Ταϊμπά Σουλαϊμάνι
Η φωνή μιας γυναίκας
Κατάγεται από την περιφέρεια Φαράχ του Αφγανιστάν αλλά ζει στο Τορόντο του Καναδά, δεν έχει λοιπόν τίποτα να φοβάται επειδή ανέβασε στο X ένα βίντεο που τη δείχνει να τραγουδάει, με το όμορφο πρόσωπό της ακάλυπτο, φτιάχνοντας το χαλαρό χιτζάμπ της μπροστά στον καθρέφτη: «Η φωνή μιας γυναίκας είναι η ταυτότητά της / Οχι κάτι που θα ‘πρεπε να κρύβει». Αντίστοιχα βίντεο όμως έχουν ανεβάσει στα σόσιαλ μίντια τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με τη γαλλική «Le Monde», αρκετές ακόμα Αφγανές που ζουν εντός του Αφγανιστάν, με όλους τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται αν κάποιος ανακαλύψει την πραγματική τους ταυτότητα:
«Με έχετε εξαναγκάσει στη σιωπή, για χρόνια. Με έχετε φυλακίσει σπίτι και το μόνο μου έγκλημα είναι ότι είμαι γυναίκα», εμφανίζεται να λέει, τραγουδιστά, μία από αυτές, καλυμμένη στα μαύρα από την κορφή μέχρι τα νύχια. Γιατί το νέο φιρμάνι των Ταλιμπάν απαιτεί να μην ακούγεται δημοσίως η φωνή τους.
Τερέσα Ριβέρα
Η ανακούφιση της Ούρσουλα
Εναν αναστεναγμό ανακούφισης πρέπει να έβγαλε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ακούγοντας, χθες, το όνομα που πρότεινε η Ισπανία για επίτροπο της χώρας στην επόμενη Κομισιόν: είναι η ισπανίδα υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Τερέσα Ριβέρα, μία ένθερμη υποστηρίκτρια της ευρωπαϊκής πράσινης ατζέντας. Η (φημολογούμενη) ανακούφιση της Φον ντερ Λάιεν ωστόσο δεν αφορά τόσο τα προσόντα της Ριβέρα, άλλωστε καμία χώρα δεν προτείνει (θεωρητικά) ανίκανους ανθρώπους, όσο το φύλο της: γιατί μπορεί η πρόεδρος της Κομισιόν να είχε ζητήσει από όλα τα κράτη-μέλη να της προτείνουν από δύο ονόματα, έναν άνδρα και μία γυναίκα, εκ των πραγμάτων ωστόσο «κινδυνεύει να καταλήξει με μία ομάδα επιτρόπων που θα μοιάζει με διοικητικό συμβούλιο εταιρείας από τη δεκαετία του 1950», όπως σχολίασε χαρακτηριστικά το Politico.
Κανένα κράτος-μέλος δεν έχει προτείνει δύο ονόματα και μέχρις στιγμής έχουν προταθεί μόλις πέντε γυναίκες. Εχει πάντως ακόμα τρόπους η Ούρσουλα να πιέσει – τα χαρτοφυλάκια, εκείνη τα αποφασίζει.
Κιρ Στάρμερ
Η νέα αρχή με την Ευρώπη
Μία νέα αρχή στις σχέσεις με την ΕΕ και ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις της Μεγάλης Βρετανίας με τη Γερμανία θέλει ο νέος βρετανός πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ, που πραγματοποίησε χθες την πρώτη του επίσκεψη στο Βερολίνο. «Αυτό δεν σημαίνει ακύρωση του Brexit» και επανένταξη στην κοινή αγορά, ή στην τελωνειακή ένωση», αλλά «στενότερη σχέση» σε αρκετά μέτωπα, διευκρίνισε ο Στάρμερ στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον καγκελάριο Ολαφ Σολτς. Οι γερμανο-βρετανικές σχέσεις θα αναζωογονηθούν με τη σύναψη μιας διευρυμένης διμερούς συνθήκης συνεργασίας που θα περιλαμβάνει πολλούς τομείς, από τις εμπορικές σχέσεις, την ενέργεια, την κλιματική αλλαγή, μέχρι την άμυνα.
Στόχος επίσης είναι μία συμφωνία στο Μεταναστευτικό ειδικά για την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης. Η διμερής συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί στις αρχές του επόμενου έτους. Σολτς και Στάρμερ τόνισαν με έμφαση ότι θα συνεχιστεί η οικονομική, στρατιωτική και πολιτική υποστήριξη της Ουκρανίας στον πόλεμο με τη Ρωσία.