Το καλοκαίρι του 2024 δεν ήταν εύκολο για την κυβέρνηση.
Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, που δεν είχε το 3 μπροστά και διαμορφώθηκε από τη δυσαρέσκεια σημαντικής μερίδας ψηφοφόρων της ΝΔ, η υπενθύμιση των υποκλοπών με το πόρισμα της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου το οποίο «αρχειοθέτησε» το πολιτικό σκέλος της υπόθεσης, το μόνιμο πια πρόβλημα της κακής της αξιολόγησης από τους πολίτες στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, αλλά κι οι εντυπώσεις που άφησε η διαχείριση της φυσικής καταστροφής στη Βορειοανατολική Αττική μείωσαν αισθητά το πολιτικό κεφάλαιο που της είχε εξασφαλίσει το 41% του περσινού Ιουνίου.
Ετσι, ο στόχος της «ολικής επανεκκίνησης» – ο στόχος που είθισται να θέτουν οι κυβερνώντες κάθε Σεπτέμβριο από τη ΔΕΘ – έχει αποκτήσει αναγκαιότητα, δεν είναι απλά ένα σύνθημα που υπηρετεί το μεταπολιτευτικό τελετουργικό.
Πρώτος σταθμός για την επίτευξή του είναι η Θεσσαλονίκη, δεύτερος η Νέα Υόρκη.
Οι λεπτομέρειες του πακέτου που θα παρουσιάσει από το Βελλίδειο ο Πρωθυπουργός θα οριστικοποιηθούν τις παραμονές της ανόδου του στη συμπρωτεύουσα.
Ωστόσο, η προετοιμασία για το πολιτικό στίγμα που σχεδιάζει να δώσει μέσω των εξαγγελιών του έχει ήδη ξεκινήσει – τα υπουργεία έχουν λάβει από τα μέσα Ιουλίου την εντολή να αναζητήσουν ορισμένα απ’ τα μέτρα τα οποία θα αποτυπώσουν τους κεντρικούς άξονες της κυβερνητικής πολιτικής την επόμενη τριετία, μέχρι την εκλογική αναμέτρηση του 2027.
Από την εβδομάδα που έρχεται, μάλιστα, αναμένεται να μπει στην τελική της ευθεία, μια και προγραμματίζονται οι σχετικές συσκέψεις στην κυβερνητική έδρα – αρκετές εκ των οποίων θα γίνουν παρουσία του Μητσοτάκη.
Τα μέτρα και οι δεσμεύσεις. Αυτοί οι άξονες, στους οποίους επενδύει η κυβέρνηση, έχουν ήδη περιγραφεί τους μήνες που ακολούθησαν την ευρωκάλπη. Ενας συνοψίζεται στη φράση «σύγκλιση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο».
Ο άλλος αφορά την υπεσχημένη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Και ο τρίτος τη συνέπεια προγραμματικού λόγου και κυβερνητικών έργων – την οποία θέλει να προμοτάρει το κυβερνητικό στρατόπεδο ως μια από τις βασικές του διαφορές με τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης.
Στην ατζέντα με την οποία θα εμφανιστεί στη ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός περιλαμβάνονται μια σειρά από κεφάλαια: εισοδήματα και εργασία, δημόσια διοίκηση (ώστε να γίνει πράξη το σύνθημα «κράτος πιο κοντά στον πολίτη»), οικογένεια και αντιμετώπιση του δημογραφικού, δημόσια υγεία, παιδεία, μεταφορές, πρωτογενής τομέας, Πολιτική Προστασία και διαχείριση της στεγαστικής κρίσης.
Για όλα τα παραπάνω θέματα που απασχολούν την κοινή γνώμη – όπως έχει φανεί κι από τα γκάλοπ της προηγούμενης περιόδου – ο Μητσοτάκης επιθυμεί να παρουσιάσει δεσμεύσεις οι οποίες θα μπορούν να έχουν «χειροπιαστό» αποτέλεσμα.
Παράλληλα, βέβαια, μια από τις κρισιμότερες παραμέτρους κάθε μέτρου ή παρέμβασης που θα εξαγγείλει είναι να μη θέτει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας.
Κατά τα λεγόμενα στενών συνεργατών του, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να δοθεί η εντύπωση ότι η Ελλάδα ρισκάρει όσα έχει πετύχει στα δημόσια οικονομικά της, μια κι από το 2025 επιστρέφουν οι αυστηροί κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας στην ΕΕ.