Tο ολιγοπώλιο πλατφορμών πώλησης μεταχειρισμένων προϊόντων αμφισβητεί ευθέως η IKEA που αποφάσισε να τα «βάλει» με εταιρείες όπως eBay, Craigslist και Gumtree, όπου οι καταναλωτές μπορούν να πουλήσουν και να αγοράσουν μεταχειρισμένα έπιπλα ο ένας στον άλλον.

Βασικό της όχημα για αυτή την κατά μέτωπο επίθεση, αποτελεί το IKEA Preowned, η υπηρεσία που θα δοκιμαστεί στη Μαδρίτη και το Οσλο μέχρι το τέλος του έτους με στόχο την εξάπλωση της δικής της πλατφόρμας αγοραπωλήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με τον Jesper Brodin, διευθύνοντα σύμβουλο της Ingka, του κύριου διαχειριστή των καταστημάτων ΙΚΕΑ.

«Αυτό ήταν ένα όνειρο που βρισκόταν στα σκαριά εδώ και καιρό», δήλωσε ο Brodin στους «Financial Times». «Βρισκόμαστε σε μια θέση στην IKEA όπου μπορούμε να κάνουμε πιο προηγμένα και ωραία πράγματα. Υπάρχει εξάλλου μεγάλη εμπιστοσύνη στην εταιρεία που εξελίσσεται με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας».

Η νέα αυτή αγορά δεν είναι κάτι που προέκυψε ελαφρά τη καρδία – αποτελεί μέρος του ευρύτερου μετασχηματισμού της ΙΚΕΑ τα τελευταία χρόνια, καθώς από ένα κατάστημα λιανικής εκτός πόλης, όπου οι πελάτες πρέπει να παραλάβουν και να συναρμολογήσουν μόνοι τους τα έπιπλά τους, μετατρέπεται σε μια επιχείρηση που προσφέρει ηλεκτρονικές πωλήσεις, καταστήματα στο κέντρο της πόλης και υπηρεσίες όπως η συναρμολόγηση.

Ο σουηδικός DIY κολοσσός «έτρεχε» ήδη μια υπηρεσία στο πλαίσιο της οποίας αγόραζε μεταχειρισμένα έπιπλα από τους πελάτες και τα μεταπωλούσε στο κατάστημα. Ομως η νέα πλατφόρμα είναι πιο φιλόδοξη, με στόχο να αντιμετωπίσει την αγορά μεταχειρισμένων επίπλων για πελάτες που πωλούν απευθείας ο ένας στον άλλο – ένας τομέας όπου ο Brodin εκτιμά ότι η ΙΚΕΑ έχει μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς από ό,τι στις πωλήσεις νέων επίπλων.