Δεν θα πετάμε τίποτα στο μέλλον καθώς κίνητρα θα έχουν οι ευρωπαίοι καταναλωτές με κουπόνια και επιδοτήσεις προκειμένου να επισκευάζουν αντί να πετούν και να αντικαθιστούν προϊόντα διαφόρων ειδών. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την Οδηγία για το «δικαίωμα των καταναλωτών στην επισκευή» και σταδιακά θα ξεκινήσει η διαδικασία ενσωμάτωσής της από τα κράτη – μέλη, με την οποία αντιμετωπίζονται προβλήματα όπως το υπερβολικό κόστος επισκευής μέσω της διαφανούς τιμολόγησης των ανταλλακτικών, ενισχύεται ένα ανοιχτό οικοσύστημα επισκευής και αντιμετωπίζονται οι άδικες πρακτικές κατά της επισκευής από τους κατασκευαστές. Η επιδότηση της επισκευής, θα αφορά αρχικά προϊόντα όπως πλυντήρια ρούχων και πιάτων, στεγνωτήρια ρούχων, ηλεκτρικές σκούπες, τηλέφωνα, υπολογιστές και ταμπλέτες και αγαθά που περιέχουν μπαταρίες ελαφρών μέσων μεταφοράς αλλά στόχος είναι να επεκταθεί και σε άλλα προϊόντα στο μέλλον προκειμένου να αξιοποιηθούν πλήρως τα οφέλη της επαναχρησιμοποίησης, θα πρέπει να εφαρμόζεται σε όλα τα αγαθά που είναι δυνατό να γίνει επισκευή.

Η Adidas βάζει πάγο στην Κίνα

Το μήνυμα για την αλλαγή κατεύθυνσης στην εφοδιαστική της αλυσίδα είχε δώσει στα τέλη του προηγούμενου μήνα η Adidas, όταν ο διευθύνων σύμβουλος Bjørn Gulden, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής κλήσης για τα κέρδη της 31ης Ιουλίου, ανακοίνωσε πως στοχεύει να σταματήσει να προμηθεύεται αμερικανικά προϊόντα από την Κίνα, επισημαίνοντας πως υπάρχουν λόγοι σημαντικοί για την κίνηση αυτή. Ο διευθύνων σύμβουλος επισήμανε πώς η Adidas έχει ήδη κάνει «πολλή δουλειά» στην εφοδιαστική αλυσίδα της. Αν και οι αλλαγές αυτές δεν βασίστηκαν σε ενδεχόμενους νέους δασμούς των ΗΠΑ, η εταιρεία διαβεβαίωσε τους αναλυτές ότι βρίσκεται σε «καλή κατάσταση» σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο. Επίσης, τόνισε ότι η εφοδιαστική της αλυσίδα θα αποκτήσει «πιο τοπικά χαρακτηριστικά». Στο πλαίσιο αυτό τα προϊόντα της Κίνας θα παράγονται στην Κίνα και τα προϊόντα της Ινδίας ακολούθως στην Ινδία.

Η ζέστη έπληξε το ελληνικό κρασί

Μεγάλο πλήγμα στην οινοπαραγωγή καθώς οι καύσωνες μείωσαν τη φετινή παραγωγή βάζοντας ακόμα και θέμα επιβίωσης στα οινοποιεία της Ελλάδας. Εκτός από το γεγονός ότι ο τρύγος ήρθε νωρίτερα σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας, η ανομβρία επηρέασε και τις σοδειές που είναι υποδεέστερες άλλων ετών. Δεν είναι μάλιστα λίγοι οι αμπελουργοί που εκτιμούν ότι η κλιματική αλλαγή τα επόμενα χρόνια θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο την κατάσταση σε αμπελώνες που βρίσκονται σε περιοχές με υψόμετρο και χαμηλότερες θερμοκρασίες.

Γραμμές άμυνες κατά της ακρίβειας

Εργαλεία για την αντιμετώπιση της ακρίβειας αναζητούν η κυβέρνηση και το υπουργείο Ανάπτυξης. Στην κατεύθυνση αυτή μέχρι τέλους του χρόνου θα είναι διαθέσιμη η ηλεκτρονική εφαρμογή για τα κινητά μέσω της οποίας οι καταναλωτές θα μπορούν να υποβάλλουν τις καταγγελίες τους για κερδοσκοπικά φαινόμενα. Ηδη τρέχει σχετικός διαγωνισμός και σύμφωνα με τον σχεδιασμό που υπάρχει η συγκεκριμένη εφαρμογή στο κινητό θα μπορεί να δέχεται είτε επώνυμες είτε και ανώνυμες καταγγελίες, τις οποίες οι αρμόδιοι ελεγκτές μέσα από την οθόνη του υπολογιστή τους θα μπορούν αξιολογούν και να προχωρούν στους αναγκαίους ελέγχους.

Αγοράζουν ακίνητα στη Βρετανία

Κάποτε, η συμφωνία των 32 εκατομμυρίων στερλινών για ένα σπίτι στη μοντέρνα περιοχή Notting Hill δεν θα είχε προκαλέσει ιδιαίτερη εντύπωση μεταξύ των μεσιτών υψηλού επιπέδου του Λονδίνου, οι οποίοι έχουν δει δεκάδες παρόμοιες αγορές την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με τους «Βusiness Τimes». Αλλά εν μέσω πτώσης στις συναλλαγές πολυτελείας φέτος, η πώληση ξεχώρισε – όπως και η εθνικότητα του αγοραστή: Αμερικανός. Οι κτηματομεσίτες που θέλουν να πουλήσουν τα ακριβότερα σπίτια της πόλης βλέπουν όλο και περισσότερο τους αμερικανούς αγοραστές ως την καλύτερη ελπίδα τους για την αναζωογόνηση μιας αγοράς που έχει πληγεί από τους αυστηρότερους φόρους για τους πλούσιους.