Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέλυσε την Παρασκευή τον διοικητή της Πολεμικής Αεροπορίας της χώρας Μίκολα Ολεστσούκ..

Η απομάκρυνση του έγινε μόλις μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του ουκρανικού στρατού ότι ένα αεροσκάφος F-16 συνετρίβη και ο πιλότος έχασε τη ζωή του κατά την απόκρουση ρωσικών πληγμάτων τη Δευτέρα.

«Αποφάσισα να αντικαταστήσω τον διοικητή των αεροπορικών δυνάμεων… Είμαι αιώνια ευγνώμων σε όλους τους πιλότους της Πολεμικής μας Αεροπορίας», δήλωσε ο πρόεδρος Βολοντίμρ Ζελένσκι στο βραδινό του διάγγελμα.

Η συντριβή του αεροσκάφους

Δεν έδωσε εξήγηση για τους λόγους της απόλυσης, αλλά ανέφερε ότι το προσωπικό πρέπει να προστατευθεί και ότι υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης του επιπέδου διοίκησης.

Το Γενικό Επιτελείο της Ουκρανίας δήλωσε ότι ο στρατηγός Ανατόλι Κριβονόζκα θα εκτελεί προσωρινά τα καθήκοντα του διοικητή.

Ο ουκρανικός στρατός δεν ανέφερε την αιτία για τη συντριβή του F- 16, αλλά δήλωσε ότι το αεροσκάφος κατέπεσε ενώ προσέγγιζε ρωσικό στόχο.

Ο Oλεστσούκ είχε αναφέρει ότι ειδικοί από τις ΗΠΑ βοηθούν στη διερεύνηση του περιστατικού.

Αξιωματούχος της αμερικανικής άμυνας δήλωσε στο Reuters ότι η συντριβή δεν φαίνεται να είναι αποτέλεσμα ρωσικών πυρών και ότι οι πιθανές αιτίες,  λάθος του πιλότου μέχρι μηχανική βλάβη, εξακολουθούν να διερευνώνται.

Η συντριβή του αεροσκάφους που ήταν από τα πρώτα που έφτασαν στην Ουκρανία, αποτελεί σημαντικό πλήγμα για το Κίεβο που προσπαθεί εδώ και καιρό να πείσει τη Δύση να του παράσχει ακόμα περισσότερα αεροσκάφη και όπλα.