Ακουγα τη φήμη εδώ και καιρό αλλά δεν το πίστευα. Ο Ιωσήφ Βάγγερ, ένας παραγωγός του Kosmos, ενός πολύ καλού μουσικού σταθμού της κρατικής ραδιοφωνίας, παραπέμφθηκε στο πειθαρχικό, ενώ σιωπηλά απομακρύνθηκε από τη συχνότητα του σταθμού, επειδή έγινε στόχος οξείας κριτικής λόγω των θέσεων που εξέφρασε για τη σύγκρουση του Ισραήλ με τη Χαμάς (μόλις χθες τού ανακοινώθηκε η επιστροφή στην εκπομπή του, πιθανότατα έπειτα από τις διαμαρτυρίες μετά το κόψιμό του που έφτασαν στην κυβέρνηση).

Ο Ιωσήφ Βάγγερ είχε επικρίνει τα μέλη του συγκροτήματος Thievery Corporation επειδή σε συναυλία τους πήραν θέση υπέρ της Χαμάς στη σύγκρουση με το Ισραήλ, αναφέρθηκε μάλιστα στις επιθέσεις στο Ισραήλ από άνδρες της Χαμάς, στις 7 Οκτωβρίου 2023, που είχαν τραγική κατάληξη τον φόνο εν ψυχρώ περισσότερων από 1.150 αμάχους, βιασμούς, βασανιστήρια, πολλούς τραυματίες και την ομηρεία 132 πολιτών, πολλοί από τους οποίους συνεχίζουν και σήμερα να κρατούνται.

Του Κώστα Σκλαβενίτη

Ως γνωστόν, εκείνα τα γεγονότα ήταν ο λόγος της επίθεσης του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, με στόχο τη συντριβή της εξτρεμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης – την οποία ο δυτικός κόσμος προσδιορίζει ως τρομοκρατική.

Για την εκπομπή εκείνη δεν διαμαρτυρήθηκαν τα μέλη του συγκροτήματος αλλά η διπλωματική αποστολή της Παλαιστινιακής Αρχής στην Αθήνα, που ζήτησε «επίσημη συγγνώμη» από τον παραγωγό και τη λογοκρισία του από το ραδιόφωνο. Μαζί τους ένωσαν τη φωνή τους και κάποιες γνωστές προσωπικότητες «των κινημάτων», δηλαδή του αντιδυτικισμού, που βρήκαν έναν καινούργιο εχθρό. Ο Ιωσήφ Βάγγερ, κατόπιν τούτου, προσάγεται στο Πειθαρχικό της ΕΡΤ, να απολογηθεί για μεροληψία υπέρ του Ισραήλ και κατά των Παλαιστινίων.

Ελα όμως που οι θέσεις του παραγωγού δεν είναι επινοημένες. Η Χαμάς, όντως, θεωρείται τρομοκρατική δύναμη (και τι άλλο παρά τρομοκρατική ήταν η επίθεση κατά αμάχων στις 7 Οκτωβρίου;) – κι ας διαφωνεί με τη θεώρηση αυτή ο Ερντογάν. Το σύνθημα «Από το ποτάμι στη θάλασσα», που κραυγάζουν στις δυτικές πρωτεύουσες φιλοπαλαιστινιακές δυνάμεις, σύμφωνα με τον ισχύοντα καταστατικό χάρτη της Χαμάς, σημαίνει την «απελευθέρωση», δηλαδή την καταστροφή της «σιωνιστικής οντότητας», ως ισλαμική, άρα θρησκευτική, υποχρέωση. Στην ουσία, η Χαμάς έχει κηρύξει έναν θρησκευτικό πόλεμο, άρα έναν πολιτισμικό πόλεμο «κατά του σιωνισμού», δηλαδή κατά κάθε Ισραηλινού με εθνική ή και θρησκευτική συνείδηση: ουσιαστικά έναν πόλεμο εθνοκάθαρσης. Γι’ αυτό στόχος και της Χαμάς και του ισλαμικού εξτρεμισμού που τη στηρίζει είναι η εξαφάνιση του Ισραήλ.

Βεβαίως, τις θέσεις της Χαμάς (και όχι της PLO, που μοιάζει να έχει χάσει το παιχνίδι) υιοθετεί και η παγκόσμια Αριστερά. Στο όνομα του αντιδυτικισμού στηρίζει μια ιδεολογία που συστάθηκε ως απόηχος του ναζισμού, καταστατικό χαρακτηριστικό της οποίας είναι ένας σύγχρονος αντισημιτισμός, θρησκευτικό μίσος με βάση τον ισλαμισμό.

Οι οπαδοί αυτών των θεωριών, που κλείνουν τα μάτια ή επιχειρούν να δικαιολογήσουν τη βαρβαρότητα της 7ης Οκτωβρίου, διεκδικούν στην Ελλάδα τη λογοκρισία όσων δεν συμφωνούν με τις θεωρίες τους. Πολύ πρωτότυπο. Πολύ δημοκρατικό. Και το πιο ωραίο: η ΕΡΤ μοιάζει να συναινεί στους λογοκριτικούς μηχανισμούς.

Τώρα καταλαβαίνω το συμβολικό βάρος του περίφημου μνημείου του ψεύδους που στήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και παραμένει ακόμα στην είσοδο του ραδιομεγάρου – του λεγόμενου μνημείου των νεκρών, οι οποίοι δεν υπήρξαν.