Μπορεί πρόσφατα Δύση και Ρωσία να προχώρησαν σε μια ιστορική ανταλλαγή κρατουμένων, ωστόσο, η δουλειά δεν έχει τελειώσει: Υπάρχουν και άλλοι κρατούμενοι που ελπίζουν να μην τους ξεχάσουν οι πατρίδες τους. Μπορεί άραγε να υπάρξει συνέχεια στην πρώτη διπλωματική επιτυχία;

Αμερικανοί ειδικοί εφιστούν τη προσοχή στη κυβέρνηση των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, να καταστήσει την ασφαλή επιστροφή τους ως κορυφαία προτεραιότητα στο διάστημα που της απομένει στην εξουσία.

Εννέα Αμερικανοί -Ksenia Karelina, Gordon Black, Robert Woodland, Michael Travis Leake, David Barnes, Marc Fogel, Gene Spector, Thomas Stwalley, James Wilgus- παραμένουν υπό κράτηση στη Ρωσία.

Μπορεί η ανταλλαγή κρατουμένων να μην προμηνύει επερχόμενη τήξη στις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, αλλά για την εκδότρια του The Nation, Κατρίνα Βάντεν Χόιφελ και το πρώην στέλεχος στο Γραφείο Ρωσικών Υποθέσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζέημς Κάρντεν, θα ήταν λάθος να μην δοκιμάσει στα όρια του δυνατού η αμερικανική κυβέρνηση να κεφαλαιοποιήσει την παραπάνω πρόσφατη διπλωματική επιτυχία.

Οι Χόιφελ και Κάρντεν προτείνουν να προσπαθήσει η Ουάσινγκτον να ακολουθήσει μια πολιτική ελάφρυνσης των κυρώσεων για τους ομήρους.

Ξεκινώντας το 2014 υπό τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων έχει επιβάλει μια σειρά ατομικών και τομεακών κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Οι ΗΠΑ θα συμφωνούσαν να άρουν τις κυρώσεις εναντίον ορισμένων Ρώσων υπηκόων που περιλαμβάνονται στη Λίστα Ειδικών Υπηκόων -ίσως τραπεζικά στελέχη και στελέχη επιχειρήσεων που έχουν περιφερειακή, εάν υπάρχει, εμπλοκή στη ρωσική πολεμική προσπάθεια- με αντάλλαγμα τους Αμερικανούς αιχμαλώτους.

«Η πρότασή μας δεν συνεπάγεται άρση τομεακών κυρώσεων με στόχο την παρεμπόδιση της ρωσικής πολεμικής προσπάθειας [στην Ουκρανία]. Ωστόσο, προς το συμφέρον της απελευθέρωσης των ομήρων, η κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει συνομιλίες με στόχο την άρση τομεακών κυρώσεων σε μη στρατιωτικούς τομείς της ρωσικής οικονομίας, όπως αυτές που επιβάλλονται στην εισαγωγή ρωσικών θαλασσινών, βότκας και μη βιομηχανικών διαμαντιών από τους G7τον Μάρτιο» αναφέρουν.

Μετά την ουκρανική εισβολή στο Κουρσκ, οι δύο ειδικοί θεωρούν ότι τώρα θα ήταν τόσο καλή στιγμή όσο κάθε άλλη «για να προσπαθήσουμε να σταματήσουμε την τρέλα», όπως λένε χαρακτηριστικά.

Σε περίπτωση που υπάρχουν ενδείξεις ενδιαφέροντος εκ μέρους της Μόσχας να συζητήσει μια άλλη ανταλλαγή ομήρων με αντάλλαγμα την ελάφρυνση των κυρώσεων, η κυβέρνηση Μπάιντεν θα πρέπει να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία για να πιέσει για κατάπαυση του πυρός στη σύγκρουση – με στόχο την έναρξη διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό των μαχών στην Ουκρανία, λένε.

Προτείνουν μάλιστα, οι διαπραγματεύσεις να μπορούσαν να πραγματοποιηθούν υπό την αιγίδα του γραφείου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, με ρητό στόχο την εξασφάλιση μιας διαρκούς ειρήνης. Μια τέτοια ειρήνη θα απαιτήσει τη λήψη μέτρων για την εξομάλυνση των σχέσεων με τη Ρωσία, με την ελάφρυνση των κυρώσεων να αποτελεί μέρος της εξίσωσης.

«Αναγνωρίζουμε εύκολα ότι μια πρόταση όπως αυτή που περιγράφουμε εδώ μπορεί να αποτύχει» λένε, προειδοποιώντας, μάλιστα, πως «ίσως να μην υπάρχει όρεξη για αυτό από την πλευρά της Ρωσίας». Ωστόσο, επιμένουν ότι εννέα ακόμα Αμερικανοί περιμένουν από την κυβέρνηηση να τους φέρει πίσω, γι αυτό και ο Μπάιντεν πρέπει να κάνει ότι μπορεί.