Η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει να φθείρεται με προοδευτικούς ρυθμούς και η αντιπολίτευση διχασμένη σε μαγαζιά και μαγαζάκια αδυνατεί να δώσει την εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης της χώρας.

Ο πολίτης αμήχανος παρακολουθεί μια κυβέρνηση που κινδυνεύει να πνιγεί στην αλαζονεία της και μια αντιπολίτευση της κεντροαριστερής όχθης που σπαράσσεται από την ιδιοτέλεια μικροηγεμόνων.

Για τον πολίτη που αναζητά έναν άλλο δρόμο σε οικονομικό, κοινωνικό και θεσμικό επίπεδο το πλαίσιο υπάρχει.

Η μεγάλη Κεντροαριστερά με κυβερνητική προοπτική. Μια νέα πολιτική πρόταση που στον πυρήνα της θα εμπεριέχει τη Δικαιοσύνη, την Ανάπτυξη, τον Εκσυγχρονισμό.

Αυτό που αναζητείται είναι το πρόσωπο που μπορεί να ενώσει τη βάση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, του ΣΥΡΙΖΑ, της Νέας Αριστεράς, ανένταχτων ομάδων και η ομάδα που μπορεί να συμβάλει σε αυτό.

Οι επαγγελματίες της πολιτικής προσπαθούν με κάθε τρόπο να υπονομεύσουν τη δημιουργία του νέου.

Επιμένουν στο παλιό, το μηχανιστικό. Ενα ΚΚΕ του Κέντρου που τους δίνει άτυπα προνόμια στον χώρο τους.

Αυτός είναι του ΠΑΣΟΚ, λένε στην επαρχία και αυτός νιώθει ότι έχει τον ρόλο του στην κοινωνία.

Είναι αυτό που έχω γράψει επανειλημμένως «επάγγελμα ΠΑΣΟΚ», το οποίο έχει απεκδυθεί κάθε πολιτικής άποψης και ιδεολογίας.

Οι επαγγελματίες φρουρούν τα σύνορα.

Δεν θέλουν να εισβάλουν άλλοι στην ενδοχώρα του Κινήματος. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ πάλι μικροηγεμόνες βάζουν εμπόδια. «Μα είναι δεξιό το ΠΑΣΟΚ» λένε.

Και οι άλλοι τούς απαντούν: «Μα μιλάμε για κάτι νέο». Μια μεγάλη σύγχρονη παράταξη που θα επιχειρήσει να μειώσει τις σημερινές οικονομικές ανισότητες και θα κάνει πιο σαφή τον παρεμβατικό ρόλο του κράτους.

Η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει να παίζει παιχνίδια με μικρή οικονομική ελίτ και να θολώνει τα νερά προσπαθώντας να καλύψει μικρές και μεγαλύτερες θεσμικές εκτροπές.

Επειδή υπάρχουν και πολίτες που συνεχίζουν να σκέπτονται και να ανησυχούν, η πρόταση για τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη προβάλλει ιδιαίτερα επείγουσα.

Θα το λύσει η ζωή. Τα μικρομάγαζα των επαγγελματιών της πολιτικής αντικειμενικά δεν μπορούν να έχουν καμία τύχη μπροστά  στις ραγδαίες εξελίξεις που νομοτελειακά θα δημιουργηθούν.