Μια τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή συντελείται στη Μαγνησία. Μετά την παραλία του Βόλου, νεκρά ψάρια άρχισαν να ξεβράζονται και σε άλλες περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος, όπως στον Άναυρο, τις Αλυκές και τη Νέα Αγχίαλο, ενώ χιλιάδες είναι αυτά που επιπλέουν σε όλο τον Παγασητικό.
Συνεργεία καθαρισμού, επιστρατεύοντας ακόμα και εκσκαφέα, βρίσκονται στα σημεία και προσπαθούν να καθαρίσουν με την εικόνα να είναι καλύτερη στον Βόλο σήμερα όμως η έντονη δυσοσμία παραμένει.
Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, επτά αλιευτικά έσπευσαν να συνδράμουν για να περιοριστεί το πρόβλημα και κατάφεραν να συγκεντρώσουν περισσότερους από 16 τόνους. Και αν η παραπάνω ποσότητα φαντάζει εξωπραγματική, η συνολική ποσότητα νεκρών ψαριών των τελευταίων δύο ημερών ξεπερνούν τους 57 τόνους.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Την άμεση κήρυξη της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των μεγάλων ποσοτήτων νεκρών ψαριών στις ακτές του Παγασητικού Κόλπου και τη λίμνη Κάρλα ζητά με επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας ενώ αυτεπάγγελτη προκαταρκτική έρευνα διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας μετά από την έντονη ανησυχία και αναστάτωση που έχει προκληθεί.
Ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, φυσικού ή ηθικού αυτουργού στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Βόλου.
Το αποκρουστικό θέαμα με τα νεκρά ψάρια και άλλα που ψυχορραγούν οφείλεται σύμφωνα με τους ειδικούς στους χιλιάδες τόνους νερού από την Κάρλα και τις γύρω περιοχές που χύνονται καθημερινά μέσω του χειμάρρου Ξηριά στον Παγασητικό κόλπο.
Χθες, ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου τοποθέτησε προστατευτικό δίχτυ στην περιοχή, ώστε τα ψάρια και να μην καταλήγουν στη θάλασσα ενώ έχει κλείσει το θυρόφραγμα της Κάρλας.
Στο σημείο που τοποθετήθηκε το δίχτυ, βρίσκονται συνεργεία τα οποία περισυλλέγουν τα νεκρά ψάρια που έχουν συγκεντρωθεί, ωστόσο, όπως φαίνεται από εικόνες που μεταδίδουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης είναι τόσο πολλά, που έχουν κατακλύσει όλη την περιοχή.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον επτά ημέρες εργασίας ώστε να καθαρίσει το θαλάσσιο μέτωπο στον Βόλο με τον τοπικό εμπορικό σύλλογο να σημειώνει πως «η ντροπιαστική εικόνα των τελευταίων ημερών είναι το αποκορύφωμα μιας ζημιογόνου θερινής περιόδου για τους κλάδους της τοπικής οικονομίας».
Στο μεταξύ, οι επιχειρήσεις εστίασης που δραστηριοποιούνται στο παραλιακό μέτωπο αναστέλλουν τη λειτουργία τους πλήττοντας και τον εμπορικό κλάδο.
Τι λένε οι ειδικοί
«Είναι ένα ανησυχητικό φαινόμενο που αποδίδεται σε θαλάσσιους μικροοργανισμούς και δεν έχει καταγραφεί», υπογράμμισε (ΕΡΤ) ο καθηγητής Υδρογεωλογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Βουδούρης και αποκάλυψε ότι αντίστοιχο πρόβλημα υπάρχει και στο Καλοχώρι. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Βουδούρης το φαινόμενο αυτό «σχετίζεται με τα πλημμυρικά φαινόμενα, με τη θερμοκρασία των θαλασσών. Κάτι δεν έχει γίνει σωστά και για αυτό έχουν δημιουργηθεί αυτά τα προβλήματα».
Μιλώντας στο MEGA ο Δημήτρης Κλαουδάτος αναπληρωτής καθηγητής Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
«Έχει δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα και στην αλιεία και στον τουρισμό. Είναι πολύ άσχημη εικόνα για την πόλη μας. Προφανώς, αν μένουν εκεί τα ψάρια, υπάρχει πρόβλημα. Υπάρχουν συνεργεία που απομακρύνουν τα ψάρια. Έχουν ληφθεί μέτρα, ψαράδες να συμβάλουν στην απομάκρυνση των ψαριών. Θεωρώ ότι το πρόβλημα σταδιακά θα εκλείψει» ανέφερε ο κ. Κλαουδάτος και συνέχισε:
Αυτά τα ψάρια δεν προέρχονται από τη λίμνη Κάρλα, αλλά από τις παρακάρλιες περιοχές, εκτός του ταμιευτήρα, από τις πλημμυρισμένες περιοχές. Μόλις αποστραγγιστεί η περιοχή το πρόβλημα θα λήξει» επισήμανε.
Το φαινόμενο της μαζικής συγκέντρωσης των νεκρών ψαριών και οι απωθητικές εικόνες που δημιουργούνται και διαχέονται σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά και σε όλο τον κόσμο μέσω των ΜΜΕ. Το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Reuters μεταδίδει αποκαρδιωτικές εικόνες γράφοντας για μια «ασημί κουβέρτα» στο λιμάνι του Βόλου και αφόρητη δυσοσμία.