Εκτεταμένη περιβαλλοντική καταστροφή έχει προκαλέσει η μεγάλη πυρκαγιά που μαινόταν χθες για 8η συνεχόμενη μέρα στο όρος Παγγαίο. Περισσότερα από 15.000 στρέμματα δάσους έχουν γίνει στάχτη ενώ όπως προκύπτει από τις δορυφορικές αποτυπώσεις του συστήματος Copernicus μόνο μέχρι το πρωί της Τετάρτης είχαν καεί 14.868 στρέμματα. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η εικόνα της πυρκαγιάς ήταν χθες καλύτερη, όμως η επιχείρηση κατάσβεσης συνεχίστηκε καθώς υπήρχαν ενεργές εστίες. Από το πρωί στην περιοχή επιχειρούσαν επτά εναέρια μέσα, τέσσερα ελικόπτερα και τρία αεροσκάφη, ενώ στο πύρινο μέτωπο βρέθηκαν 280 πυροσβέστες, 46 οχήματα, 25 πεζοπόρα τμήματα και πολλοί εθελοντές.

Η φωτιά ξεκίνησε στις 22 Αυγούστου σε δασική έκταση, κάτω από την κορυφή Αβγό, χωρίς κανείς να περιμένει τις διαστάσεις που θα λάμβανε. Οι κάτοικοι έκαναν λόγο για ολιγωρία των αρμοδίων καταγγέλλοντας απουσία αντιπυρικών ζωνών και επεσήμαιναν ότι εναποθέτουν τις ελπίδες τους στη… βροχή. Κατά τη διάρκεια της μάχης με τις φλόγες, το μεσημέρι της Τετάρτης, ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Ελευθερούπολης ο οποίος συμμετείχε εθελοντικά στην κατάσβεση, τραυματίστηκε  όταν «έσκασε» βράχος από τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούσαν και έπεσε πάνω του, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στα πλευρά. Ο τραυματίας μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας όπου και του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

Νέα μέτωπα

Στο μεταξύ, προχθές δασική πυρκαγιά είχε εκδηλωθεί και στο Στεγνό Νέστου η οποία, όμως, πλέον δεν παρουσιάζει ενεργό μέτωπο. Οριοθετημένη στο μεγαλύτερο τμήμα της ήταν χθες και η δασική πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει στις αρχές της εβδομάδας στον Ολυμπο, σε δυσπρόσιτο σημείο και σε ύψος άνω των 1.900 μέτρων.

Η πυρκαγιά στο όρος Παγγαίο δεν είναι η πρώτη που καίει επί μακρό χρονικό διάστημα το φετινό καλοκαίρι στην Ελλάδα. Στο όρος Ορβηλο των Σερρών, ένα πύρινο μέτωπο που αναπτύχθηκε στις 18 Ιουλίου εξαιτίας πτώσης κεραυνού έκαιγε επί 29 συνεχόμενες ημέρες και τελικά έσβησε όταν έφτασε στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα έχοντας κάνει στάχτη περίπου 12.000 στρέμματα γης.

Κλιματική αλλαγή

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η κλιματική αλλαγή ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για τις πυρκαγιές στην Ελλάδα. Σύμφωνα με ερπιστημονική έρευνα που δημοσίευσε πρόσφατα το περιοδικό Nature, η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή αύξησε τρεις φορές τις πιθανότητες πυρκαγιάς στην Ελλάδα το χρονικό διάστημα 2023-2024. Απαντώντας στο ερώτημα «πόσο πιθανό είναι να έχουμε αυτές τις πυρκαγιές και στο μέλλον;» οι συντάκτες της έρευνας κατέληξαν ότι «αν η θερμοκρασία αυξηθεί κατά 2 βαθμούς Κελσίου μέχρι το 2100, τηρώντας τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού, δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή. Αν, όμως, η θερμοκρασία στον πλανήτη αυξηθεί πάνω από 3 βαθμούς Κελσίου, τότε ακραίες πυρκαγιές όπως η περσινή θα είναι έως και τρεις φορές πιο πιθανές» στη χώρα μας.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι στην Ελλάδα εκδηλώθηκε η μεγαλύτερη πυρκαγιά που έχει σημειωθεί ποτέ επί ευρωπαϊκού εδάφους, η πυρκαγιά στον Εβρο, η οποία υπολογίζεται ότι κατέκαψε περίπου 938.000 στρέμματα.

Η περιοχή είχε επηρεαστεί νωρίτερα από πολύμηνη ξηρασία.  Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Climatebook, ο συνολικός αριθμός καμένων εκτάσεων στην Ελλάδα το 2023 έφτασε το 1.740.000 στρέμματα, αριθμός πολύ υψηλότερος από τον ετήσιο μέσο όρο καμένων εκτάσεων της περιόδου 2006 – 2023.

Οπως επισημαίνουν οι ειδικοί, οι δυσμενείς μετεωρολογικές συνθήκες του καλοκαιριού του 2023, όπως ο παρατεταμένος καύσωνας, συνετέλεσαν ώστε να έχουμε τη δεύτερη χειρότερη αντιπυρική περίοδο, ύστερα από αυτήν του 2007.