Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της Ηλείας, μετά τα τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου, ένα στο δήμο Ήλιδας και δύο στον δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης.

Συγκεκριμένα, τα κρούσματα εντοπίστηκαν στην Κουρούτα, στα Λεχαινά και στην περιοχή της Μανωλάδας. Τα πρωτόκολλα υγείας, σύμφωνα με την εφημερίδα «Πατρίς», έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή και οι πολίτες καλούνται να ακολουθήσουν τις οδηγίες των υγειονομικών αρχών.

Τι πρέπει να προσέξουν οι πολίτες

Η αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας, Άννα Μαστοράκου, ζήτησε από τους πολίτες να λάβουν ατομικά μέτρα προστασίας κατά των κουνουπιών, έχοντας το σπίτι τους καθαρό, να μην κρατούν απορρίμματα για μέρες και να μην επιτρέπουν να υπάρχουν στάσιμα νερά σε οποιοδήποτε μέρος του.

Ακολούθως, τους συμβούλεψε πως σε περίπτωση που υπάρχουν συμπτώματα πυρετού, πονοκεφάλου, μυαλγιών και γαστρεντερικού συστήματος όπως ναυτία, έμετοι, διάρροιες, να απευθύνονται σε θεράποντες ιατρούς.

Κάνοντας ειδική μνεία στην μεταδοτικότητας του ιού, η κα Μαστοράκου επεσήμανε πως «σε καμία περίπτωση δε μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά από τα πτηνά στα κουνούπια και κατόπιν στον άνθρωπο… Δε χρειάζεται να ανασταλεί καμιά αιμοδοσία. Οι αρμόδιοι έχουν ήδη προμηθευτεί όλα τα απαραίτητα εργαλεία ώστε να κάνουν ανίχνευση σε κάθε δείγμα αίματος που λαμβάνουν».

24 νέα κρούσματα και 3 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα

Σύμφωνα με την έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του ΕΟΔΥ, συνολικά 24 νέα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου διαγνώστηκαν κατά την τελευταία εβδομάδα σύμφωνα.

Σύμφωνα με την έκθεση, έχουν καταγραφεί, επίσης, τρία εισαγόμενα κρούσματα της λοίμωξης σε ασθενείς που εκτέθηκαν σε άλλη χώρα του εξωτερικού (Αλβανία) ενώ έχουν καταγραφεί συνολικά 15 θάνατοι σε ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό, ηλικίας άνω των 60 ετών (διάμεση ηλικία θανόντων= 85 έτη, εύρος 61 – 92 έτη).

Από την αρχή της περιόδου 2024, μέχρι χθες, 28 Αυγούστου, έχουν διαγνωστεί και διερευνηθεί συνολικά 124 εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 95 κρούσματα παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 29 κρούσματα είχαν ήπιες εκδηλώσεις/ δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ.

Κρούσματα λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου εμφανίζονται σε πολλές χώρες παγκοσμίως, όπως και σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, σε ετήσια βάση.

Η εμφάνιση περιστατικών λοίμωξης από τον ιό, σε ετήσια σχεδόν βάση κατά την τελευταία δεκαετία, υποδηλώνει ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει εγκατασταθεί και στη χώρα μας, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αναφέρει ο ΕΟΔΥ. Ως εκ τούτου, θεωρούνταν πιθανή και αναμενόμενη η επανεμφάνιση περιστατικών και κατά την τρέχουσα περίοδο 2024, κατά την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών, τόσο σε γνωστές όσο και -πιθανά- σε νέες περιοχές.

Ο ΕΟΔΥ είχε ήδη ενημερώσει (τον Μάιο 2024) τους επαγγελματίες υγείας πανελλαδικά για την ανάγκη εγρήγορσής τους για την έγκαιρη διάγνωση περιστατικών, καθώς και το κοινό, σχετικά με την αναμενόμενη επανεμφάνιση περιστατικών στη χώρα κατά την τρέχουσα περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών και τα συνιστώμενα μέτρα προστασίας.

Την περίοδο 2024, έχουν καταγραφεί κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, σε οικισμούς, σε 51 Δήμους της χώρας, σε 23 Περιφερειακές Ενότητες, και συγκεκριμένα στις Περιφερειακές Ενότητες: Λάρισας, Καρδίτσας, Λευκάδας, Θεσπρωτίας, Χαλκιδικής, Πέλλας, Σερρών, Κιλκίς, Ημαθίας, Ροδόπης, Δράμας, Έβρου, Ξάνθης, Θάσου, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας, Αργολίδας, Νοτίου Τομέα Αθηνών, Ανατολικής Αττικής, Φθιώτιδας, Βοιωτίας και στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης.

Ο ΕΟΔΥ θεωρεί πιθανή και αναμενόμενη τη διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε χώρες γειτονικές αυτής, κατά την περίοδο 2024, έχουν καταγραφεί -εκτός από τη χώρα μας- κρούσματα λοίμωξης από τον ιό ΔΝ σε: Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Αυστρία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Κροατία, Κόσοβο, Αλβανία και Σερβία.