Ένα απίστευτο ρεκόρ πέτυχε στο άλμα επί κοντώ το απόγευμα της Κυριακής ο Εμμανουήλ Καραλής. Ξεπέρασε τα έξι μέτρα και μπήκε στο κλειστό κλαμπ των 25 αθλητών που το έχουν πετύχει αυτό στην ιστορία του αγωνίσματος.

Η επίδοση αυτή συνέτριψε το δικό του πανελλήνιο ρεκόρ με 5.93 από τον περασμένο Ιούνιο και πλέον τον τοποθετεί στην ελίτ του αθλήματος, μετά και το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Τα έξι μέτρα που ξεπέρασε ο Μανόλο με το τέλειο άλμα, είναι μέτρα που πριν από κάποια χρόνια, εάν τα συζητούσε κάποιος στην Ελλάδα, τον περνούσαν για τρελό ή στην καλύτερη, για ονειροπόλο.

Ωστόσο, ο 24χρονος Ολυμπιονίκης είναι εδώ, είναι στην καλύτερη φόρμα της ζωής του και πανέτοιμος να ανέβει ακόμα ψηλότερα.

Άλλωστε κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων το έλεγε στο στενό του περιβάλλον, ότι θα ξεπεράσει στο μέλλον τα έξι μέτρα και μπορεί να φτάσει στα 6,10. Απλώς το έκανε νωρίτερα από ότι περίμενε και ο ίδιος, σε μία μαγική χρονιά!

Ο Μανόλο είχε δείξει από μικρός ότι είναι ένα τεράστιο ταλέντο και με την καθοδήγηση του πατέρα του Χάρη έδειξε ότι μπορεί να φτάσει στην κορυφή. Στις 12 Φεβρουαρίου του 2016, σε ηλικία 16 ετών, κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ παίδων με 5,53 στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου που έγινε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Παγκόσμιο ρεκόρ εφήβων κατέρριψε και το 2018, πάλι τον Φεβρουάριο, πάλι στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Με 5.78 βελτίωσε το παγκόσμιο ρεκόρ εφήβων του φίλου του Άρμαντ Ντουπλάντις, με 5.75 από το 2017.

Ο Καραλής φλέρταρε με το βάθρο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, αλλά έμεινε στην 4η θέση, μία άκρως επιτυχημένη παρουσία αν αναλογιστεί κανείς ότι τότε ήταν 21 χρονών.

Τα δύσκολα ήρθαν τον Αύγουστο του 2022, μόλις μία ημέρα μετά την ολοκλήρωση της συμμετοχής του στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Μονάχου. Με δήλωση του αναφέρθηκε στην προσωπική του μάχη με την κατάθλιψη και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε έπειτα από έναν τραυματισμό. Ανακοίνωσε την απόφασή του να τερματίσει πρόωρα τη σεζόν, ώστε να εστιάσει στην αποκατάσταση της ψυχικής του υγείας.

Μαζί με τον Πιοτρ Λίσεκ

Μία από τις αποφάσεις που πήρε, πάντα σε συμφωνία με τον πατέρα και προπονητή του Χάρη Καραλή, ήταν να επεκτείνει τις προπονητικές του συνεργασίες και άρχισε να προπονείται κατά διαστήματα με το γκρουπ του Πολωνού αθλητή Πιοτρ Λίσεκ. Aυτή η απόφαση άλλαξε την αθλητική του πορεία και τον εκτόξευσε στην κορυφή.

Οι Πολωνοί είχαν πάντα σπουδαία παράδοση στο άλμα επι κοντώ και ο Λίσεκ έχει φτάσει τα 6,02, με αποτέλεσμα όλα τα μαθήματα που πήρε ο Μανόλο, να τον κάνουν κορυφαίο αθλητή.

Τα πρώτα αποτελέσματα της συνεργασίας φάνηκαν γρήγορα. Τον Μάρτιο του 2023 κατέκτησε με 5,80 το ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού στίβου της Κωνσταντινούπολης και ακολούθησαν το χάλκινο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου της φετινής χρονιάς στη Γλασκώβη και το ασημένιο, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Ρώμης, τον περασμένο Ιούνιο με 5,87.

Οι επιτυχίες του συνεχίστηκαν στις 20 Ιουνίου 2024, όταν στο Μπίντγκος της Πολωνίας, ο Καραλής κατέρριψε με 5,92 το στοιχειωμένο πανελλήνιο με 5,91 που είχε Κώστας Φιλιππίδης από τις 4 Ιουλίου 2015. Λίγες ημέρες αργότερα, ανέβηκε 5,93 μέτρα στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα και πλέον έφτασε στα έξι μέτρα.

Το σίγουρο είναι ότι θα υπάρχει και συνέχεια, καθώς τα όνειρα του μονίμως χαμογελαστού παιδιού από τον Πύργο της Ηλείας, δεν έχουν οροφή!