Οσο Φρέντι Μπελέρης παραμένει στη φυλακή, το θέμα της παρουσίας του στο Ευρωκοινοβούλιο θα αποτελεί κάθε φορά ένα ζήτημα νομικό, που θα άπτεται των… διαθέσεων των αλβανικών αρχών. Πληροφορήθηκα ότι ο ευρωβουλευτής ζήτησε ξανά να του χορηγηθεί μια πενθήμερη άδεια από τις φυλακές του Φιέρι, ώστε να μπορέσει να βρίσκεται στα καθήκοντά του στις Βρυξέλλες από τις 2 έως τις 7 Σεπτεμβρίου. Οι ημερομηνίες δεν είναι τυχαίες καθώς τις μέρες εκείνες είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν οι συνεδριάσεις των μόνιμων επιτροπών της Ευρωβουλής μετά τη θερινή περίοδο ανάπαυλας, ενώ θα υπάρχουν και διάφορες κομματικές συνεδριάσεις των ευρωομάδων.

Η διαδικασία της άδειας, όπως θα θυμάστε, δεν είναι απλή υπόθεση και την περασμένη φορά υπήρξε ολόκληρο παρασκήνιο διπλωματικό προκειμένου να του χορηγηθεί για να μπορέσει να ορκιστεί και να αναλάβει κανονικά. Δεδομένου ότι τώρα δεν μιλάμε για μια παρουσία που θα κρίνει ή όχι την έδρα του, η πλευρά των συνηγόρων του Μπελέρη δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξη ότι το νέο αίτημα θα εγκριθεί. Εξάλλου πλησιάζει πια ο Οκτώβριος που θα αποφυλακιστεί, με πιθανότερη ημερομηνία την 11η Οκτωβρίου. Και θα τελειώσει οριστικά αυτή η τόσο δυσάρεστη υπόθεση.

Του Κώστα Μητρόπουλου

Υπουργικό από Ράμα στη Χειμάρρα

Με «επίδειξη ισχύος» μοιάζει η ξαφνική απόφαση του Εντι Ράμα να πραγματοποιήσει την επόμενη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου του (πρώτη μετά τις διακοπές) στη Χειμάρρα. Και να είναι μάλιστα και διήμερη, στις 28 και 29 Αυγούστου αφού, σύμφωνα με αλβανικά ΜΜΕ, εκτός από τους υπουργούς, σχεδιάζεται και διευρυμένη συνάντηση με τους δημάρχους της περιοχής για να συζητηθούν όλα τα θέματα που την αφορούν.

Ενστάσεις για τον δήμο

Να σας πω ότι παρατάξεις της αντιπολίτευσης στη Χειμάρρα έχουν καταθέσει όχι μία, ούτε δύο αλλά επτά ενστάσεις για τις επαναληπτικές εκλογές της 4ης Αυγούστου. Οι οποίες, θυμίζω, ήταν αποτέλεσμα της καθαίρεσης Μπελέρη κι ο νικητής ήταν ο «εκλεκτός» του Ράμα, Βαγγέλης Τάβος. Οι ενστάσεις έχουν κατατεθεί στην Επιτροπή Προσφυγών και Παραπόνων που δέχτηκε, αρχικά, όχι επανακαταμέτρηση αλλά να ανοίξουν ξανά οι κάλπες και να ελεγχθούν τα ψηφοδέλτια.

Ερχεται (ξανά) η ευρωεισαγγελέας

Μιλώντας για δυσάρεστα, προβλέπω ότι θα ξαναπροκαλέσει ενόχληση λίαν συντόμως η Ευρωπαία Εισαγγελέας, Λάουρα Κοβέσι. Η οποία, όπως σας είχα γράψει παλαιότερα, έχει βάλει στο μικροσκόπιό της υποθέσεις με ενδείξεις κακοδιαχείρισης ευρωπαϊκών κονδυλίων. Οπως φαίνεται, όμως, τώρα, τα πράγματα έχουν γίνει πιο συγκεκριμένα. Η Κοβέσι ετοιμάζεται, κατά πληροφορίες, να έρθει στην Ελλάδα μέσα στον Σεπτέμβριο για να πραγματοποιήσει επιτόπου συναντήσεις σε τουλάχιστον δυο φορείς που ελέγχονται, ύστερα από καταγγελίες που έλαβε το γραφείο της.

Ο… συνήθης ύποπτος ΟΠΕΚΕΠΕ

Ειδικότερα, οι πληροφορίες λένε ότι το ένα μέρος της έρευνας της Κοβέσι φέρεται να αφορά τις αγροτικές ενισχύσεις που διαχειρίζεται, ως γνωστόν, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Αυτό, δυστυχώς, δεν αποτελεί έκπληξη. Θυμίζω, άλλωστε, ότι η Κομισιόν καταλόγισε πρόστιμο ύψους 283 εκατ. ευρώ στη χώρα μας για κακή διαχείριση, από πλευράς του ΟΠΕΚΕΠΕ, πληρωμών αγροτικών ενισχύσεων για το 2020, το 2021 και το 2022, ενώ η αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ζήτησε να μπει ο οργανισμός σε καθεστώς επιτήρησης. Συνεπώς, με βάση τις αρμοδιότητές της, ήταν μάλλον αναμενόμενη η παρέμβαση και της εισαγγελέως.

Καταδίκη για τη βεβήλωση

Καταστροφές σε μνήματα και σκαμμένους λάκους βρήκαν οι υπάλληλοι του ορθόδοξου κοιμητηρίου του Αγίου Ελευθερίου στα Ταταύλα της Κωνσταντινούπολης, μια από τις πιο παλιές ρωμαίικες συνοικίες της Πόλης. Οι βέβηλοι, μάλιστα, που ξέσπασαν πάνω σε μνήματα είχαν παραβιάσει το συρματόπλεγμα και φρόντισαν και να ναρκώσουν τα σκυλιά που ζουν μέσα στον χώρο και τον φυλάνε. Συλλήψεις δεν έχουν γίνει αλλά, όπως δήλωσαν οι εκπρόσωποι της κοινότητας, «οι δυνάμεις ασφαλείας και οι ομάδες επιτόπιας έρευνας που επενέβησαν ταχύτατα διαπίστωσαν στο νεκροταφείο βαθιά ανασκαφή, η οποία έγινε για άγνωστους, μέχρι στιγμής, λόγους. Επιπλέον, παρατηρήθηκε τα σκυλιά στο νεκροταφείο να βρίσκονται σε κατάσταση λήθαργου και έγινε η απαραίτητη παρέμβαση από τον κτηνίατρο.

Αυτή η επίθεση αξιολογείται ως μια κίνηση που έγινε κατά των θρησκευτικών μας αξιών. Εχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη ότι οι αστυνομικές δυνάμεις το συντομότερο δυνατό θα οδηγήσουν τους δράστες ενώπιον της δικαιοσύνης». Υπήρξε, επίσης, άμεση καταδίκη και από το υπουργείο Εξωτερικών, που έκανε λόγο για μια πράξη που «προσβάλλει τη μνήμη και την ιστορία της ελληνικής μειονότητας στην Τουρκία».