Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ για την κατάσταση του υπό ελληνική σημαία δεξαμενοπλοίου «Sounion», το οποίο εγκαταλείφθηκε από το πλήρωμά του στην Ερυθρά Θάλασσα ύστερα από επίθεση των Χούθι.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν σοβαρά για τις επιθέσεις των Χούθι κατά του δεξαμενοπλοίου «Sounion».

Οι συνεχιζόμενες επιθέσεις των Χούθι μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα να πέσουν στη θάλασσα ένα εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου, ποσότητα τετραπλάσια από την καταστροφή του «Exxon Valdez».

Ενώ το πλήρωμα έχει εκκενώσει το πλοίο, οι Χούθι εμφανίζονται αποφασισμένοι να το βυθίσουν και το φορτίο του να βρεθεί στη θάλασσα, προειδοποιεί το State Department.

Με τις επιθέσεις αυτές οι Χούθι κατέστησαν σαφές ότι είναι πρόθυμοι να καταστρέψουν την αλιευτική βιομηχανία και τα περιφερειακά οικοσυστήματα στα οποία βασίζονται οι Υεμενίτες και άλλες κοινότητες της περιοχής για τον βιοπορισμό τους, όπως ακριβώς έχουν υπονομεύσει την παράδοση ζωτικής σημασίας ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή μέσω των απερίσκεπτων επιθέσεών τους.

Καλούμε τους Χούθι να σταματήσουν αμέσως αυτές τις ενέργειες και παροτρύνουμε άλλα έθνη να παρέμβουν για να βοηθήσουν στην αποτροπή αυτής της περιβαλλοντικής καταστροφής, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Για μεγάλο περιβαλλοντικό κίνδυνο έχει κάνει λόγο και ανακοίνωση της ναυτιλιακής δύναμης «Aspides» της ΕΕ καθώς το πλοίο μεταφέρει 150.000 τόνους αργού πετρελαίου.

Το πλοίο εγκαταλείφθηκε από το πλήρωμά του ύστερα από επίθεση που δέχθηκε την Τετάρτη 21/8, ανοικτά του λιμένα Χοντάιντα, που ελέγχουν οι αντάρτες. Οι Χούθι, που πρόσκεινται στο Ιράν, ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση εναντίον του δεξαμενόπλοιου με drones και πυραύλους.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας της Ελλάδας, το «Sounion» μετέφερνε στην Κόρινθο 150.000 τόνους αργού πετρελαίου που φόρτωσε στο λιμάνι της Βασόρας, στο Ιράκ. Η εταιρεία έχει ανακοινώσει ότι προσπαθεί να υλοποιήσει σχέδιο μεταφοράς του σε ασφαλές σημείο.