Σημαντική ενίσχυση της κερδοφορίας παρουσίασε η Motor Oil στο α’ εξάμηνο του έτους, με τα οικονομικά αποτελέσματα που παρουσίασε η εταιρεία να δείχνουν αύξηση των καθαρών κερδών κατά 31,44% σε ετήσια βάση, στα 361,9 εκατ. ευρώ.

Τα λειτουργικά κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα 639 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 19% σε ετήσια βάση, ενώ τα έσοδα της Motor Oil στο α’ εξάμηνο έφθασαν τα 6,2 δισ. ευρώ, επίδοση αυξημένη κατά 5% σε ετήσια βάση, παρά την αποδυνάμωση των περιθωρίων διύλισης και τις μειωμένες τιμές πετρελαίου. Σύμφωνα με την εταιρεία, η εν λόγω εξέλιξη οφείλεται στην αύξηση του όγκου πωλήσεων κατά 3,78% σε συνδυασμό με τον αυξημένο μέσο όρο των τιμών των προϊόντων πετρελαίου (εκπεφρασμένες σε δολάρια ΗΠΑ) κατά 3,9% σε σχέση με τις τιμές της αντίστοιχης περιόδου 2023. Μέρος της αύξησης αντισταθμίστηκε από την οριακή αποδυνάμωση του δολαρίου έναντι του ευρώ κατά 0,06%, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων της εταιρείας αφορά εξαγωγές τιμολογούμενες σε δολάριο ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το προσαρμοσμένο EBITDA της εταιρείας αυξήθηκε στα 624 εκατ. ευρώ (+4% σε ετήσια βάση) και τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη έφθασαν τα 347 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας ετήσια αύξηση 6%.

Ταυτόχρονα, το α’ εξάμηνο ο όμιλος είχε έσοδα από παροχή υπηρεσιών το μεγαλύτερο μέρος των οποίων αφορούσε δραστηριότητες της NRG SUPPLY AND TRADING, της MOTOR OIL RENEWABLE ENERGY., της ΘΑΛΗΣ και της OFC. Από την ανάλυση των στοιχείων όγκου των ενοποιημένων πωλήσεων προκύπτει ο έντονα εξαγωγικός χαρακτήρας, αφού οι πωλήσεις εξωτερικού και ναυτιλίας ανήλθαν σε 77,68% επί του συνολικού όγκου των πωλήσεων έναντι 72,30% την αντίστοιχη περίοδο του 2023.

Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις, παρατηρείται ενίσχυση στο α’ εξάμηνο του 2024, φτάνοντας τα 254 εκατ. ευρώ. Το αντίστοιχο περυσινό εξάμηνο διαμορφώθηκαν στα 167 εκατ. ευρώ,  ενώ τα επενδυμένα κεφάλαια της εταιρείας διαμορφώθηκαν στα 4,45 δισ. ευρώ.

Προοπτικές

Οπως επισημαίνει η Motor Oil, για το δεύτερο μισό της χρήσης 2024, τα λειτουργικά αποτελέσματα (EBITDA) σε επίπεδο ομίλου αναμένονται ομοίως ικανοποιητικά. Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι, σε όρους EBITDA, η συνολική συνδρομή των θυγατρικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στην αγορά της λιανικής εμπορίας υγρών καυσίμων (AVIN, CORAL), της MORE η οποία διαχειρίζεται το χαρτοφυλάκιο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), της NRG η οποία δραστηριοποιείται στην αγορά παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, και της LPC η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο εμπορίας και επεξεργασίας λιπαντικών, θα είναι εφάμιλλη των αποτελεσμάτων που πραγματοποίησαν το πρώτο μισό της χρήσης. Τέλος, για την έκτακτη εισφορά που αποφάσισε η κυβέρνηση επί των κερδών των διυλιστηρίων, η διοίκηση της Motor Oil εκτιμά πως θα φτάσει τα 205 εκατ. ευρώ με αντίστοιχη επίπτωση στην κερδοφορία του 2024.