Vegan εμπρηστές ισχυρίζονται (αλλά δεν τους πολυπιστεύω…) ότι έκαψαν εργοστάσιο παραγωγής αβγών στη Θεσσαλονίκη. Οι κότες διεσώθησαν. Στην προκήρυξή τους, οι εμπρηστές, αναφέρουν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους «μέχρι να κλείσει και το τελευταίο Αουσβιτς των ζώων». Ενδεχομένως η επόμενη ενέργεια να είναι πιο τολμηρή. Να βουτήξουν σε κανένα ιχθυοτροφείο κόβοντας το πλέγμα που κρατάει τα ψάρια στην αιχμαλωσία. Και ακόμα πιο επικίνδυνο κόλπο: να απελευθερώσουν μέλισσες από τα μελίσσια. Διότι ο σωστός vegan δεν καταναλώνει ούτε μέλι και, εκτός των άλλων, η εκμετάλλευση της μέλισσας είναι η αποτύπωση του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής.

Ο μελισσοκόμος καρπούται το προϊόν που παράγει το έντομο χωρίς να προσφέρει καν αμοιβή. Φοβάμαι ότι αν συλληφθούν θα προχωρήσουν, θέλοντας και μη, σε απεργία πείνας καθώς το μενού της φυλακής δεν προσφέρει πολλές vegan επιλογές. Αλλά αυτό είναι λεπτομέρεια. Διότι πέρα από την πλάκα και την καταστροφική γραφικότητα αυτών των τύπων, κάποια από τα θέματα που θέτουν έχουν βάση. Οχι για τη συγκεκριμένη πτηνοτροφική μονάδα, αλλά για το παγκόσμιο σύστημα εκμετάλλευσης των ζώων και τη διάρθρωση της διατροφικής αλυσίδας. Πέρα από το ηθικό κομμάτι, της θανάτωσης ζώων, αυτό που αγνοούμε οι περισσότεροι είναι η επιβάρυνση που προκαλεί η κτηνοτροφία στο παγκόσμιο οικοσύστημα.

Πρόκειται για μία από τις πιο ρυπογόνες δραστηριότητες που καταναλώνει τεράστιους φυσικούς πόρους, παράγει ασύλληπτα μεγάλο όγκο απορριμμάτων και αποψιλώνει εκτάσεις. Φανταστείτε μόνο ότι το burger που καταναλώνετε, χρειάστηκε περίπου τρία λίτρα νερού μέχρι να φτάσει στα χέρια σας. Και αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τα δεινά που προκαλεί η κτηνοτροφία, ρίξτε μια ματιά στα στοιχεία που παρουσιάζονται στο cowspiracy.org. Θα μπορούσαμε να γίνουμε όλοι vegan; Θεωρητικά ναι, βάσει πλήθους μελετών, αν και θα απαιτείτο μία τεράστια αναδιάρθρωση των καλλιεργειών με έμφαση σε όσπρια, λαχανικά, δημητριακά και φρούτα. Το όφελος θα είναι τεράστιο για τον πλανήτη και την υγεία των ανθρώπων. Τώρα αναρωτιέστε τι θα γίνει με τα σουβλατζίδικα και το Πάσχα των Ελλήνων. Αυτά είναι τα μεγάλα ερωτήματα που υψώνουν τείχος αδιεξόδου.