Στην εξάρθρωση 14 συμμοριών που δρούσαν σε Θεσσαλονίκη, Σέρρες και Αθήνα προχώρησε η Αστυνομία μετά από μεγάλη αστυνομική επιχείρηση σε διάφορες περιοχές.

Πρόκειται για συμμορίες Ρομά  που ενέχονται σε περιπτώσεις ληστειών, κλοπών, τοκογλυφίας, διακίνηση ναρκωτικών και άλλα αδικήματα.

553 αξιόποινες πράξεις

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ. για την υπόθεση συνελήφθησαν συνολικά τριάντα επτά (37) άτομα εκ των εμπλεκομένων – μελών των εγκληματικών οργανώσεων, σε εκτέλεση ισάριθμων ενταλμάτων σύλληψης, ταυτοποιήθηκαν πεντακόσιες πενήντα τρεις (553) αξιόποινες πράξεις, ενώ το παράνομο περιουσιακό – οικονομικό όφελος ξεπερνά τα 2.760.000 ευρώ.

Η δράση των συμμοριών αφορά σε διάπραξη ληστειών, διακεκριμένων κλοπών, εκβιάσεων, τοκογλυφιών, διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, κατάρτιση και διακίνηση πλαστών δελτίων ταυτότητας, πράξεις που έλαβαν χώρα σε περιοχές της Θεσσαλονίκης, των Σερρών και της Αττικής.

Εικόνες από τις συλλήψεις της ΕΛ.ΑΣ.

Για τη εξάρθρωση των εγκληματικών οργανώσεων, πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονα αστυνομικές επιχείρησεις χθες Δευτέρα, 26 Αυγούστου σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Αττικής, Χαλκιδικής και Σαντορίνης, κατά τις οποίες συνελήφθησαν συνολικά τριάντα επτά (37) άτομα – μέλη των εγκληματικών οργανώσεων (35 ημεδαποί – 2 αλλοδαποί), ενώ διακριβώθηκε ότι είκοσι ένας (21) εκ των δραστών – μελών τυγχάνουν ήδη έγκλειστοι σε Καταστήματα Κράτησης της Χώρας για άλλα αδικήματα.

Η δράση των συμμοριών

Όσον αφορά τη δράση των συμμοριών από την αστυνομική έρευνα διακριβώθηκαν τα εξής:

  • Μίας (1) εγκληματικής οργάνωσης τα μέλη της οποίας εμπλέκονται σε 2 ληστείες, 10 διαρρήξεις οικιών, 6 κλοπές οχημάτων και 3 κλοπές πινακίδων κυκλοφορίας, με το παράνομο όφελος που αποκόμισαν από την εγκληματική τους δράση να ξεπερνά το (1.476.000) ευρώ, εκ των οποίων το (1.100.000) ευρώ προερχόταν από τη διάρρηξη μίας κατοικίας.

Ειδικότερα, ως προς τον τρόπο δράσης τους, τα μέλη της οργάνωσης στόχευαν σε οικίες προσώπων υψηλού οικονομικού και κοινωνικού status και στη συνέχεια προχωρούσαν στην εξουδετέρωση των συστημάτων ασφαλείας. Επιπλέον, χρησιμοποιούσαν κλεμμένα οχήματα με πινακίδες κυκλοφορίας που είχαν αφαιρέσει από άλλα σε προγενέστερο χρόνο, τα οποία μετά την εγκληματική τους δράση τα απέρριπταν στη λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου, με σκοπό να μην εντοπιστούν από τις αστυνομικές αρχές αλλά και να καταστραφούν πιθανά ενοχοποιητικά στοιχεία.

  • Έντεκα (11) εγκληματικών οργανώσεων τα μέλη των οποίων δρούσαν με τη συγκρότηση μικρών και ευέλικτων ομάδων και διέπραξαν συνολικά 486 αξιόποινες πράξεις (-7- ληστείες, -152- διαρρήξεις οικιών – εταιρειών – καταστημάτων, -315- κλοπές – διαρρήξεις οχημάτων, -12- κλοπές κρατικών πινακίδων κυκλοφορίας, κ.λπ.).

Οι ομάδες χρησιμοποιούσαν κλεμμένα ή ενοικιαζόμενα οχήματα, τα οποία οδηγούσαν μέλη με ιδιαίτερες οδηγικές ικανότητες και γνώση των περιοχών δράσης, κατόπτευαν τους στόχους τους και επιτηρούσαν (τσιλιαδόροι) για τυχόν παρουσία αστυνομικών δυνάμεων, σχεδίαζαν προσεκτικά τις διαδρομές διαφυγής τους, άλλαζαν συχνά τα σημεία συνάντησής τους ώστε να αποφύγουν τον εντοπισμό τους και χρησιμοποιούσαν φορητούς πομποδέκτες για να παρακολουθούν τις αστυνομικές συχνότητες.

Μετά την τέλεση των εγκλημάτων, καθάριζαν επιμελώς τα επιχειρησιακά οχήματα που χρησιμοποιούσαν και τα απέκρυπταν, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις προέβαιναν στον εμπρησμό ή στην απόρριψη στη λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου των κλεμμένων οχημάτων, προκειμένου να καταστρέψουν ενοχοποιητικά στοιχεία.

Όσον αφορά στα κλοπιμαία, κατέστρεφαν τα άνευ αξίας αντικείμενα (κενές τσάντες, έγγραφα κλπ.), απέκρυπταν ορισμένα εξ αυτών σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, ενώ τα ιδιαίτερα μεγάλης αξίας τα πωλούσαν ή τα παρέδιδαν σε συγκεκριμένα μέλη των οργανώσεων προκειμένου να τα φυλάξουν (εν είδει «άτυπης» τράπεζας).

  • Μίας (1) εγκληματικής οργάνωσης τα μέλη της οποίας ενέχονται σε (6) υποθέσεις Τοκογλυφίας και μίας (1) Εκβίασης, όπου εκμεταλλεύονταν οικονομικά ευάλωτα άτομα, παρέχοντας δάνεια με υπέρογκους τόκους (40%) και χρησιμοποιώντας εκβιαστικές μεθόδους για την είσπραξη των οφειλών, το παράνομο οικονομικό όφελος των οποίων ξεπερνά τις (19.500) ευρώ.
  • Μίας (1) εγκληματικής οργάνωσης τα μέλη της οποίας ενέχονται στην Κατάρτιση και Διακίνηση Πλαστών Εγγράφων με σκοπό την παραπλάνηση των διωκτικών αρχών. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της έρευνας προέκυψε ότι μέλος των ανωτέρω εγκληματικών οργανώσεων προμηθεύτηκε από την οργάνωση πλαστό δελτίο ταυτότητας, ενώ άλλα μέλη επιδίωξαν να προμηθευτούν πλαστές ιατρικές γνωματεύσεις, στις οποίες θα βεβαιωνόταν ψευδώς ότι συγκεκριμένη ημερομηνία ή χρονικό διάστημα έπασχαν από κάποια ασθένεια είτε νοσηλεύτηκαν σε κάποιο νοσοκομείο, με σκοπό να τις προσκομίσουν στις δικαστικές αρχές, ως στοιχείο υπεράσπισης.
  • Επιπλέον διακριβώθηκε η δράση τριών (3) εκ των ταυτοποιημένων μελών των οργανώσεων για Προμήθεια Κρατουμένων με Κινητά Τηλέφωνα σε τρείς (3) τουλάχιστον περιπτώσεις, κατά τις οποίες διήλθαν εξωτερικά Καταστήματος Κράτησης και έρριψαν στον αύλειο χώρο αυτοσχέδιες συσκευασίες που περιείχαν συσκευές κινητής τηλεφωνίας με σκοπό να παραδοθούν σε κρατούμενο – μέλος των ανωτέρω εγκληματικών οργανώσεων. Ακόμη, κατά την έρευνα προέκυψε ότι το έτος 2021 κρατούμενος σε Κατάστημα Κράτησης προμηθεύτηκε συσκευή κινητής τηλεφωνίας από υπάλληλο του συγκεκριμένου Καταστήματος Κράτησης.
  • Επιπρόσθετα, τριάντα δύο (32) από τους εμπλεκόμενους – μέλη των εγκληματικών οργανώσεων – συμμοριών, εμπλέκονται σε δεκαοκτώ (18) περιπτώσεις προμήθειας, κατοχής και περαιτέρω διακίνησης ποσοτήτων ηρωίνης, κοκαΐνης και κάνναβης, σε παράνομη κατοχή συνολικά επτά (07) πυροβόλων όπλων, σε περιπτώσεις προώθησης στο εσωτερικό της Χώρας αλλοδαπών – πολιτών τρίτων χωρών που δεν είχαν δικαίωμα εισόδου στην ελληνική επικράτεια, καθώς και σε μία (01) περίπτωση δωροδοκίας μάρτυρα ποινικής υπόθεσης, ο οποίος κατόπιν χρηματικού ωφελήματος κατέθεσε ψευδή περιστατικά και στοιχεία κατά την ακροαματική διαδικασία.

Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων που πραγματοποιήθηκαν σε 34 οικίες, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν το συνολικό χρηματικό ποσό των (12.780,00) ευρώ, (42) ανδρικά και γυναικεία ρολόγια χειρός, (50) χρυσαφικά – τιμαλφή διαφόρων ειδών (σκουλαρίκια, δακτυλίδια κτλ), μια χρυσή λίρα Αγγλίας, (06) κονσόλες ηλεκτρονικών παιχνιδιών, συσκευές κινητής τηλεφωνίας και πακέτα τηλεφωνικής σύνδεσης, δυο πιστόλια κρότου αερίου, (47) φυσίγγια κρότου, ένα (01) δίκαννο κυνηγετικό όπλο με κομμένες τις κάννες, ένας φορητός πομποδέκτης συντονισμένος στις συχνότητες της ΕΛ.ΑΣ και μικροποσότητα ακατέργαστής κάνναβης.