«Μπλόκο» στο σχηματισμό κυβέρνησης υπό την ηγεσία του αριστερού μπλοκ από τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν o οποίος συντηρεί το πολιτικό αδιέξοδο. Ο χαμένος των βουλευτικών εκλογών του Ιουλίου επικαλέστηκε για την απόφαση του τη «θεσμική σταθερότητα» εκτιμώντας πως μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία της Αριστεράς θα βρει εμπόδια «από όλες τις άλλες ομάδες που εκπροσωπούνται στην Εθνοσυνέλευση» και κάλεσε σε νέο γύρο συνομιλιών την Τρίτη (27/08).

Οι κάλπες του Ιουλίου ανέδειξαν στη νέα Βουλή των 577 εδρών πρώτο κόμμα το «Νέο Λαϊκό Μέτωπο» (NFP) με περισσότερες από 190 έδρες. Ακολούθησε ο κεντρώος σχηματισμός του Μακρόν με περίπου 160 έδρες και ο ακροδεξιός σχηματισμός της Λεπέν με 140 έδρες.

Ο Γάλλος πρόεδρος φέρεται προσηλωμένος στην ιδέα να φρενάρει την «Ανυπότακτη Γαλλία», βασική συνιστώσα του «Νέο Λαϊκού Μετώπου» και καλεί σοσιαλιστές, οικολόγους και κομμουνιστές να «συνεργαστούν με άλλες πολιτικές δυνάμεις».

Οργή στην «Ανυπότακτη» Γαλλία

Η στάση που τηρεί ο Μακρόν έχει εξοργίσει το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα της Γαλλία με τον συντονιστή του, Μανουέλ Μπομπάρ, να μιλά ανοιχτά για ένα «απαράδεκτο αντιδημοκρατικό πραξικόπημα».

Ο ηγέτης της «Ανυπότακτης Γαλλίας», Ζακ Λικ Μελανσόν, έγραψε στο X ότι ο Μακρόν δημιούργησε «μια εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση» και κάλεσε τους πολίτες και τους πολιτικούς να δώσουν μια «αποφασιστική και ισχυρή απάντηση».

Ο Μακρόν έχει αφήσει τον Γκαμπριέλ Ατάλ ως υπηρεσιακό πρωθυπουργό καθώς αναζητά ένα πρόσωπο ευρείας υποστήριξης που θα «επιβιώσει» σε μια ψήφο εμπιστοσύνης.

Ωστόσο, η πίεση είναι μεγάλη, καθώς η προθεσμία για την υποβολή του σχεδίου προϋπολογισμού (2025) απέχει λίγο περισσότερο από ένα μήνα.

Με το κλίμα να μυρίζει «μπαρούτι», ο Μπομπάρ, πριν μια εβδομάδα ανέφερε έριξε «βόμβα» στο τραπέζι υποστηρίζοντας πως θα εξαντλήσει όλα συνταγματικά μέσα που διαθέτει όπως η διαδικασία αποπομπής του προέδρου.

Η διαδικασία προβλέπεται στο άρθρο 68 του Γαλλικού Συντάγματος.

Η σχετική πρόταση πρέπει να κατατεθεί από το ένα δέκατο των βουλευτών και στη συνέχεια να ψηφιστεί από τα δύο τρίτα.

Με 72 βουλευτές, η «Ανυπότακτη Γαλλία», διαθέτει το ένα δέκατο των βουλευτών, ενώ εκείνοι που υποστηρίζουν τον πρόεδρο Μακρόν αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το ένα τρίτο των βουλευτών στην Εθνική Συνέλευση.