Το Telegram χρησιμοποιείται ευρέως από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις και η πλατφόρμα ελέγχεται αυστηρά από το Κρεμλίνο.
Η σύλληψη του συνιδρυτή του Telegram Πάβελ Ντούροφ στη Γαλλία το Σάββατο θα μπορούσε να περιπλέξει τα ρωσικά στρατιωτικά σχέδια στην Ουκρανία, υποστηρίζουν ειδικοί.
Το Telegram είναι πολύ δημοφιλές στους Ρωσόφωνους και διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στον πόλεμο στην Ουκρανία, τόσο για τις επιχειρήσεις στο έδαφος όσο και για τη διάδοση της αφήγησης της Μόσχας.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου, είναι «η κύρια εναλλακτική λύση στις επίσημες επικοινωνίες για το ρωσικό στρατιωτικό προσωπικό στην Ουκρανία».
«Δεν είναι απλώς μια πηγή ειδήσεων, αλλά είναι ένα είδος βασικού αγγελιοφόρου που χρησιμοποιείται για συντονισμό ενεργειών σε διαφορετικά επίπεδα, για αποθήκευση βίντεο, για κοινή χρήση μεγάλων αρχείων και όλων αυτού του είδους τα πράγματα, και έχετε πολλά κανάλια περισσότερο ή λιγότερο άμεσα συνδεδεμένα με το Κρεμλίνο ή με το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας», δήλωσε στο Euronews η Κριστίν Ντουγκόιν-Κλεμέν, ερευνήτρια στο Business School της Σορβόννης.
Το Telegram είναι μια κρυπτογραφημένη εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων που απέφυγε να τεθεί υπό τον έλεγχο της ρωσικής κυβέρνησης το 2018. Ωστόσο, σύμφωνα με ειδικούς, το Κρεμλίνο κατάφερε να το χειραγωγήσει εισάγοντας αυστηρότερη νομοθεσία σχετικά με τις δραστηριότητές του.
«Οι ιδιοκτήτες καναλιών που έχουν συγκεντρώσει περισσότερους από 10.000 οπαδούς πρέπει να παρέχουν πληροφορίες στην Roskomnadzor, η οποία είναι λίγο πολύ η οργάνωση που είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο όλων των μέσων και των κοινωνικών δικτύων», είπε ο Dugoin-Clément.
«Στον ίδιο νόμο, εξηγούν ότι εάν έχετε ένα κανάλι που ακολουθούν περισσότεροι από 500.000 χρήστες, πρέπει να παρέχετε όλες τις πληροφορίες για τους χρήστες σας εάν το ζητήσει η Roskomnadzoror ή η FSB. Επομένως, δεν υπάρχει ακριβώς έλεγχος, αλλά ας πούμε ότι είναι ένα είδος συνεργασίας».
Θα εγκαταλείψουν οι Ρώσοι το Telegram;
Με τον διευθύνοντα σύμβουλό του στη φυλακή σε μια χώρα της ΕΕ, οι ρωσικές δυνάμεις ενδέχεται να αρχίσουν να εγκαταλείπουν το Telegram, το οποίο, στο ακραίο σενάριο, θα μπορούσε επίσης να αποκλειστεί εντελώς στη χώρα.
Αυτή η αβεβαιότητα πιθανότατα θα επηρεάσει τις ρωσικές επιχειρήσεις πρώτης γραμμής, ακόμη και αν φαίνεται απίθανο οι γαλλικές αρχές να αποκαλύψουν τις πληροφορίες στις κρυπτογραφημένες συνομιλίες.
«Θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να το κάνουν. Θα ήταν παράνομο, γιατί σε επίπεδο ΕΕ δεν υπάρχει απόφαση σχετικά με το να τους επιτρέπεται να διαβάζουν μηνύματα», δήλωσε στο Euronews ο Άξελ Λεγκάι της Ecole Polytechnique de Louvain.
«Πριν από τρεις μήνες, η ΕΕ δεν μπορούσε να καταλήξει σε συμφωνία σχετικά με αυτό. Οπότε ναι, θα μπορούσαν να το δοκιμάσουν με τις μυστικές υπηρεσίες ή οτιδήποτε άλλο. Αλλά πραγματικά δεν νομίζω ότι αυτό είναι το κύριο πρόβλημα τώρα».
Η κράτηση του Ντούροφ μετατρέπεται σε διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Γαλλίας και Ρωσίας. Η ρωσική πρεσβεία στο Παρίσι κατηγόρησε τη Γαλλία ότι αρνείται να συνεργαστεί, αλλά ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν επέμεινε ότι η σύλληψη δεν ήταν «πολιτική απόφαση».