Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για το λούνα παρκ στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής όπου βρήκε τραγικό θάνατο ο 19χρονος Γιάννης, όταν εκσφενδονίστηκε από το μοιραίο παιχνίδι crazy dance, το οποίο αποδείχτηκε ότι τελικά ήταν «παλιοσίδερα».

Τα περισσότερα μηχανήματα που καθημερινά έπαιζαν δεκάδες παιδιά ήταν μεταχειρισμένα από το εξωτερικό, τουλάχιστον 15ετίας, ενώ καταγγέλλεται ότι οι έλεγχοι ήταν επιδερμικοί. Ο χρόνος και η θάλασσα που βρίσκεται δίπλα από τις εγκαταστάσεις ρήμαζε τον ήδη παλαιό στόλο των παιχνιδιών. Τα σίδερα που στήριζαν τα καθίσματα ήταν σάπια και σκουριασμένα.

«Μπάχαλο»

«Αποδείχτηκε ότι υπήρχε ένα μπάχαλο, δεν ήξεραν ποιος έχει την ευθύνη να ελέγχει και ο τρόπος που γίνονταν οι πιστοποιήσεις είναι γελοίος», είπε στο MEGA, ο Γιώργος Καλλιακμάνης, επίτιμος πρόεδρος της ένωσης αστυνομικών υπαλλήλων ΝΑ Αττικής.

«Εγώ, ο επιχειρηματίας, που έχω ένα λούνα παρκ, πάω και βρίσκω έναν μηχανολόγο – μηχανικό, τον πληρώνω εγώ για να μου δώσει μια πιστοποίηση. Είναι τραγικό αυτό γιατί είδαμε ότι χάνονται νέα παιδιά. Πρέπει να μπει ένα σκληρό πλαίσιο ελέγχου έτσι ώστε να μην μπορεί κάποιος να έχει μηχανήματα τα οποία είναι σκουριασμένα και να βάζει πάνω τα παιδιά του κόσμου», πρόσθεσε, ενώ ο ποινικολόγος Βασίλης Χειρδάρης σημείωσε:

«Σε αυτήν την περίπτωση, που διακινδυνεύτε η ζωή ανθρώπων και κυρίως παιδιών, θα πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτική η πολιτεία και πρέπει να ελέγχει. Εδώ πραγματικά υπάρχουν προβλήματα σε αυτήν την ιστορία με τα λούνα παρκ που πρέπει και οι εισαγγελείς και οι υπηρεσίες να ελέγχουν».

«Παλιοσίδερα»

Πολύ σοβαρές καταγγελίες έκανε και ένας ιδιοκτήτης λούνα παρκ, λέγοντας ότι το μοιραίο παιχνίδι προοριζόταν για παλιοσίδερα και πως όταν του προτάθηκε να το αγοράσει, εκείνος αρνήθηκε. Πρόσθεσε ότι με 250 ευρώ μπορεί κάποιος να πάρει βεβαίωση καλής λειτουργίας ανεξαρτήτως της κατάστασης των μηχανημάτων.

Ο πολύ γνωστός, στον χώρο, επιχειρηματίας, που δεν θέλησε να δώσει τα στοιχεία του στη δημοσιότητα, κατήγγειλε τις απαράδεκτες συνθήκες και πρακτικές που υφίστανται εδώ και δεκαετίες στο χώρο.

Όπως είπε χαρακτηριστικά στον Σκάι, «πρέπει κάποια στιγμή το απόστημα να σκάσει».

Όσον αφορά το μηχάνημα στο οποίο βρήκε τραγικό θάνατο ο 19χρονος Γιάννης, ο επιχειρηματίας αποκάλυψε πως του είχε προταθεί να το αγοράσει από συγκεκριμένο επιχειρηματία.

Μετέβη στην Κατερίνη για να το ελέγξει και το είδε τόσο σε λειτουργία όσο και ενώ αποθηκευόταν για να γίνει σκραπ.

«Εγώ δε θα το έπαιρνα ποτέ αυτό», τονίζει. «Εγώ δε θα έβαζα ποτέ ανθρώπους να κάτσουν πάνω σε αυτό το μάτσο από παλιοσίδερα», προσθέτει.

«Με 250 ευρώ αγοράζεις βεβαίωση»

Επίσης, ο ίδιος καταγγέλλει αφενός ότι η συγκεκριμένη κατασκευή δε φτιάχτηκε σε πιστοποιημένη, σοβαρή τεχνική εταιρεία αλλά σε γκαραζιέρη της γειτονιάς, με αποτέλεσμα να μην παρέχει καμία απολύτως ασφάλεια, κι αφετέρου πως όλο το σύστημα που ασχολείται με τα περιφερειακά λούνα παρκ είναι «ένα μπάχαλο».

Ειδικότερα εξηγεί πως κανείς δεν έχει άδεια και διαπίστευση από κατασκευάστρια εταιρεία ενώ στους επαγγελματίες του χώρου είναι γνωστό πως με ένα τηλεφώνημα και 250 ευρώ μπορεί να βρεθεί μηχανικός για να υπογράψει ό,τι του υπαγορευθεί χωρίς να μπει καν στον κόπο να ελέγξει τα μηχανήματα.

Περαιτέρω, θέτει ζήτημα για τους κανόνες ασφαλείας εξηγώντας πως κανένας δήμος δεν έχει την τεχνογνωσία ή το προσωπικό για να επιβεβαιώσει πως εφαρμόζονται και τηρούνται οι κανόνες.

Παράλληλα επισημαίνει πως υπάρχει πρόβλημα όσον αφορά τους χειριστές καθώς δεν υπάρχει διαδικασία διαπίστευσης ώστε να είναι βέβαιο πως κάνουν σωστά την δουλειά τους.

Πειθαρχική δίωξη σε βάρος της δημάρχου

Υπενθυμίζεται ότι διαδικασία για την πειθαρχική δίωξη, τόσο σε βάρος της δημάρχου Κασσάνδρας, όσο και ενός αντιδημάρχου που εμπλέκεται με τη διαδικασία αδειοδότησης και ελέγχου του μοιραίου λούνα παρκ στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής, κίνησε ο γραμματέας της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας Θράκης.

Νωρίτερα, έγγραφα που, όπως υποστηρίζει, αποδεικνύουν την επιχειρηματική συνεργασία του ιδιοκτήτη του λούνα παρκ στη Χαλκιδική με τον Δήμο Κασσάνδρας, κατέθεσε στον εισαγγελέα ο πατέρας του 19χρονου Γιάννη.

Τριπλή εισαγγελική έρευνα

Για το θέμα βρίσκονται σε εξέλιξη τρεις εισαγγελικές έρευνες: Η πρώτη έρευνα αφορά το δυστύχημα αυτό καθ’ αυτό, η δεύτερη το καθεστώς λειτουργίας του λούνα παρκ και η τρίτη τις πιστοποιήσεις και βεβαιώσεις που έλαβε για να λειτουργήσει τόσο φέτος όσο και τα προηγούμενα χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες  στο πλαίσιο των ερευνών θα αναζητηθούν ποινικές ευθύνες προς πάσα κατεύθυνση. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, εκτός από τον ιδιοκτήτη του λούνα παρκ και τον χειριστή του μοιραίου παιχνιδιού, στο «κάδρο» των ευθυνών θα βρεθούν, εκπρόσωποι της δημοτικής Αρχής, μηχανικοί που φέρεται να πιστοποίησαν την καταλληλότητα των μηχανημάτων κ.ά.

Το τραγικό περιστατικό προκάλεσε την παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Eφετών Θεσσαλονίκης, Νίκου Καλλίδη ο οποίος ζήτησε από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκιδικής να επιμεληθεί προσωπικά όλες τις εισαγγελικές έρευνες που είναι σε εξέλιξη ώστε να ολοκληρωθούν τάχιστα, προκειμένου να υπάρξει άμεσο αποτέλεσμα όσον αφορά την απόδοση ποινικών ευθυνών.