Αυξήσεις μισθών 4,5%-5% στον δημόσιο τομέα και τον κατώτατο μισθό (ιδιωτικός  τομέας) προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο για το 2025, με τη σχετική εξαγγελία να αναμένεται από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Με τους μισθούς και τις συντάξεις να αποτελούν τα «θύματα» της ακρίβειας, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί στην ενίσχυση των μισθών τόσο στο Δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, ενώ το φθινόπωρο δρομολογούνται αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο ώστε να ενισχυθούν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις σε κλαδικό επίπεδο.

Τα μέτρα που εξετάζονται αφορούν τα εξής:

1. Αυξήσεις μισθών στο Δημόσιο: Οι αυξήσεις για το 2025 αναμένεται να κινηθούν στο 4,5%-5%, με τον εισαγωγικό μισθό στην ΥΕ κατηγορία να διαμορφώνεται από τα 850 στα 892,5 ευρώ, στη ΔΕ Κατηγορία από τα 928 στα 974 ευρώ, στην Κατηγορία ΤΕ από τα 1.107 στα 1.162 ευρώ και στην ΠΕ από τα 1.162 στα 1.220 ευρώ.

2. Νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό. Για το 2025 οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό (ιδιωτικός  τομέας) αναμένεται να είναι περίπου 4,5%, με τον μισθό να φτάνει τα 867,35 ευρώ. Στόχος για τη διετία 2026-27 είναι να φτάσει τα 950 ευρώ. H αγοραστική δύναμη, το γενικό επίπεδο των ακαθάριστων αποδοχών, ο ρυθμός αύξησής τους και η παραγωγικότητα της εργασίας θα αποτελούν τα τέσσερα μεγέθη βάσει των οποίων θα καθορίζεται από το 2025 και μετά ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα.

Συγκεκριμένα το 2025 ο κατώτατος μισθός αναμένεται να ξεπεράσει τα 867 ευρώ. Ο Πρωθυπουργός έχει ζητήσει από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να προχωρήσει σε αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων μέσα από διμερή διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους.

Στο πλαίσιο αυτό, η Νίκη Κεραμέως, σε πρόσφατη συνάντηση με τη ΓΣΕΕ, τόνισε την ανάγκη ενός νέου κοινωνικού συμφώνου εργασίας και την προώθηση

διαπραγματεύσεων για την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας για τον καθορισμό επαρκών κατώτατων μισθών, με στόχο να ενταχθεί στις ελληνικές ιδιαιτερότητες.

Η υπουργός Εργασίας είναι αντίθετη στην επαναφορά του προσδιορισμού του κατώτατου μισθού στους κοινωνικούς εταίρους, αν και αυτό είναι πάγιο αίτημα της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών οργανώσεων. Για το 2025 οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό αναμένεται να είναι περίπου 4,5%, με τον μισθό να φτάνει τα 867,35 ευρώ. Στόχος για τη διετία 2026-27 είναι να φτάσει τα 950 ευρώ.

Παρεμβάσεις

Την ίδια ώρα η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας μελετά παρεμβάσεις στο πεδίο των συλλογικών διαπραγματεύσεων σε μια προσπάθεια περαιτέρω στήριξης του μέσου μισθού στον ιδιωτικό τομέα και όχι μόνο του κατώτατου. Παράλληλα τον Οκτώβριο ή το αργότερο τον Νοέμβριο αναμένεται να ενσωματωθεί στο εθνικό μας δίκαιο η κοινοτική οδηγία για «αξιοπρεπείς» κατώτατους μισθούς.

Για την κοινοτική οδηγία έχει συσταθεί επιτροπή η οποία θα δώσει κατευθύνσεις-προτάσεις προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

————————————-

Ζουν σε κατάσταση φτώχειας οι μισοί μισθωτοί

  • Πάνω από το 50% των μισθωτών στον ιδιωτικό τομέα αμείβονται με 800 ή λιγότερα ευρώ καθαρά τον μήνα. Δηλαδή οι μισοί μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα ζουν σε κατάσταση φτώχειας.
  • Το 70% των μισθωτών αμείβονται μέχρι 950 ευρώ καθαρά τον μήνα. Δηλαδή στην κατάσταση του χαμηλόμισθου βρίσκονται 7 στους 10 εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.
  • Μόνο το 10% αμείβεται με πάνω από 1.450 ευρώ. Δηλαδή αυτοί που παίρνουν έναν καλό μισθό για τα δεδομένα της εποχής αποτελούν ένα πολύ μικρό μέρος του συνόλου των εργαζομένων, μόλις 1 στους 10.
  • Μόλις το 3,63% των μισθωτών αμείβονται πολύ καλά, δηλαδή παίρνουν πάνω από 2.025 καθαρά.