευση, ωστόσο, πυροδότησε μαζικές διαμαρτυρίες στη Μόσχα και κριτική από διάφορες ΜΚΟ.

«Ουδέτερη πλατφόρμα»

Ο Ντούροφ, του οποίου η περιουσία εκτιμήθηκε από το Forbes σε 15,5 δισεκατομμύρια δολάρια, είπε ότι ορισμένες κυβερνήσεις προσπάθησαν να τον πιέσουν, αλλά η εφαρμογή θα πρέπει να παραμείνει μια «ουδέτερη πλατφόρμα» και όχι ένας «παίκτης στη γεωπολιτική».

Η αυξανόμενη δημοτικότητα του Telegram, ωστόσο, έχει προκαλέσει τον έλεγχο από πολλές χώρες στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, σχετικά με ανησυχίες για την ασφάλεια και την παραβίαση δεδομένων.

Ο εκπρόσωπος της Ρωσίας σε διεθνείς οργανισμούς στη Βιέννη, Μιχαήλ Ουλιάνοφ, και αρκετοί άλλοι Ρώσοι πολιτικοί έσπευσαν την Κυριακή να κατηγορήσουν τη Γαλλία ότι ενεργεί ως δικτατορία – την ίδια κριτική που αντιμετώπισε η Μόσχα όταν έθεσε απαιτήσεις στον Ντουρόφ το 2014 και προσπάθησε να απαγορεύσει το Telegram το 2018.

Ο Ίλον Μασκ, δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης του X δήλωσε μετά τη δημοσιοποίηση αναφορών για την κράτηση του Ντούροφ: «Είναι 2030 στην Ευρώπη και σε εκτελούν επειδή σου αρέσει ένα meme».

Ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ, ο οποίος την Παρασκευή εγκατέλειψε την προεδρική του εκστρατεία στις ΗΠΑ και υποστήριξε τον ρεπουμπλικανό Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε στο X μετά τις αναφορές ότι η ανάγκη προστασίας της ελευθερίας του λόγου «ποτέ δεν ήταν πιο επείγουσα».

Τέλος, αρκετοί Ρώσοι μπλόγκερ κάλεσαν σε διαμαρτυρίες στις γαλλικές πρεσβείες σε όλο τον κόσμο το μεσημέρι της Κυριακής.

Πηγή: ot.gr