Το Ιράν έχει αυξήσει τα αποθέματα ουρανίου εμπλουτισμένου κατά υψηλό ποσοστό, τους τελευταίους μήνες, επεκτείνοντας ακόμη περισσότερο το πυρηνικό του πρόγραμμα, παρόλο που αρνείται ότι επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο.

Σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), το Ιράν κατείχε τον Μάιο 164,7 κιλά ουρανίου εμπλουτισμένου σε ποσοστό 60%. Πρόκειται για υψηλό ποσοστό εμπλουτισμού, (κοντά στο 90% που είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη ατομικής βόμβας) ανέρχονταν στις 17 Αυγούστου στα 164,7 κιλά. Τον Μάιο έιχε 142,1 κιλά.

Η αναβάθμιση των πυρηνικών του Ιράν,  θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ανησυχητική δεδομένων των αυξανόμενων εντάσεων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, σχολίασε παρατηρητής του οργανισμού.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, οι παρατηρητές του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) ανέφεραν την Πέμπτη ότι τα αποθέματα του Ιράν σε υψηλά εμπλουτισμένο ουράνιο αυξήθηκαν κατά 16%, κάτι που θα μπορούσε να τροφοδοτήσει αρκετές πυρηνικές κεφαλές εάν το Ιράν λάμβανε την απόφαση να προχωρήσει στην κατασκευή όπλων.

«Η συνεχιζόμενη παραγωγή και συσσώρευση ουρανίου υψηλού εμπλουτισμού από το Ιράν, χώρας που ως τώρα δεν διαθέτει πυρηνικά όπλα, αυξάνει τις ανησυχίες του οργανισμού» ανέφερε στην έκθεση ο γενικός διευθυντής του ΔΟΑΕ Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι, σημειώνοντας επίσης ότι η ασιατική χώρα συνεχίζει να παρεμποδίζει την παρακολούθηση του προγράμματος της.

 Η πρώτη έκθεση μετά τις ιρανικές εκλογές

Πρόκειται για την πρώτη έκθεση του ΔΟΑΕ μετά την εκλογή του νέου Ιρανού προέδρου Μασούντ Πεζεσκιάν τον Ιούλιο, με τον νέο ηγέτη να έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να ενισχύσει τη διπλωματία για το πυρηνικό έργο της χώρας, την ίδια ώρα που παρατηρητές της Μέσης Ανατολής εκφράζουν την ανησυχία τους για μια πιθανή στρατιωτική σύγκρουση με το Ισραήλ.

Ενώ το Ιράν επιμένει ότι δεν επιδιώκει την παραγωγή πυρηνικών όπλων, η διεθνής δυσπιστία ώθησε το 2015 σε έναν συμβιβασμό που περιόρισε τις ατομικές δραστηριότητες με αντάλλαγμα την ελάφρυνση των κυρώσεων. Πρόσφατες δηλώσεις νυν και πρώην Ιρανών αξιωματούχων ότι η χώρα θα μπορούσε να επανεξετάσει το πυρηνικό της δόγμα -και ενδεχομένως να κατασκευάσει ένα όπλο- ώθησαν τον Γκρόσι να εντείνει τις διπλωματικές προσπάθειες, επισκεπτόμενος τη χώρα.

Ταξίδι στο Ιράν σχεδιάζει ο Γκρόσι

Ο επικεφαλής του ΔΟΑΕ Ραφαέλ Γκρόσι ευελπιστεί να ταξιδέψει σύντομα στο Ιράν προκειμένου να συνομιλήσει με τον νέο πρόεδρο Μασούντ Πεζεσκιάν.

Σε εμπιστευτικό έγγραφο που περιήλθε εις γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP), ο Ραφαέλ Γκρόσι εκφράζει «επιθυμία να επισκεφθεί σύντομα το Ιράν, προκειμένου να εδραιωθεί ένας αδιάκοπος και εποικοδομητικός διάλογος που θα οδηγήσει σε απτά αποτελέσματα».