Ο καιρός αλλάζει κατά πολύ σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες. Βροχές και καταιγίδες αναμένονται σήμερα Πέμπτη 29 Αυγούστου, πρώτη ημέρα της καιρικής αστάθειας που ενισχύεται από την παρουσία «Ψυχρής Λίμνης» στην περιοχή των Ανατολικών Βαλκανίων, όπως σημειώνει το Meteo.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών τα φαινόμενα θα επηρεάσουν τα ηπειρωτικά, το Ιόνιο, το Βόρειο Αιγαίο και πιθανώς τα ορεινά τμήματα της Κρήτης.

Τα φαινόμενα στα ορεινά ηπειρωτικά ενδέχεται να είναι κατά τόπους έντονα και να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις. Συνιστάται προσοχή σε ακτές και παραλίες λόγω της πιθανότητας εκδήλωσης μπουρινιών κυρίως στο Ιόνιο και στο Βόρειο Αιγαίο.

Εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται από τις πρώτες βραδινές ώρες. Βροχές και τοπικές καταιγίδες προβλέπονται για τον νομό Θεσσαλονίκης και κυρίως τα δυτικά και βόρεια τμήματα της Αττικής. Στους χάρτες που ακολουθούν παρουσιάζεται ο υετός που αναμένεται το μεσημέρι και το απόγευμα της Πέμπτης 29/8.

Πηγή: Meteo

Πηγή: Meteo

Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 33-35 °C στα ηπειρωτικά και τους 31-34 °C στις νησιωτικές περιοχές ενώ οι άνεμοι στα πελάγη δεν θα ξεπερνούν τα 4-5 μποφόρ. Σημειώνεται εδώ ότι κατά τις ώρες εκδήλωσης καταιγίδων οι άνεμοι θα συνοδεύονται πιθανώς από ισχυρές ριπές.

Η πορεία της καιρικής αστάθειας σε δύο χάρτες – Ποιες περιοχές κινδυνεύουν

Ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης, σε νέα ανάρτησή του για την κακοκαιρία, γράφει ότι: «Έντονα άστατο καιρικό σκηνικό θα επικρατήσει σε πολλές περιοχές της χώρας μας με την κορύφωση αυτού να υπολογίζεται το διήμερο Παρασκευή – Σάββατο.

Αιτία για την όλη αυτή εξέλιξη αποτελεί η έντονη θερμοκρασιακή διαφορά που θα επικρατήσει ανάμεσα στη χαμηλή ατμόσφαιρα αλλά και σε στρώματα αυτής που βρίσκονται σε μεγαλύτερα ύψη μιας και πιο ψυχρές αέριες μάζες από την περιοχή της ανατολικής βορειοανατολίκής Ευρώπης θα κινηθούν προς τη χώρα μας.

Τα φαινόμενα τα οποία αναμένουμε (βροχές, καταιγίδες, χαλαζι, αυξημένη συχνότητα κεραυνών – αστραπών) θα ξεκινούν νωρίς το πρωί από θαλάσσιες παραθαλάσσιες εκτάσεις προς το δυτικό – βόρειο – βορειοδυτικό Αιγαίο και καθώς θα οδηγούμαστε χρονικά προς το απόγευμα και νωρίς το βράδυ θα μετατοπίζονται δυτικά – νοτιοδυτικά επηρεάζοντας πολλές ηπειρωτικές περιοχές.

Αυτό συμβαίνει επειδή λόγω της εποχής που βρισκόμαστε η ανάπτυξη των καταιγίδων καθοδηγείται ως προς έναν βαθμό από τη θερμότητα ξηράς – θάλασσας.

Οι θάλασσες μας το βράδυ εμφανίζουν μεγαλύτερα ποσά θερμότητας σε σχέση με την ξηρά και το αντίθετο συμβαίνει μέσα στην ημέρα και αυτό γιατί οι θάλασσές μας έχουν μεγαλύτερη θερμοχωρητικότητα σε σχέση με την ξηρά που πρακτικά αυτό σημαίνει παίρνουν και χάνουν τα ποσά θερμότητας με μεγαλύτερη δυσκολία.

Αν θέλαμε να βάλουμε ένα πλαίσιο περιοχών που εμφανίζουν τη μεγαλύτερη επικινδυνότητα χωρίς αυτό να είναι και απόλυτο θα επισημαίναμε το δυτικό και βόρειο Αιγαίο (Χαλκιδική – Σποράδες), τα ανατολικά και νότια τμήματα της Θεσσαλίας, τη Στερεά συμπεριλαμβανομένης της Αττικής, την Εύβοια με έμφαση τα κεντρικά και βόρεια τμήματα και με πολύ κόκκινο την Πελοπόννησο.

Ακολουθούν χάρτες που περιγράφουν τα όσα γράψαμε παραπάνω.

Δείχνουμε την απαιτούμενη προσοχή!».

Η ανάρτηση στο Facebook:

Δείτε live την εξέλιξη του καιρού από το Windy: