Δέκα ημέρες έχουν περάσει από την τραγωδία στο λούνα παρκ στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής και τα ερωτήματα για τον άδικο χαμό του 19χρονου Γιάννη παραμένουν αναπάντητα, με την οικογένειά του να θρηνεί και να ζητάει να αποδοθεί δικαιοσύνη.
Ο πατέρας του 19χρονου χθες, στο τρισάγιο για τις 9 ημέρες από τον χαμό του παιδιού του, άφησε νέες αιχμές κατά της δημάρχου Κασσάνδρας, η οποία, όπως λέει, αν είχε ευθιξία θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί.
«Η συγκεκριμένη δήμαρχος βρήκε μία επιτροπή σε λειτουργία από το 2015 με ομόφωνη απόφαση του Δήμου που είχε διορίσει κάποιους ανθρώπους και κάνουν ελέγχους σε καταστήματα σε παιδικές χαρές. Ήταν δηλαδή αστυνομία του Δήμου, η κυρία δήμαρχος με το που ανέλαβε δεν ανανέωσε αυτούς τους ανθρώπους με αποτέλεσμα ο καθένας να λειτουργεί αυθαίρετα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επίσης, ο κ. Καΐμπαλης μέσα στον πόνο του, βρήκε το κουράγιο και μίλησε για τις νέες δικαστικές εξελίξεις. Συγκεκριμένα, όπως είπε αναμένεται εξαίρεση δικαστικού λειτουργού από την υπόθεση, καθώς υπάρχει συγγένεια με συνήγορο του 58χρονου ιδιοκτήτη του λούνα παρκ.
«Να αποδοθεί δικαιοσύνη, γιατί έφυγε άδικα»
Στο μοιραίο παιχνίδι «crazy dance» ο 19χρονος ανέβηκε με τον μικρότερο αδερφό του, ο οποίος τον είδε να πετάγεται στον αέρα και να τραυματίζεται θανάσιμα.
«To πρώτο πράγμα που μας τράβηξε την προσοχή ήταν εκείνο το παιχνίδι, λόγω του ότι είχε πολλά φώτα και πήγαινε γρήγορα. Αγοράσαμε εισιτήρια και περιμέναμε να τελειώσουν τα άλλα παιδιά για να έρθει η σειρά μας. Διαλέξαμε μόνοι μας μια θέση κι έρχεται ο χειριστής και μας λέει ‘μην κάτσετε εκεί, καθίστε εδώ πέρα’. Ο χειριστής είπε σε έναν άλλο ‘θα το βάλω τέρμα να μην σηκώνουν κεφάλι’. Το μηχάνημα πήγαινε πάρα πολύ γρήγορα, φαινόταν ότι ήταν πάνω από τα όρια του», περιέγραψε ο 16χρονος Δημήτρης στην κάμερα του Live News.
Και πρόσθεσε: «Σε μια στιγμή, νιώθω το κάθισμα να ξεκολλάει, το λέω στον Γιάννη. Τον κοιτάω, με κοιτάει και σπάει το κάθισμα. Με το που έγινε το ατύχημα και έσπασε το κάθισμα, το μηχάνημα συνέχισε να πηγαίνει με την ταχύτητα που πήγαινε».
«Να αποδοθεί δικαιοσύνη, γιατί έφυγε άδικα ο Γιάννης», τόνισε ο αδερφός του 19χρονου.
Προχωρούν οι έρευνες για την τραγωδία
Οι Αρχές προσπαθούν να συγκεντρώσουν όλα τα στοιχεία για την υπόθεση του λούνα παρκ, που όπως όλα δείχνουν λειτουργούσε παράνομα, με τα περισσότερα μηχανήματα -που καθημερινά έπαιζαν δεκάδες παιδιά- να είναι μεταχειρισμένα από το εξωτερικό -τουλάχιστον 15ετίας- και τα σίδερα που στήριζαν τα καθίσματα σάπια και σκουριασμένα.
Για το θέμα βρίσκονται σε εξέλιξη τρεις εισαγγελικές έρευνες: Η πρώτη έρευνα αφορά το δυστύχημα αυτό καθ’ αυτό, η δεύτερη το καθεστώς λειτουργίας του λούνα παρκ και η τρίτη τις πιστοποιήσεις και βεβαιώσεις που έλαβε για να λειτουργήσει τόσο φέτος όσο και τα προηγούμενα χρόνια.
Σύμφωνα με πληροφορίες στο πλαίσιο των ερευνών θα αναζητηθούν ποινικές ευθύνες προς πάσα κατεύθυνση. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, εκτός από τον ιδιοκτήτη του λούνα παρκ και τον χειριστή του μοιραίου παιχνιδιού, στο «κάδρο» των ευθυνών θα βρεθούν, εκπρόσωποι της δημοτικής Αρχής, μηχανικοί που φέρεται να πιστοποίησαν την καταλληλότητα των μηχανημάτων κ.ά.
Το τραγικό περιστατικό προκάλεσε την παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Eφετών Θεσσαλονίκης, Νίκου Καλλίδη, ο οποίος ζήτησε από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκιδικής να επιμεληθεί προσωπικά όλες τις εισαγγελικές έρευνες που είναι σε εξέλιξη ώστε να ολοκληρωθούν τάχιστα, προκειμένου να υπάρξει άμεσο αποτέλεσμα όσον αφορά την απόδοση ποινικών ευθυνών.
Τα συμπεράσματα του πραγματογνώμονα της εισαγγελίας
Ο πραγματογνώμονας της εισαγγελίας καταλήγει σε πέντε καταλυτικά συμπεράσματα για τα αίτια του δυστυχήματος στη Χαλκιδική.
Όπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία που διαπίστωσε ο πραγματογνώμονας και παρουσίασε ο ΣΚΑΪ, η τραγωδία με το 19χρονο παιδί θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί, αν οι έλεγχοι από τους αρμόδιους είχαν διεξαχθεί με σωστό τρόπο και υπεύθυνα.
Συγκεκριμένα ο πραγματογνώμονας της εισαγγελίας έκανε τις ακόλουθες διαπιστώσεις:
1) Η αιτία του δυστυχήματος ήταν η θραύση της μεταλλικής βάσης του μηχανήματος
2) Η διάβρωση των μεταλλικών στοιχείων και η γήρανσή τους
3) Η θραύση θα μπορούσε να συμβεί ανά πάσα στιγμή, ανεξάρτητα με την ταχύτητα
4) Ήταν ιδιοκατασκευή με συρραφή εξαρτημάτων
5) Η αστοχία ήταν προβλέψιμη και έπρεπε να έχει διαπιστωθεί
Η κατάθεση του ιδιοκτήτη στις Αρχές
Στο μεταξύ, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του MEGA, ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης, στην κατάθεσή του στις Αρχές λίγο μετά το τραγικό συμβάν, υποστήριξε ότι το λούνα παρκ διαθέτει όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά για τη λειτουργία και ότι μάλιστα έχει όλες τις πιστοποιήσεις για τα παιχνίδια, που όμως επιφυλάσσεται να προσκομίσει.
«Για τη λειτουργία του λούνα παρκ έχω υποβάλλει όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στις αρμόδιες υπηρεσίες. Επίσης, για κάθε ένα από τα ψυχαγωγικά παιχνίδια του λούνα παρκ υπάρχουν οι απαιτούμενες πιστοποιήσεις από την αρμόδια υπηρεσία για τη λειτουργία αυτών, όμως δεν τις έχω ακόμα παραλάβει και επιφυλάσσομαι να τις προσκομίσω», φέρεται να είπε ο 58χρονος.
Όταν ρωτήθηκε για τον χρόνο που έγινε η τελευταία συντήρηση στο μηχάνημα, το οποίο στοίχισε τη ζωή στον 19χρονο, αποκρίθηκε πως «πριν από τρεις ή τέσσερις μήνες έγινε η προβλεπόμενη συντήρηση, θα προσκομίσω τα σχετικά έγγραφα».
Πάντως, τα έγγραφα που προσκόμισε είναι πέντε υπεύθυνες δηλώσεις, με την υπογραφή ενός μηχανικού, καθώς και έγγραφο ενός μηχανικού ελέγχου, το οποίο είχε λήξει.
Μάλιστα, ο μηχανικός, που φαίνεται πως υπέγραψε την υπεύθυνη δήλωση για την ασφάλεια των παιχνιδιών, αποκλειστικά στο MEGA ισχυρίστηκε πως η υπεύθυνη δήλωση είναι πλαστή.
Τέλος, ο 58χρονος στην κατάθεσή του είπε ότι δεν είχε ποινικό μητρώο και δεν είχε απασχολήσει ξανά τις Αρχές. Ωστόσο, φέρεται να είχε συλληφθεί ξανά το 1999 στα Γρεβενά γιατί δεν είχε άδεια.