Μετά την προαναγγελία απελάσεων ο Όλαφ Σολτς λέει τώρα ότι θα κόψει τα επιδόματα στους πρόσφυγες που φτάνουν στη Γερμανία μέσω άλλων χωρών της ΕΕ και έχουν καταγραφεί εκεί. Η σκλήρυνση της μεταναστευτικής πολιτικής, που για τη μεταπολεμική Γερμανία είχε αναδειχθεί σε στοιχείο της ταυτότητάς της, επιταχύνεται με αφορμή την αιματηρή επίθεση στο Ζόλινγκεν με δράστη έναν 26χρονο Σύρο πρόσφυγα.

Ο πρόεδρος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Φρίντριχ Μερτς, κάλεσε την κυβέρνηση Σολτς να κλείσει τα σύνορα με το επιχείρημα ότι η Γερμανία βρίσκεται σε «κατάσταση εκτάκτου ανάγκης».

Όποιος δεν συμμορφώνεται με αυτό και απλώς ταξιδεύει στη Γερμανία για να ζητήσει άσυλο εκεί, δεν θα λαμβάνει επιδόματα στο μέλλον, ανήγγειλαν οι υπουργοί Εσωτερικών, Νάνσι Φέζερ και Δικαιοσύνης, Μάρκο Μπούσμαν. Αυτός ο κανονισμός θα πρέπει να ισχύει, μόνο εάν η χώρα εισόδου στην ΕΕ έχει συμφωνήσει στην επαναπροώθηση του συγκεκριμένου ατόμου.

Σημειώνεται ότι ο Σύρος πρόσφυγας, δράστης του μακελειού στο Ζόλινγκεν, έφτασε στη Γερμανία μέσω Βουλγαρίας όπου είχε καταγραφεί. Η Βουλγαρία δέχτηκε την επαναπροώθησή του πέρυσι, αλλά η απέλαση απέτυχε, διότι οι γερμανικές αρχές δεν τον βρήκαν στη δομή που διέμενε, αλλά ούτε τον αναζήτησαν εκ νέου.

Πέρυσι, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εσωτερικών, υπήρξαν 74.622 περιπτώσεις, στις οποίες η Γερμανία ήθελε να επαναπροωθήσει μετανάστες σε άλλες χώρες της ΕΕ, αλλά στην πραγματικότητα επαναπροωθήθηκαν περίπου 5.000 άτομα. Σε περισσότερες από 22.000 περιπτώσεις, οι άλλες χώρες της ΕΕ αρνήθηκαν να τους δεχτούν.