Αυτά που βιώνουμε τις τελευταίες ημέρες είναι απόρροια της μεγάλης καταστροφής που άφησε πίσω του ο «Daniel». Θα πρέπει να γνωρίζετε πως οι επιπτώσεις στο περιβάλλον της Θεσσαλίας είναι τεράστιες. Οι εικόνες στο λιμάνι του Βόλου αλλά και στις ακτές του δήμου με την τεράστια ποσότητα νεκρών ψαριών είναι αδιαμφισβήτητα σοκαριστικές και οι αντιδράσεις των κατοίκων δικαιολογημένες.
Κανείς δεν γνώριζε το μέγεθος του προβλήματος, ούτε καν ο Φορέας Διαχείρισης της Κάρλας. Κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί ότι στις παρακάρλιες περιοχές υπήρχαν εκατομμύρια ψάρια, τα οποία ασφυκτιούσαν, βρίσκονταν στο νερό σχεδόν στοιβαγμένα και πέθαιναν. Τα ψάρια που πριν από ένα χρόνο έφτασαν στις πλημμυρισμένες περιοχές βρήκαν εύφορο… έδαφος και αναπτύχθηκαν εξαιρετικά πολύ μεγάλοι πληθυσμοί. Το πρόβλημα, με το οποίο είμαστε αντιμέτωποι, δυστυχώς, δεν εντοπίζεται μόνο στον Παγασητικό. Με το κλείσιμο του θυροφράγματος της λίμνης Κάρλα, το οποίο δεν μπορούσε να κλείσει το προηγούμενο διάστημα, αφού έπρεπε να επιδιορθωθεί το αντλιοστάσιο της Πέτρας το οποίο ήταν μέσα στο νερό και έπρεπε να αποκαλυφθεί για να ξεκινήσουν εργασίες επιδιόρθωσης, αποκαλύφθηκε το μέγεθος του προβλήματος: Πάνω από τις παρακάρλιες περιοχές και προς τη Λάρισα, από το ΤΟΕΒ Πηνειού και επί 20 χλμ. το νερό είναι καλυμμένο από ψόφια ψάρια.
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας ανέλαβε την πρωτοβουλία να συλλέξει τα νεκρά ψάρια ακόμη και μέσα στη θάλασσα, παρόλο που δεν είναι αρμοδιότητά της κι εκτιμούμε πως σε περίπου επτά ημέρες, οι εικόνες αυτές θα είναι παρελθόν. Οσο για τον «πόλεμο» επίρριψης ευθυνών και το μπλεγμένο κουβάρι των αρμοδιοτήτων, αυτό σίγουρα δεν ωφελεί κανέναν. Αλλωστε, δεν υπάρχει ένας φορέας, ο οποίος μπορεί να διαχειριστεί αυτή την έκτακτη κατάσταση ενιαία. Ενδεχομένως η ίδρυση του Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων, που προωθείται από την κυβέρνηση, να είναι ο φορέας που θα έχει την αρμοδιότητα να αντιμετωπίζει τα ζητήματα του νερού ενιαία.