Τζέικ Σάλιβαν
Ανοίγματα στο Πεκίνο
Επίσκεψη στο Πεκίνο πραγματοποιεί ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν επιχειρώντας ακόμη και κατά τους τελευταίους μήνες της διακυβέρνησης Μπάιντεν να δείξει ότι Ηνωμένες Πολιτείες και Κίνα μπορούν να διαχειριστούν τις διαφορές τους. Στην πέμπτη σε διάστημα λιγότερο των 18 μηνών συνάντησή του με τον επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Κίνας, Γουάνγκ Γι τόνισε ότι ο αμερικανός πρόεδρος ήταν ξεκάθαρος στις επαφές του με τον πρόεδρο Σι και έχει δεσμευτεί για την υπεύθυνη διαχείριση των διμερών σχέσεων. Ωστόσο αν και πολλά είναι τα θέματα συζήτησης, λίγα είναι αυτά για τα οποία οι δυο πλευρές μπορεί να συμφωνήσουν. Από τη μια οι ΗΠΑ εκφράζουν τη θέση τους για την Ταϊβάν και την ανησυχία τους για την υποστήριξη της Κίνας προς τη Ρωσία, κι από την άλλη το Πεκίνο θα ήθελε να αμβλυνθούν οι πιέσεις που δέχεται από την Ουάσιγκτον με την ελπίδα να δώσει τον τόνο για ομαλότερες σχέσεις με την επόμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Τζούλι Βαβίλοβα
Στο μάτι του κυκλώνα
Είναι μόλις 24 ετών και χωρίς να είναι γνωστές λεπτομέρειες για τη σχέση της με τον Πάβελ Ντούροφ, η Τζούλι Βαβίλοβα βρέθηκε στο μάτι ενός «κυκλωνικού» μυστηρίου μετά τη σύλληψη του διευθύνοντος συμβούλου της Telegram. Streamer βιντεοπαιχνιδιών και «crypto coach» ειδικότητες του λαμπερού κόσμου του Διαδικτύου με μεγάλη δημόσια έκθεση, η Βαβίλοβα φέρεται να ταξίδευε μαζί με τον Ντούροφ από το Αζερμπαϊτζάν αλλά η οικογένειά της δηλώνει ότι δεν μπορεί να επικοινωνήσει μαζί της και είναι πλέον άγνωστο το πού βρίσκεται. Συνωμοσιολόγοι κάνουν ήδη συσχετισμούς επισημαίνοντας πως η Βαβίλοβα μπορεί να συνδέεται με τη σύλληψη του Ντούροφ καθώς βρίθουν αναρτήσεις της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από ταξίδια της στη Μέση Ανατολή το ίδιο διάστημα που βρισκόταν εκεί και ο CEO της Telegram και διατείνονται ότι μπορεί αυτές να συνέβαλαν στον εντοπισμό και την απροσδόκητη σύλληψή του.
Καΐντ Φαρχάν Αλ Κάντι
Η διάσωση του ομήρου
Ο Καΐντ Φαρχάν Αλ Κάντι, Βεδουίνος από το νότιο Ισραήλ που κρατείτο όμηρος στη Λωρίδα της Γάζας, διασώθηκε χθες από τις ισραηλινές ειδικές δυνάμεις στο πλαίσιο «μιας περίπλοκης επιχείρησης», όπως ανακοίνωσε ο στρατός. Περισσότερα για την επιχείρηση που οδήγησε στην απελευθέρωση του 52χρονου ομήρου δεν έγιναν γνωστά με επίκληση στην ασφάλεια των ομήρων, των στρατιωτικών δυνάμεων και την εθνική ασφάλεια. Ο Αλ Κάντι εργαζόταν ως φύλακας στο κιμπούτς Μαγκέν στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας και κρατείτο όμηρος από τις 7 Οκτωβρίου σε ένα υπόγειο τούνελ. Η κατάσταση της υγείας του είναι σταθερή και μεταφέρθηκε προληπτικά σε ισραηλινό νοσοκομείο. Εκ των 251 ανθρώπων που απήχθησαν εκείνη την ημέρα, 104 παραμένουν όμηροι στη Γάζα, εκ των οποίων 34 έχουν δηλωθεί νεκροί από τον στρατό. «Οι άλλοι όμηροι δεν μπορούν να περιμένουν ένα ακόμη θαύμα αυτού του είδους. Μία συμφωνία είναι το μοναδικό μέσο να προχωρήσουμε», σχολίασε το Φόρουμ των Οικογενειών Ομήρων, μόλις έγινε γνωστή η απελευθέρωση του Αλ Κάντι.