Τα νοικοκυριά συνέχισαν να αυξάνουν τις καταθέσεις τον Ιούλιο του 2024, με τους ρυθμούς ανόδου να είναι ωστόσο μικρότεροι σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες. Στον αντίποδα, οι καταθέσεις των επιχειρήσεων μειώθηκαν σε μεγάλο βαθμό, ακολουθώντας αντίθετη πορεία. Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι συνολικές καταθέσεις των νοικοκυριών και των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων στις ελληνικές τράπεζες κατέγραψαν αύξηση κατά 173 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο του 2024, έναντι αύξησης κατά 775 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής παρέμεινε αμετάβλητος στο 2,2% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Αντίθετα, το αυξημένο κόστος παραγωγής και οι αποπληρωμές δανείων οδήγησαν σε μείωση των επιχειρηματικών καταθέσεων κατά 780 εκατ. ευρώ, έναντι αύξησης κατά 3,051 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής μειώθηκε στο 4,0% από 5,0% τον προηγούμενο μήνα.

Οι καταθέσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων αυξήθηκαν κατά 1 εκατ. ευρώ, έναντι μείωσης κατά 232 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Σε ό,τι αφορά το σύνολο της οικονομίας, η εικόνα στην τραπεζική χρηματοδότηση και στις καταθέσεις για τον Ιούνιο δείχνει πως ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης της εγχώριας οικονομίας παρέμεινε αμετάβλητος στο 3,7% τον Ιούλιο του 2024 σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Ταυτόχρονα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής του συνόλου των καταθέσεων μειώθηκε στο 1,4% από 1,8% τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα μειώθηκαν κατά 607 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο του 2024, έναντι αύξησης κατά 3,826 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Δάνεια

Η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης στον ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 1,242 δισ. ευρώ τον Ιούλιο του 2024, έναντι θετικής καθαρής ροής 2,468 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Αντίστοιχη ήταν και η πορεία για την καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις που ανήλθε αρνητική κατά 1,066 δισ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 3,158 δισ. ευρώ τον Ιούνιο, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής αυξήθηκε στο 10,6% από 10,3%. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, τον Ιούλιο του 2024 η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν αρνητική κατά 67 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 67 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησής τους αυξήθηκε στο 0,2% από -0,5% τον προηγούμενο μήνα.

Αρνητική κατά 9 εκατ. ευρώ ήταν και η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα, έναντι θετικής καθαρής ροής 88 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.