Μερικές ώρες πριν από το σημαντικό για το Κίεβο σημερινό ορόσημο της Ημέρας Ανεξαρτησίας της Ουκρανίας, ο 38χρονος επιτετραμμένος της Ουκρανίας στην Αθήνα, Βολοντίμιρ Λιασένκο, μίλησε στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» για την αιφνιδιαστική αλλαγή ισορροπιών που φέρνει η ουκρανική εισβολή στο Κουρσκ και για το πώς οραματίζεται το τέλος του πολέμου.

Εν αναμονή μιας ακόμη Διάσκεψης για την Ειρήνη στην Ουκρανία, που, όπως παραδέχθηκε, βρίσκεται στα σκαριά, ο ίδιος δηλώνει αισιόδοξος για το μέλλον, γεγονός που αποτυπώνει και σε ένα «πολεμικό αστείο» που μοιράστηκε μαζί μας, σύμφωνα με το οποίο, η Ρωσία το 2022 θεωρείτο η δεύτερη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη στον κόσμο ενώ το 2024 θωρείται η δεύτερη μεγαλύτερη στη Ρωσία.

Τι να περιμένουμε μετά την εισβολή της Ουκρανίας στο Κουρσκ όσον αφορά την έκβαση του πολέμου;

Το βασικό μας συμφέρον είναι να τελειώσουμε αυτόν τον πόλεμο το συντομότερο δυνατό με τους όρους που περιγράφονται από τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Ουκρανική Φόρμουλα Ειρήνης.

Η Ουκρανία δεν ενδιαφέρεται να αποκτήσει νέα εδάφη, ούτε εμείς ενδιαφερόμαστε να επεκτείνουμε περαιτέρω τον πόλεμο.

Η επιχείρηση στην περιοχή του Κουρσκ αναδεικνύει την αποτελεσματικότητα της προληπτικής μας άμυνας ως το πιο ισχυρό αντίμετρο στη ρωσική τρομοκρατία.

Προχωρώντας σε εχθρικό έδαφος και ασφαλίζοντας πάνω από 1.250 τετραγωνικά χιλιόμετρα, όχι μόνο διακόψαμε τις ρωσικές επιχειρήσεις βομβαρδισμού του εδάφους της Ουκρανίας στην περιοχή, αλλά δημιουργήσαμε και σημαντικές υλικοτεχνικές προκλήσεις για το επιτιθέμενο κράτος.

Αυτή η προσέγγιση, την οποία πολλοί κάποτε θεωρούσαν αδύνατη, έχει αποδειχθεί απαραίτητη για την υπονόμευση της ικανότητας της Ρωσίας να συνεχίσει την εκστρατεία της.

Επιπλέον, η παράδοση μεγάλου αριθμού ρώσων αιχμαλώτων επιτρέπει όχι μόνο την αναπλήρωση του «ταμείου ανταλλαγής κρατουμένων», αλλά σηματοδοτεί και μια γενική απροθυμία των ρωσικών στρατευμάτων να πολεμήσουν αυτόν τον πόλεμο.

Η επιτυχία των δυνάμεών μας δείχνει ότι η έκβαση του πολέμου εξαρτάται από το θάρρος, το δικό μας και των εταίρων μας. Μαζί, θα συνεχίσουμε να πιέζουμε τη Ρωσία έως ότου δεν έχει άλλη επιλογή από το να επιδιώξει μια δίκαιη ειρήνη.

Ανησυχείτε για τα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών δεδομένου ότι ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι εάν επανεκλεγεί «θα τερματίσει τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας σε μία ημέρα»;

Η Ουκρανία παραμένει προσηλωμένη στη συνέχιση της συνεργασίας της με τις ΗΠΑ, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών, όπως περιγράφεται στη Διμερή Συμφωνία Ασφαλείας που υπογράφηκε τον Ιούνιο του 2024.

Αυτή η συμφωνία δίνει έμφαση στον αμοιβαίο σεβασμό για την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και το διεθνές δίκαιο.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι αναγνώρισε τη σημαντική υποστήριξη που παρείχε ο πρόεδρος Τραμπ, που ήταν ο πρώτος που προμήθευσε θανατηφόρα όπλα την Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή το 2014.

Ο ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι η συνεργασία με τον Ντόναλντ Τραμπ, εάν επανεκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ, θα είναι «σκληρή δουλειά, αλλά είμαστε σκληρά εργαζόμενοι».

Εξέφρασε την ελπίδα του ότι ο κ. Τραμπ δεν θα είναι εναντίον της Ουκρανίας, πιστεύει στις δυνατότητες συνεργασίας με βάση κοινές αξίες. Εάν ο Τραμπ έχει σχέδιο να τερματίσει τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, είναι σημαντικό να το μάθουμε το συντομότερο δυνατό, ακόμη και πριν από τις εκλογές στις ΗΠΑ.

Κάθε μέρα αυτού του πολέμου κοστίζει ζωές Ουκρανών και προτεραιότητά μας είναι να προστατεύσουμε τον λαό και την κυριαρχία μας.

Η Κάμαλα Χάρις συμμετείχε στην Πρώτη Σύνοδο Κορυφής Ειρήνης τον Ιούνιο του 2024, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά την ακλόνητη δέσμευση των ΗΠΑ να υποστηρίξουν τον λαό της Ουκρανίας. Σε κάθε περίπτωση, η Ουκρανία σέβεται την εκλογική διαδικασία των ΗΠΑ και είναι έτοιμη να συνεργαστεί με όποιον πρόεδρο επιλέξει ο αμερικανικός λαός.

Πώς οραματίζεστε το τέλος του πολέμου και τη θέση που θα έχει τότε η Ουκρανία γεωστρατηγικά;

Το τέλος του πολέμου, όπως το οραματιζόμαστε, θα δει την Ουκρανία ως ένα πλήρως κυρίαρχο και ασφαλές έθνος, έχοντας ανακτήσει όλα τα εδάφη της.

Η ανθεκτικότητα και η αποφασιστικότητά μας, με γνώμονα τη Φόρμουλα Ειρήνης του προέδρου Ζελένσκι, έχουν ήδη ενισχύσει τη θέση μας στην παγκόσμια σκηνή.

Αυτή η φόρμουλα περιγράφει τα αναγκαία βήματα για την επίτευξη μιας δίκαιης και διαρκούς ειρήνης, διασφαλίζοντας την ασφάλεια και την κυριαρχία της Ουκρανίας.

Ο κόσμος έχει δει τη δέσμευσή μας στις δημοκρατικές αξίες και αυτό θα προσελκύσει περισσότερους συμμάχους που συμμερίζονται το όραμά μας για μια σταθερή και ασφαλή Ευρώπη.

Ο ρόλος της Ουκρανίας στην παγκόσμια ασφάλεια, τα οικονομικά δίκτυα και την επισιτιστική ασφάλεια θα είναι πιο σημαντικός, συμβάλλοντας στην περιφερειακή σταθερότητα και ενισχύοντας τη θέση μας ως κρίσιμου εταίρου στις διεθνείς υποθέσεις.

Αυτός ο πόλεμος, αν και καταστροφικός, θα ανυψώσει τελικά τη θέση της Ουκρανίας και θα εξασφαλίσει ένα πιο ασφαλές μέλλον για τον λαό και τους συμμάχους μας.

Με ποιους τρόπους βοήθησε η Ελλάδα την Ουκρανία και πώς μπορούν περισσότερες χώρες να βοηθήσουν αυτή τη στιγμή;

Η Ελλάδα ήταν μεταξύ των πρώτων που υποστήριξε την Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή, παρέχοντας άμεση βοήθεια και υποστήριξη σε Ουκρανούς υπό προσωρινή προστασία.

Εκτιμούμε βαθύτατα την ελληνική κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την υποστήριξη των ευρωπαϊκών και ευρωατλαντικών επιδιώξεών μας και την υποστήριξη και των 14 πακέτων κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας.

Η Ελλάδα εντάχθηκε, επίσης, ως Μέλος στον Συνασπισμό F-16 και στον Συνασπισμό Αποναρκοθέτησης.

Ενώθηκε με 44 χώρες για την υποστήριξη της δημιουργίας Ειδικού Δικαστηρίου για τα ρωσικά εγκλήματα και συμμετέχει στη Φόρμουλα Ειρήνης του προέδρου Ζελένσκι.

Τον Ιούλιο, η Ελλάδα εντάχθηκε στον Διεθνή Συνασπισμό για την Επιστροφή των Βιαίως Εκτοπισμένων Ουκρανών Παιδιών, τονίζοντας την επείγουσα ανάγκη επανένωσής τους με τις οικογένειές τους.

Σήμερα η Ουκρανία έχει απεγνωσμένα ανάγκη την υποστήριξη των εταίρων για την ανοικοδόμηση/αποκατάσταση της χώρας μας.

Ελπίζουμε ότι η Ελλάδα και οι άλλοι εταίροι θα συμμετάσχουν πιο ενεργά.

Εκφράζουμε τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη μας σε όλους όσοι στάθηκαν δίπλα μας τις πιο σκοτεινές ώρες. Μαζί, ενωμένοι στην αποφασιστικότητά μας, θα πετύχουμε τη νίκη και θα εξασφαλίσουμε ένα λαμπρότερο μέλλον για την Ουκρανία και τον κόσμο.